Večeras u Booksi gostuje islandski književnik Sjón

Suradnik redatelja Larsa von Triera i pjevačice Björk u Hrvatsku je došao promovirati svoj roman "Plava lisica" koji je objavila nakladnička kuća VBZ

Big 1025 3245

Svjetski poznati islandski umjetnik Sigurjón Birgir Sigurdson, poznatiji pod umjetničkim imenom Sjón, gostovat će večeras u 20 sati u Booksi, na tribini "Književnost, između".

Sjón je višestruko nagrađivani književnik, glazbenik, libretist, dramski pisac i filmski scenarist. Široj je publici najpoznatiji po bliskoj suradnji s islandskom glazbenicom Björk: u mladosti su zajedno svirali u bendu The Sugarcubes, a nastavili su zajedno raditi tijekom cijele njene solo karijere. Sjón je napisao tekstove za brojne pjesme (među kojima su najpoznatije "Isobel", "Jóga", "Oceania" i "Wanderlust"), te je napisao tekstove za cijeli soundtrack filma "Ples u tami" Larsa von Triera. Za pjesmu "I've seen it all" nominiran je za Oscara i Zlatni globus.

Književnu karijeru počeo je već s 15 godina kad je objavio prvu zbirku poezije. Do danas je napisao 13 zbirki poezije, sedam romana, četiri operna libreta, brojne drame, filmske scenarije i slikovnice. Njegove su knjige prevedene na 30 jezika. Osvojio je golemu količinu domaćih i međunarodnih nagrada.

Za roman "Plava lisica" (Skugga-Baldur) 2005. godine dobio je prestižnu Književnu nagradu Nordijskog vijeća, nordijski pandan Man Bookeru. Roman je preveden na 21 jezik, a posljednji od njih je hrvatski: "Plavu lisicu" upravo je objavila nakladnička kuća VBZ u prijevodu Tatjane Latinović.

Njegov idući roman "Iz kitovih usta" (Argóarflísin) ušao je 2012. u uži izbor za međunarodne nagrade Independent Foreign Fiction Prize i IMPAC Dublin Literary Award. Njegovo posljednje djelo, queer roman "Moonstone - Dječak koji nikad nije bio" (Mánasteinn - drengurinn sem aldrei var til), dobio je baš sve postojeće književne nagrade Islanda. Uskoro će biti objavljen u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Češkoj.

U Booksi će Dunja Kučinac i Luka Ostojić s gostom razgovarati o njegovoj suradnji s Björk, o islandskim narodnim pričama i queer književnosti, o libretu i drami, o nadrealizmu i panku, o Zagreb Prideu koji se održava dan kasnije... (N. K.)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više