50 najboljih knjiga za ljeto 2016. godine

Već tradicionalno, nama ljeto nije doba godine kad se zavalite na plažu i čitate... pa gluposti. Mi na portalu Najbolje knjige vjerujemo kako je ljeto doba godine kad konačno možete odahnuti od obaveza i pretvoriti se u strastvene čitatelje. Stoga smo vam i ovaj put sastavili ambiciozan, ali kvalitetan popis ljetne literature: ima ovdje krimića, ljubića, klasičnih romana, fantastike, budućih klasika, knjiga za mlade, nobelovaca, duhovne literature i self-helpa, publicističkih djela, zbirki priča, mnogo domaćih autora, poezije, starih knjiga i najviše onih objavljenih u posljednjih godinu dana koje smo vam već preporučivali u našoj rubrici Recenzije. Ono što možete biti sigurni jest da je ovdje - samo ono najbolje

Big 1030 3269

Piše Tanja Tolić
Ilustracija Santiago Uceda


Već tradicionalno, nama ljeto nije doba godine kad se zavalite na plažu i čitate... pa gluposti. Mi na portalu Najbolje knjige vjerujemo kako je ljeto doba godine kad konačno možete odahnuti od obaveza i pretvoriti se u strastvene čitatelje. Stoga smo vam i ovaj put sastavili ambiciozan, ali kvalitetan popis ljetne literature: ima ovdje krimića, ljubića, klasičnih romana, fantastike, budućih klasika, knjiga za mlade, nobelovaca, duhovne literature i self-helpa, publicističkih djela, zbirki priča, mnogo domaćih autora, poezije, starih knjiga i najviše onih objavljenih u posljednjih godinu dana koje smo vam već preporučivali u našoj rubrici Recenzije. Ono što možete biti sigurni jest da je ovdje - samo ono najbolje.

Uživajte u ljetu i uživajte u čitanju!

P. S. Knjige su poredane abecednim redom prema prezimenu autora. Poredak nije mjerilo vrijednosti knjiga.



1. Svetlana Aleksievič, Černobilske molitve - kronika budućnosti (Edicije Božičević)
Praktički do jučer nepoznata, Svetlana Aleksievič postala je književna zvijezda nakon što je dobila Nobelovu nagradu za književnost 2015. godine. Riječ je o drugoj knjizi bjeloruske spisateljice prevedenoj na hrvatski jezik (prva je "Rabljeno doba"), a u njoj je autorica zabilježila razgovore što ih je vodila sa svjedocima i sudionicima černobilske katastrofe. Knjiga je nastajala gotovo trideset godina, a kako je rekla sama autorica, "ova knjiga nije o Černobilu, nego o svijetu Černobila". Dirljivo i potresno svjedočanstvo običnih ljudi, njihovih osjećaja, misli i riječi.


2. Lou Andreas-Salomé, Moj život (Šareni dućan)
Lou Andreas-Salomé bila je na prijelazu u 20. stoljeće prototip "neovisnoga ženskog uma": hrabra, samosvojna, čudesna osobnost koja je inspirirala brojne vrhunske intelektualce i umjetnike. Odoljeti joj nisu mogli Friedrich Nietzsche (odbila je njegovu bračnu ponudu), Rainer Maria Rilke (bili su u višegodišnjoj vezi), Sigmund Freud (pohađala je njegove seminare, dopisivali su se godinama)... U ovoj intrigantnoj i zanimljivoj knjizi bilježi sjećanja na druženja s Tolstojem, Schnitzlerom, Hamsunom, Wagnerom, Adlerom, Réeom, brak s Andreasom, djetinjstvo u Rusiji... Njezin život bio je, ustvari, njezina najveća umjetnost.


3. Margaret Atwood, Gazela i Kosac (Lumen)
Margaret Atwood napisala je više od četrdeset djela (proza, poezija i kritički eseji), a njezine su knjige objavljene u više od trideset pet zemalja., 2000. godine osvojila je i prestičnu nagradu Booker. "Gazela i Kosac" prvi je dio romaneskne trilogije "Ludi Adam" u kojoj pripovijeda priču o genijalnom znanstveniku koji je ljudsku želju za besmrtnošću i boljim svijetom riješio sumrakom čovječanstva - istrebljenjem ljudske vrste i stvaranjem nove, usavršene, koja nema sjećanja.


4. Bettina Balàka, Kasiopeja (Hena com)
Na pragu četrdesetih godina, Judit Kalman pomalo je u problemu. Nakon što je pokopala muža, u mašini za rublje oprala mačka, a u akvariju uspjela pobiti nekoliko generacija ribica, počinje slutiti da se događa nešto strašno, možda ju je netko prokleo – boji se da više ništa i nitko s njome neće moći živjeti, a da za to ne plati životom. U ironičnom i neodoljivom romanu austrijske književne zvijezde koja je nedavno gostovala i u Zagrebu pratimo otkačenu ljubavnu priču bogate udovice i mladog i uspješnog pisca...


