Dragan Velikić gostuje u Splitu, Zagrebu i Osijeku

Dragan Velikić, autor romana "Islednik", dobitnika NIN-ove nagrade za roman godine te nagrada "Kočićeva knjiga" i Vitalove nagrade "Zlatni suncokret", u Hrvatskoj od sutra gostuje pet dana i održat će promocije u Zagrebu, Splitu i Osijeku

Big 1016 3234

Dragan Velikić, autor romana "Islednik" i dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine te nagrada "Kočićeva knjiga" i Vitalove nagrade "Zlatni suncokret", u Hrvatskoj od sutra gostuje pet dana i održat će promocije u Zagrebu, Splitu i Osijeku.
 

Velikić i njegov "Islednik" (MeandarMedia) najprije će gostovati u utorak, 10. svibnja, u Splitu. U sklopu književnog programa Bookvica nastupit će u 20.30 sati u klubu Quasimodo, Gundulićeva 26a/II. Na promociji će, uz autora, sudjelovati Ivica Ivanišević, Patricija Vodopija i Branko Čegec.

U srijedu, 11. svibnja, Velikić će se predstaviti u Zagrebu, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, s početkom u 18 sati. Njegov će roman predstaviti Miroslav Mićanović i Branko Čegec.

U Osijeku će Dragan Velikić nastupiti u četvrtak, 12. svibnja, s početkom u 19 sati, u klubu Knjižare Nova, Trg Ante Starčevića 4. Roman će, osim njega, predstaviti i Helena Sablić Tomić i Branko Čegec.

Dragan Velikić rođen je u Beogradu 1953. godine. Diplomirao je opću književnost s teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke djelatnosti Radija B 92. Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter i Status. Od lipnja 2005. do studenoga 2009. godine bio je ambasador Republike Srbije u Austriji, a danas živi u Beogradu kao slobodni književnik. Knjige Dragana Velikića prevedene su na petnaest europskih jezika. Zastupljen je u domaćim i inozemnim antologijama, a dobitnik je i Nagrade grada Budimpešte za 2013.

O njegovom romanu "Islednik" Srđan Tešin je napisao: "Najveći kvalitet ovog romana jeste činjenica da je napisan tako da se u njemu sve moralo odigrati samo tim redom i samo tim intenzitetom kako je napisano i nikako drugačije. Nema čitaoca koji neće utkati sebe u ovaj roman. Jer, 'Islednik' hrabro govori o onome o čemu bismo radije ćutali."

 

Nenad Rizvanić je pak napisao sljedeće: "Za Dragana Velikića, kao i za Ivu Andrića nekada, roman je dio šireg autorskog projekta, možda ne baš work in progress tipa, ali svakako jednog dinamičnog koncepta koji se iz knjige u knjigu sve više otvara prema događajima, ljudima, različitim povijesnim interpretacijama. Velikić u 'Isledniku' piše i o nezdravim opsesijama stanovanjem, okućivanjem, o neprelaznim carstvima kućnih pragova. Velikić 'isljeđuje' taj bijedan i veličanstven svijet matrijarhata, tužan u svojoj naivnosti i čestitosti, ali i opasan u svojoj bizarnoj skučenosti."



Pored "Islednika", Velikić je napisao i romane: "Via Pula", "Astragan", "Hamsin 51", "Severni zid", "Danteov trg", "Slučaj Bremen", "Dosije Domaševski", "Ruski prozor" i "Bonavia", potom knjige priča: "Pogrešan pokret", "Staklena bašta" i "Beograd i druge priče", knjige eseja: "YU-tlantida", "Deponija", "Stanje stvari", "Pseća pošta" i "O piscima i gradovima", knjigu izabranih intervjua "39,5", monografiju "Pula – grad interval" u koautorstvu s fotografom Igorom Zirojevićem i povjesničarkom umjetnosti Paolom Orlić te duodramu "Montevideo". (N. K.) 



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više