Na Zagreb Book Festival dolaze Sebastian Barry, Eoin Colfer, David Park i John Connolly

Ovogodišnji, drugi po redu festival za zemlju partnera ima Irsku, a održat će se od 16. do 22. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt. Osim irskih književnika, čitatelji će imati prilike upoznati i švedskog autora Carl-Johana Vallgrena, a hrvatski pisc

Big 1015 3231

Irski književnici Sebastian Barry, Eoin Colfer, David Park i John Connolly bit će ovogodišnje zvijezde Zagreb Book Festivala, drugog po redu, koji će se održati od 16. do 22. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt. Najavili su to na današnjoj konferenciji za novinare direktorica ZBF-a Petra Ljevak, koordinatorica programa Ivana Simić Bodrožić i voditeljica dječjeg programa Ilona Posokhova.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg premijernog izdanja Zagreb Book Festivala, na kojem su organizatori u bogatom književnom programu predstavili zemlju partnera Švedsku te brojne strane i domaće autore, uz više od šezdeset gostiju festivala, u 2016. godini u fokusu je Irska, po mnogočemu obećana zemlja, globalno poznata po svojoj snažnoj književnoj tradiciji. Na Festivalu će se ponuditi i preko 5000 knjiga.

 

 

U suradnji s velikim brojem hrvatskih izadvača bit će predstavljene najnovije knjige objavljene u 2016. godini, a od domaćih autora gostovat će Daša Drndić, Olja Savičević Ivančević, Ivica Đikić, Jasna Horvat, Gordan Nuhanović, Edo Popović, Nenad Polimac, Ivica Ivanišević, Marina Vujčić, Milko Valent i mnogi drugi.

Uz bogati književni program, na Zagreb Book Festivalu održat će se i tri tribine posvećene Irskoj – tematski razrađene kroz kulturološku (književnost i film), sociološku i povijesnu prizmu. O "irskim" temama razgovarat će gosti tribina – veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj Tim Harrington, sveučilišni profesori i predavači Stipe Grgas, Vesna Ukić Košta, Aidan O'Malley, Mirko Bilandžić i Hrvoje Klasić te filmski kritičar Nenad Polimac, a moderator će biti Kristijan Vujičić.

Festival i ove godine nudi obilje zanimljivih kulturno-književnih sadržaja za djecu i mlade. Raznoliki program obuhvaća događanja za djecu svih dobnih skupina. Djeca predškolske i mlađe školske dobi moći će upoznati omiljenu švedsku književnicu Jujju Wieslander, autoricu slikovnica o Mami Mu, i uživati u druženju s nagrađivanom domaćom autoricom, ilustratoricom i animatoricom Ivanom Guljašević.

 

Osnovnoškolci će sudjelovati na radionici stripa, upoznati pisca autorskih bajki Igora Knižeka, kao i pisca i ilustratora Svebora Vidmara. Tu je i susret s poznatim irskim piscem znanstvene fantastike Eoinom Colferom, autorom svjetskih uspješnica o Artemisu Fowlu. Program će u nedjelju završiti predstavom "Priče sa smaragdnog otoka" – pripovijedanjem tradicionalnih irskih priča za djecu u izvedbi pripovjedačica bajki i priča iz udruge "Vilinput".

 

Festival prati i bogat filmski program na kojem će biti prikazati neki od najboljih irskih filmova: "Brooklyn" snimljen prema istoimenom romanu Colma Tóibína, "Poljupci", "Vjetar koji povija ječam", "U ime oca" i "The Rising", film posvećen stogodišnjici Uskršnjeg ustanka, pobuni kojom se Irska htjela osloboditi britanske vlasti. Filmovi će biti prikazani na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije. (N. K.)


Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a više o festivalu možete doznati na:
www.zgbookfest.hr/ 

Fotografije: Vedran Benović



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više