Kako je šund postao art? Dovoljan je nožić i fotoaparat!

Thomas Allen deset je godina izrezivao likove s naslovnica pulp romana iz 50-ih godina, a potom ih fotografirao. Njegove su slike dramatične, strastvene i prelijepe!

Big 103 362

Piše Tanja Tolić

Njegove su žene zanosne i pomalo van sebe, osobito kad su u opasnosti. Muškarci su grubi, muževni i nerijetko u nevolji. Ništa čudno ako se zna da Thomas Allen iz Detroita obožava pulp fiction. Thomas najprije da maha svojoj mašti, a onda uzme nožić i njime iz pulp romana 50-ih godina izrezuje likove s naslovnica. Tako dobije trodimenzionalne knjige koje potom posebno osvijetli, tako da cijela scena izgleda dramatično, i – fotografira ih. Njegove dramatične fotografije postale su toliko popularne da je 2007. objavio i knjigu fotografija “Uncovered: Photographs by Thomas Allen”, a sjajne ilustracije privukle su i urednike brojnih časopisa pa je Allen radio i za Harper’s, The New Yorker O magazin. Da pulp ipak nije samo šund, potvrđuje i cijeli niz Allenovih izložbi diljem Sjedinjenih Država.

Thomas objašnjava kako je na ideju došao tako što su ga odavno zanimale “konstruirane” fotografije, a polovica zadovoljstva koje osjeća dolazi od toga što mora uistinu nešto napraviti prije nego što svoj proizvod fotografira. Šund romani – ljubavni, kaubojski, krimići – postali su poseban izazov jer su njegovom radu dali trodimenzionalnost, ali samo dok je izrezane likove promatrao okom kamere pod posebnim kutem.

“Ovo je sjajan način da ostvarim svoje fantazije! Izrezujući likove zapravo ih postavljam na pozornicu i svaki put kroz fotografiju pokušavam ispričati priču. Je li to doista učinila ona? Ili se to dogodilo slučajno? Je li ta žena sretna?”, objašnjava Thomas.
Njegovi stari i novi radovi nalaze se na thomasallenonline.com/

Pogledajte galeriju Allenovih fotografija!

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više