3D projekcije Shakespearea, Miguela de Cervantesa i Mačka Mišolovca otvaraju Noć knjige

Zagreb će u četvrtak, 21. travnja, postati bogatiji za još jedan vizualni spektakl na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. U noći koja će prethoditi danu održavanja manifestacije Noć knjige 2016. na popularnim zagrebačkim fontanama moći ćete uživati u 3D projekcijama motiva koji vizualno obilježavaju ovogodišnju Noć knjige – nad fontanama će lebdjeti likovi Williama Shakespearea, Miguela de Cervantesa i Mačka Mišolovca, sve redom velikih knjigoljubaca.

 

Projekcije će početi u četvrtak u 20.30 sati i trajat će sve do ranih jutarnjih sati, točnije do 5 sati u petak, 22. travnja, kada će se tijekom cijelog dana, ove godine iznimno, obilježavati čak dvije velike knjižne manifestacije – Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava.

 

Najdulja kulturna noć u Hrvatskoj simbolički će biti otvorena u petak točno u podne, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u RH (GFK, 2016.).

Noć knjige održava se u Hrvatskoj petu godinu zaredom, a njome se želi dati poticaj kulturi čitanja - razgovoru o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu. Manifestacija će se održati u više od 219 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (271). Čak 494 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1000 programa i prodajnih akcija i pogodnosti.

Noć knjige 2016. u znaku je obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjici od prvog objavljivanja "Priča iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić.

 

 

Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana u više od 100 knjižara i antikvarijata širom Hrvatske. Velik broj knjižnica nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine, kao i rasprodaju otpisanih naslova.

Organizatori Noći knjige nastoje svake godine manifestaciji dati i humanitarnu notu. Ovoga puta zahvaljujemo domaćim nakladnicima koji će donirati slikovnice i knjige za djecu Udruzi Krijesnica, koja pruža pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. Pored toga, u brojnim knjižnicama i institucijama u Noći knjige 2016. organizirane su dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga za knjižnice i potrebite. Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu poziva sve zainteresirane da se priključe humanitarnoj akciji "Knjigom za knjige" kojom se prikupljaju sredstva za nabavu školskih knjiga i udžbenika djeci iz obitelji pogođenih teškom financijskom situacijom. Knjige i novčana sredstva prikupljaju se u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Po završetku akcije prikupljeni iznos Zaklada NSK će udvostručiti.

Zoološki vrt grada Zagreba i ove je godine pripremio poseban program namijenjen najmlađima. Pišući ptičjim perom, prisjetit će se kako su nekada pisali naši stari, a bit će organizirana i likovna radionica te interaktivni kutak u kojemu svi posjetitelji zajedno stvaraju jednu priču.

 

Vlak knjige i prijateljstva putovat će na relaciji Ozalj – Karlovac – Ozalj – Kamanje – Bubnjarci – Metlika – Ozalj, povezujući uz knjigu institucije, stanovnike – i zemlje. Cijelim će putem u vlaku biti organiziran program za djecu i odrasle. Putnici će po dolasku u Metliku razgledati grad te Belokranjski muzej i Ljudsku knjižnicu Metlika, a za njihov zajednički povratak u Ozalj pripremljen je bogati program koji će trajati do 1 sat u noći. Prijave za sudionike putovanja vlakom na: knib@ka.t-com.hr

 

Organizatori Noći knjige 2016. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Programske knjižnice Noći knjige možete zatražiti i besplatno dobiti na kioscima Tiska, a više o programu možete doznati na:

nocknjige.hr


 

Facebook komentari

Novo u katalogu