Na Zagreb Book Festivalu danas gostuje švedska zvijezda krimića Carl-Johan Vallgren

Najmlađi će uživati uz dječje autore Jujju Wieslander i Eoina Colfera, a u 21 sat doznat ćemo i koji će domaći krimić, iz edicije Balkan Noir, osvojiti nagradu od 50 tisuća kuna

Big 1019 3237

Posjetiteljima Zagreb Book Festivala danas će se u sklopu posebnog programa Tribute to Sweden u 19 sati predstaviti velika švedska zvijezda krimića Carl-Johan Vallgren. Švedski pisac i glazbenik, rođen 1964. u Linköpingu u Švedskoj, domaćoj je publici već poznat po romanima "Povijest jedne čudesne ljubavi", knjige koja se u Švedskoj prodala u 800 tisuća primjeraka i prevedena je na 25 jezika, te "Dječak iz sjene", dijela serijala koji prati neobičnog detektiva Dannyja Katza.

Na Zagreb Book Festivalu Vallgren će predstaviti drugi roman iz tog serijala, "Svinje", također u izdanju zagrebačke Frakture. U "Svinjama" nekadašnji sitni kriminalac Zoran postaje metom opasnih tipova kad slučajno otkrije trgovinu ljudima. Dobiva dojavu kako na jednostavan način opljačkati vozilo za prijevoz novca i odluči tako otkupiti slobodu za sebe i svoju obitelj. U akciju uključuje svojeg druga Jormu, koji kad pljačka pođe po zlu, može jedino bespomoćno svjedočiti okrutnoj egzekuciji. Jormini nekadašnji najbolji prijatelji Danny Katz i Eva Dahlman nađu se pak na tragu skupini seksualnih prijestupnika i ne naslućujući da neki od njezinih članova pripadaju samom vrhu policije i pravosuđa.

 

Na svoje će danas doći i najmlađa publika pa će u 12 sati upoznati Jujju Wieslander (1944), cijenjenu švedsku dječju književnicu koja je 80-ih godina uz pomoć supruga Tomasa i svoje djece osmislila niz priča o pametnoj i živahnoj kravi zvanoj Mama Mu.

 

Zahvaljujući svojoj neiscrpnoj mašti, entuzijazmu i energiji ta jedinstvena krava proživjela je nevjerojatne pustolovine: sanjkala se, vozila bicikl, gradila kućicu na stablu i svladala cijelu abecedu! Slikovnice o Mami Mu i Kraksu prevedene su na 30 jezika i sjajno prihvaćene u cijelome svijetu. Ilustrirao ih je Sven Nordqvist, slavni autor slikovnica o Pettsonu i Findusu.

U 17 sati na ljetnu pozornicu festivala popet će se Eoin Colfer, irski pisac za djecu i autor serijala "Artemis Fowl" koji u Hrvatskoj objavljuje Algoritam. Artemis Fowl nije običan dvanaestogodišnjak, on je vrhunski obrazovan, nadnaravno lukav i odgojen da ne bira način na putu do cilja; ni zakoni, ni moralni obziri, ni zastrašujući protivnici neće ga spriječiti da se dokopa svoje tone zlata. Slijedeći niz gotovo nevidljivih tragova, Artemis Fowl je otkrio da vilinski svijet doista postoji, dokopao se vilinske knjige čarolija i pravila i naumio je oteti pravu vilu ne bi li za nju prema složenim pravilima vilinskog društva mogao zatražiti bogatu otkupninu.

 

 

U 21 sat posjetitelji će pak doznati tko je ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolji hrvatski krimić iz edicije Balkan Noir. U finalu je šest romana, a pobjednika će Podravka nagraditi s 50.000 kuna. Finalisti su: "Mima i vaše kćeri" Želimira Periša, "Crna vreća" Vesne Ćuro Tomić, "Tri petka u travnju" Pavla Pavličića, "Sestrica s jezera" Gorana Tribusona i "Stvarno je odlično baviti se kriminalom" Nenada Stipanića.

 


PROGRAM: SUBOTA, 21. 5.


11 sati - Irish Coffee
Sudjeluju: David Park, Miran Kurspahić, Lovro Škopljanac
HKN BISTRO


12 sati - Tribute to Sweden
Jujja Wieslander – Mama Mu
Sudjeluju: Jujja Wieslander, Planet Zoe, Mišo Grundler
LJETNA POZORNICA


17 sati - Miksano za male
Eoin Colfer – Artemis Fowl
Sudjeluju: Eoin Colfer, Milena Benini, Lovro Škopljanac
LJETNA POZORNICA


18 sati - Svježe i domaće
Veljko Barbieri – Eliksir istine
Sudjeluju: Veljko Barbieri, Adriana Piteša, Željko Ivanjek
LJETNA POZORNICA


19 sati - Tribute to Sweden
Carl-Johan Vallgren – Svinje
Sudjeluju: Carl-Johan Vallgren, Iva Karabaić, Mišo Grundler
LJETNA POZORNICA


20 sati - Svježe i domaće
Edo Popović – Poglavnikov pudl
Sudjeluju: Edo Popović, Goran Gavranović, Diana Matulić, Jagna Pogačnik
LJETNA POZORNICA


21 sat - Dodjela nagrade Balkan Noir
LJETNA POZORNICA


22 sata - Poetry downstairs
Kasno čitanje irske poezije
Sudjeluju: glumci ADU
HNK BISTRO




 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više