Nova književna nagrada Post scriptum dodjeljuje se za književnost na mreži

Kakve veze društvene mreže imaju s književnošću? Ugrožavaju li je, trivijaliziraju? Ili pak čine dostupnijom, neposrednijom, oslobađaju li i potiču pisanje i čitanje? Može li se nešto objavljeno na društvenoj mreži zvati književnost?

Big 1028 3248

Piše Stanislava Nikolić Aras

Kakve veze društvene mreže imaju s književnošću? Ugrožavaju li je, trivijaliziraju? Ili pak čine dostupnijom, neposrednijom, oslobađaju li i potiču pisanje i čitanje? Može li se nešto objavljeno na društvenoj mreži zvati književnost?

Mišljenja su sukobljena, kao uostalom i oko radionica kreativnog pisanja. Neki se drže stava da je pisanje intimna, posvećena, skoro pa mistična rabota, a netko pak piše po društvenim mrežama, javno iznosi svoje lirske i satirične postove, objavljuje odmah i bez urednika, gleda lajkove, "šera", piše dalje. Sve je tu. I književnost i djelo i publika.

Priroda Facebook statusa nije nešto izraslo iz zapisa uklesanog u kamen koji ostaje za vječnost, njena je priroda brzopotezna, suptilna i lako izmjenjiva. Jednim potezom prsta dijelimo je ili brišemo, ako je ne sačuvamo odlazi u virtualni ambis kao da je nikada nije ni bilo. Ipak nešto je kroničarsko, aktualno, duboko živo u zapisima po statusima na zidovima najpopularnije društvene mreže. Toliko lica, toliko dnevnih događaja, toliko zapisa. Što god da mislili o Facebooku, čak i ako ga ignorirate, on je tu i svakako radi svoj posao umrežavanja i širenja vijesti. Spaja ljude i širi vijesti. To je na vrijeme uočila ekipa sa Kalibra, zadarskog festivala književnosti. Dobro je dok su mišljenja i stavovi razni jer pluralizam i mnoštvo, sloboda u izražavanju je ono što književnost treba i podržava.

Članovi udruge Kulturpraktik su očito vidjeli u Facebook objavama novi, jak i svjež potencijal misli i riječi koja se brzo piše, cilja i objavljuje, dijeli i komunicira kao prirodan oblik pisane umjetnosti koja se prilagođava brzini tehnoloških i komunikacijskih promjena. I evo natječaj je tu.


SADRŽAJ I SVRHA NAGRADE POST SCRIPTUM:

Udruga Kultipraktik pokreće godišnju Književnu nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama. Nagrada se dodjeljuje na KaLibar bestivalu u Zadru, a sastoji se od nastupa na bestivalu, priznanja i objave knjige kod uglednog izdavača sa svim pripadajućim autorskim pravima, te eventualno od sponzorskih financijskih i robnih donacija. Natjecati se za nagradu svojim autorskim Facebook profilima ili stranicama mogu svi državljani RH prijavljeni na Facebook stranicu Književna nagrada Post scriptum.

Prijaviti se mogu autori/ce osobno, može ih prijaviti treća osoba ili žiri nagrade koji čine: Kruno Lokotar, Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš i Adrijana Vidić. Svrha nagrade je poticanje i popularizacija književnosti na društvenim mrežama i u društvu.


PRIJAVA:

Prijavljeni ili njegov prijavitelj treba do 1. 7. 2016. prirediti i poslati biografiju autora/ice i dokument formata .doc, .docx ili .rtf s najmanje 40 Facebook postova svih žanrova koje smatra relevantnima, objavljenih u razdoblju 15. lipnja 2015. do 15. lipnja 2016., s navedenim datumima objave, na adresu nagradapostscriptum@gmail.com.

• U obzir za žiriranje dolaze isključivo i nigdje drugdje osim na Facebooku objavljeni tekstovi.

• U svrhu provjere valjanosti prijave (objave postova u natječajem propisanom opsegu i roku) autor/ica treba žiriju omogućiti provjeru na natječaj prijavljenog sadržaja na vlastitom profilu.

• U slučaju da autore/ice na natječaj prijavljuje žiri ili treća osoba, autori/ce trebaju e-mailom dostaviti pismenu suglasnost za sudjelovanje u natječaju.


RASPORED DOGAĐANJA:

• Žiri će na Facebook stranici Nagrade odabrati i objaviti popis 20 autora/ica koji uđu u širi izbor za nagradu.

• Nakon toga će žiri objaviti imena pet autora užeg izbora, čijih će i dio postova objaviti.

• Pobjednik će biti proglašen prije održavanja Kalibar bestivala.

• Sve relevantne informacije o Nagradi bit će objavljivane na Facebook stranici nagrade.


OBAVEZE DOBITNIKA/CE NAGRADE POST SCRIPTUM:

Dobitnik/ca je dužna izbrisati 60 % nagrađenih postova i omogućiti žiriju odabir postova iz cjelokupnog na Facebooku originalno objavljenog materijala, kao i onoga koji nastane nakon 15. 6. 2016. u svrhu uvrštavanja u knjigu.

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više