Večeras u Booksi gostuje islandski književnik Sjón

Svjetski poznati islandski umjetnik Sigurjón Birgir Sigurdson, poznatiji pod umjetničkim imenom Sjón, gostovat će večeras u 20 sati u Booksi, na tribini "Književnost, između".

Sjón je višestruko nagrađivani književnik, glazbenik, libretist, dramski pisac i filmski scenarist. Široj je publici najpoznatiji po bliskoj suradnji s islandskom glazbenicom Björk: u mladosti su zajedno svirali u bendu The Sugarcubes, a nastavili su zajedno raditi tijekom cijele njene solo karijere. Sjón je napisao tekstove za brojne pjesme (među kojima su najpoznatije "Isobel", "Jóga", "Oceania" i "Wanderlust"), te je napisao tekstove za cijeli soundtrack filma "Ples u tami" Larsa von Triera. Za pjesmu "I've seen it all" nominiran je za Oscara i Zlatni globus.

Književnu karijeru počeo je već s 15 godina kad je objavio prvu zbirku poezije. Do danas je napisao 13 zbirki poezije, sedam romana, četiri operna libreta, brojne drame, filmske scenarije i slikovnice. Njegove su knjige prevedene na 30 jezika. Osvojio je golemu količinu domaćih i međunarodnih nagrada.

Za roman "Plava lisica" (Skugga-Baldur) 2005. godine dobio je prestižnu Književnu nagradu Nordijskog vijeća, nordijski pandan Man Bookeru. Roman je preveden na 21 jezik, a posljednji od njih je hrvatski: "Plavu lisicu" upravo je objavila nakladnička kuća VBZ u prijevodu Tatjane Latinović.

Njegov idući roman "Iz kitovih usta" (Argóarflísin) ušao je 2012. u uži izbor za međunarodne nagrade Independent Foreign Fiction Prize i IMPAC Dublin Literary Award. Njegovo posljednje djelo, queer roman "Moonstone - Dječak koji nikad nije bio" (Mánasteinn - drengurinn sem aldrei var til), dobio je baš sve postojeće književne nagrade Islanda. Uskoro će biti objavljen u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Češkoj.

U Booksi će Dunja Kučinac i Luka Ostojić s gostom razgovarati o njegovoj suradnji s Björk, o islandskim narodnim pričama i queer književnosti, o libretu i drami, o nadrealizmu i panku, o Zagreb Prideu koji se održava dan kasnije... (N. K.) 

Facebook komentari

Novo u katalogu