Na Zagreb Book Festivalu danas gostuje irski književnik David Park

Irski pisac predstavit će se publici u 19 sati svojim romanom "Žene triju pjesnika", a svoja nova djela promovirat će i hrvatski pisci. Milko Valent predstavit će izbor kratkih proza "Radikalna mjesečina", a Gordan Nuhanović novi roman, "Piknik u stepi"

Big 1018 3236

Posjetiteljima Zagreb Book Festivala danas će se predstaviti suvremeni irski romanopisac David Park koji će u 19 sati promovirati svoj roman "Žene triju pjesnika", u izdanju zagrebačkog Dosputa, a napisan u maniri žanra biografske fikcije. Trodijelna radnja romana usredotočuje se na živote supruga Williama Blakea, Osipa Mandeljštama i jednog izmišljenog irskog pjesnika s kraja 20. stoljeća.

Prvo poglavlje triptiha govori o Catherine Blake, nepismenoj supruzi engleskog pjesnika i slikara koji stremi za priznanjem u društvu, a ovo ga odbacuje kao luđaka. Priča je to o ženi koja nije mogla čitati suprugovu poeziju niti ljubavna pisma, ali je potpuno vjerovala u autentičnost njegovih vizija božanske prisutnosti koju je samo on mogao vidjeti.

 

 

Treća je pak žena supruga fikcionalnog sjevernoirskog pjesnika; ona se poslije suprugove smrti prisjeća svoga bračnog života i zaokupljena je ispunjenjem njegove posljednje želje. Promišlja velik raskorak između osjećaja što ih je njezin suprug izražavao u svojim drugorazrednim pjesmama i njegove emocionalne distance u svakodnevnom životu s obitelji. Mori je činjenica da je patnju zbog njihova izgubljena sina imao potrebu objaviti u poeziji i podijeliti je s drugima, a nije bio u stanju pružiti mu ljubav i toplinu za njegova života.

David Park (Belfast, 1953.) jedan od najcjenjenijih suvremenih irskih književnika. Završio je Queen's University u Belfastu i donedavno je, usporedo sa sve uspješnijom književnom karijerom, radio kao srednjoškolski učitelj. Njegova prva djela bila su obilježena političkom situacijom u Sjevernoj Irskoj, koja mu je služila kao prizma za bavljenje obuhvatnijom problematikom političkog nasilja. Tek je s romanom "Svjetlo Amsterdama" objavljenim 2012. iskoračio iz te tematske determiniranosti, da bi u romanu "Žene triju pjesnika" maksimalno protegnuo i vremenske i prostorne granice. Ponajprije je cijenjen kao majstor stila; kritičari ističu njegovo umijeće stvaranja atmosfere i uvjerljivo portretiranje likova, stavljajući ga uz bok najvećim irskim piscima današnjice, kao što su, primjerice, John Banville, Colum McCann ili Roddy Doyle. Dobitnik je brojnih nagrada, a djela su mu prevedena na više jezika.

 

Svoje nove romane danas će promovirati i hrvatski pisci. U 17 sati Milko Valent predstavit će "Radikalnu mjesečinu" u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a u 18 sati Gordan Nuhanović promovirat će svoj roman "Piknik u stepi", u izdanju Profila.

 

"Radikalna mjesečina" autorski je izbor kraćih proza Milka Valenta (1948) koje su nastajale u posljednjih tridesetak godina, a zajednički motiv su im ljudski odnosi i seksualnost. Milko Valent, prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar za svoj roman "Umjetne suze" dobio je 2014. Nagradu Vladimir Nazor, a s istim je romanom bio i među pet finalista književne nagrade Tportala za najbolji roman u 2013. godini.

Gordan Nuhanović pak u svojem romanu putuje u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza koje nisu na poželjnim turističkim rutama i ondje ga, prije svega, zanimaju – ljudi. U ovom neuobičajenom putopisu nećete pronaći opise znamenitih građevina ni povijesne preglede mjesta koje posjećuje. Autora zanima što se krije u pokrajnjoj uličici, uživa u razgovorima s urarima, vlasnicima restorana, policajcima i njihovim majkama, znamenitim piscima, državnim službenicima koji ga bezuspješno pokušavaju uvjeriti u uspješnost njihova političkog režima...

Nuhanović je 90-ih godina radio kao novinar u Globusu, Slobodnoj Dalmaciji, Danasu i Jutarnjem listu, objavio je zbirke kratkih priča "Liga za opstanak" i "Bitka za svakog čovjeka" te romane "Posljednji dani panka", "Vjerojatno zauvijek" i "Agenti kulture".

 


PROGRAM: PETAK, 20. 5.

12 sati - Miksano za male
Sudjeluju: Svebor Vidmar, Planet Zoe
LJETNA POZORNICA

16 sati - TRIBINA
IRSKA BORBA ZA NEOVISNOST: Stota obljetnica Uskrsnog ustanka: 1916. - 2016.
Sudjeluju: Mirko Bilandžić, Hrvoje Klasić, Kristijan Vujičić
KULTURNI KLUB

17 sati - Svježe i domaće
Milko Valent – Radikalna Mjesečina
Sudjeluju: Milko Valent, Neven Vulić
LJETNA POZORNICA

18 sati - Svježe i domaće
Gordan Nuhanović – Piknik u stepi
Sudjeluju: Gordan Nuhanović, Juraj Bubalo, Vlatka Kolarović
LJETNA POZORNICA

19 sati - Zemlja podrijetla: Irska
David Park – Žene triju pjesnika
Sudjeluju: David Park, Vlatka Kolarović, Lovro Škopljanac
LJETNA POZORNICA

21 sat - Movie time
Brooklyn
KINO TUŠKANAC (ulaz slobodan)




 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više