Nenad Stipanić napisao najbolji hrvatski krimić objavljen u ediciji Balkan Noir

Pisac je nagradu od 50 tisuća kuna osvojio za svoj roman "Stvarno je odlično baviti se kriminalom", u kojem prikazuje mračnu stranu hrvatskog društva u devedesetima, razdoblju nakon rata kad su mnogi pribjegli kriminalu

Big 1020 3239

Fotografija Robert Gojević

Nenad Stipanić osvojio je sinoć 50 tisuća kuna i nagradu publike za najbolji kriminalistički roman objavljen prošle godine u biblioteci Balkan Noir. Nagradu je osvojio za roman "Stvarno je odlično baviti se kriminalom", a ček na 50 tisuća kuna predao mu je sinoć na Zagreb Book Festivalu Ivan Tolj, predstavnik vlasnika Styria grupe.

"Skoro mi je srce stalo kad sam čuo da sam pobijedio", rekao je pisac Nenad Stipanić tjedniku Express koji uz 24sata drugu godinu za redom organizira izbor za najbolji krimić.

"Ovo mi je prva nagrada nakon 15 godina pisanja i jako sam uzbuđen i sretan. Prije svega, hvala mojoj supruzi i djeci za strpljenje i podršku", dodao je Stipanić.

Njegov pobjednički roman "Stvarno je odlično baviti se kriminalom" prikazuje mračnu stranu hrvatskog društva u devedesetima, razdoblju nakon rata kad su mnogi pribjegli kriminalu. Roman progovara iz perspektive nezaštićenog pripovjedača, kriminalca vječitog početnika, koji pleše na rubu i tupom zubu zakona, bavi se kamatarenjem, reketarenjem, ali "ne radi drogu i oružje", u nuždi izigrava i detektiva i profesionalno zaštitari – čuva Papu i rock-zvijezde – još k tomu romantično voli svoju malu i strepi od babe… Kreće se, dakle, u milieu koji smatra da je jedina ulaznica za ovozemaljski raj – politika ili gangsteraj, legalizacija ilegalnog, prevođenje podzemlja u elitu. U ovom se romanu u Hrvatskoj susreću Charles Darwin, Quentin Tarantino i Vjenceslav Novak.

Nenad Stipanić rođen je 1973. u Senju, a živi u Zagrebu. Radio je razne poslove, između ostalih bio je fizički radnik, zaposlenik muzeja, redar po diskotekama i kockarnicama, tjelohranitelj, zaštitar, zaposlenik turističke agencije, vlasnik galerije-antikvarijata. Piše prozu, radiodrame, TV i filmske scenarije, novinske feljtone. Surađivao je na konceptualnim umjetničkim projektima Siniše Labrovića "Boks meč za titulu ministra kulture Republike Hrvatske" i "Postdiplomsko obrazovanje".

Zajedno s Vladom Bulićem napisao je scenarije za prvu i drugu sezonu kriminalističke dramske serije "Mamutica". Objavljene su mu zbirke priča "Sprinteri u labirintu" i "Odlično je baviti se kriminalom". Roman "Izbacivači Majke Božje" objavio je 2012. godine. Roman "Stvarno je odlično baviti se kriminalom", nastao uvezivanjem, dotjerivanjem i dodavanjem nekoliko poglavlja na gotovo istoimenu zbirku priča, objavljen je u izdanju 24sata, 2015. godine. Zajedno s obitelji i psom osnovao je K.u.K. (Kuhinjski umjetnički kolektiv).

U finale nagrade za najbolji krimić ove je godine od devet objavljenih romana ušlo njih šest. Uz Stipanića, u igri za nagradu bili su Želimir Periš s drugim nastavkom romana o svom antijunaku Mimi, "Mima i vaše kćeri", Pavao Pavličić s romanom "Tri petka u travnju", Tribusonov krimić "Sestrica s jezera", roman "Sva je priroda divlja i surova" Ivančice Đerić te "Crna vreća" Vesne Ćuro-Tomić. Finaliste je izabrao stručni žiri sastavljen od novinara i urednika 24sata i tjednika Express. Za svog favorita među šest odabranih romana publika je mogla glasati na portalima Express.hr i 24sata.hr te na Zagreb Book Festivalu, na čijim su lokacijama bile postavljene glasačke kutije. (N. K.)


Intervju s Nenadom Stipanićem, koji je za portal Najbolje knjige vodila Sandra Pocrnić Mlakar, možete pročitati ovdje:
www.najboljeknjige.com/content/vijesti_opsirnije.aspx


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više