5. Charlotte Beradt, Snovi pod Trećim Reichom (Disput)
Jedini čovjek u Njemačkoj koji još ima privatni život onaj je koji spava. Izrekao je to nacistički vođa Robert Ley, koji će se mnogo kasnije objesiti u svojoj ćeliji prije početka suđenja u Nürnbergu, potpuno podcijenivši moć terora koji je Njemačkom vladao dvanaest godina. U totalitarizmu koji je zamračio Europu privatnog života nije bilo ni u snu, jer je i tamo sloboda bila zabranjena, svjedoči fascinantna knjiga Charlotte Beradt. Knjižnica od stotinjak stranica zapis je kako su snovi Nijemaca "bilježili" nastanak totalnog podanika, kako je Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka, pod vodstvom Adolfa Hitlera, od 1933. godine najprije propagandom i pritajenim terorom, a onda i otvorenim, stvarala naciju podanika koji su si cenzuru nametnuli i u snovima.


6. Thomas Bernhard, Mraz (MeandarMedia)
"Mraz" je prvi Bernhardov roman i deseta Bernhardova knjiga objavljena unutar projekta Djela Thomasa Bernharda u izdanju Meandar Medije. Austrijanac Thomas Bernhard, jedan od najznačajnijih književnika 20. stoljeća, bio je žestoki kritičar Austrije i austrijskog mentaliteta, a beskompromisno je zasijecao u bolne teme sredine sklone zaboravu i prešućivanju mnogih, ne tako blistavih segmenata njezine prošlosti i sadašnjosti. U ovom romanu student medicine 26 dana prati poludjelog slikara Straucha. Na zadatak ga je poslao slikarev brat, kirurg...


7. Szilárd Borbély, Nevoljnici – Zar je Mesija već otišao? (OceanMore)
Objavljivanje ovog romana duboko je uzdrmalo mađarske književne krugove, ali i širu kulturnu javnost; prva naklada trenutno je razgrabljena, a djelo je izazvalo brojne polemike. Radnja se zbiva u zabačenom selu na krajnjem sjeveroistoku Mađarske, krajem šezdesetih godina 20. stoljeća, u kojem vladaju glad, neimaština i strah od drugog i drugačijega - Židova, Cigana i komunizma. Pripovjedač, jedanaestogodišnji dječak, osjeća da je njegova obitelj omražena u selu i predmet svakodnevne poruge, ali ne razumije zašto. O prošlosti se ne smije razgovarati, svi šute. Szilárd Borbély "Nevoljnike" je objavio 2013., ali se u veljači 2014. godine ubio.


8. Tadeusz Borowski, Kod nas u Auschwitzu (VBZ)
Zbirka izabranih priča poljskog autora inspirirana je njegovim zatvoreničkim iskustvom u nacističkim koncentracijskim logorima Auschwitz i Dachau za Drugog svjetskog rata. Iako je poživio samo 28 godina i za sobom ostavio ne odveć veliki književni opus, kratke priče Tadeusza Borowskog danas se smatraju remek-djelom svjetske književnosti. U svojoj provokativnoj i okrutnoj prozi, lišenoj svakog moraliziranja i politikantstva, Borowski iz perspektive hladnog i bezdušnog promatrača, logoraša Tadeka, opisuje svijet pukog preživljavanja u logoru smrti.


9. Pierce Brown, Crveni ustanak i Zlatni sin (Profil)
Prvi i drugi dio nove distopijske trilogije za mlade primarno će se najviše svidjeti dječacima i mladićima, pa je ovo priča koju im možete preporučiti za ljetno čitanje. Riječ je o maštovitom romanu o životu na koloniziranom Marsu koji nimalo ne zaostaje za najpopularnijim naslovima u žanru koji dominira mladenačkom literaturom posljednjih godina: "Igrama gladi", "Labirintom" i "Različitom". Glavni junak šesnaestogodišnji je Darrow, pripadnik crvenih, najniže kaste čovječanstva koja radi ispod površine Marsa u nadi da će "pripitomiti" negostoljubivi planet. Crveni nikad nisu izašli na površinu Marsa, zapravo ni ne znaju da je život na njoj ne samo moguć već 300 godina, nego se već dugo odvija u bogatstvu i raskoši. Okolnosti će se promijeniti kad zlatni, koji vladaju Marsom, ubiju Darrowovu mladu suprugu Eo, a Darrow se priključi pobunjenicima i postane zastrašujući i moćni – Kosac.


10. Rumena Bužarovska, Moj muž (VBZ)
Zbirka od jedanaest priča mlade makedonske autorice koja je osvojila nepodijeljene pohvale kritike. Sve priče ispripovijedale su vrlo različite žene iz prvog lica, ali te se priče tiču koliko njih toliko i njihove okoline, odnosa s muževima (jer jedino zajedničko im je to što su sve u brakovima, a jedna je već i sahranila svog muža), djecom, roditeljima, kolegama i prijateljima. Bužarovska piše o "osjetljivim" temama: patrijarhatu, majkama koje ne vole svoju djecu, kompromisima koji oduzimaju život, iracionalnoj ljubavi... Razorno štivo.


11. Eleanor Catton, Luminari (OceanMore)
Kurva se pokušala ubiti, mladi bogataš je ispario, političar je ucijenjen, u kolibi je pronađen mrtav pustinjak, a blago je nestalo – to je tek početak epske priče koja se zbiva na Novom Zelandu sredinom 19. stoljeća u gradiću Hokitika koji potresa zlatna groznica. “Luminari“ Eleanor Catton broje čak 800 stranica, a autorica će ostati zapamćena kao najmlađa dobitnica Bookerove nagrade – imala je svega 28 godina kad je nagrađena. “Luminari“ su istodobno i zahtjevno i lagano štivo za čitanje. Lagano jer u osnovi je riječ o napetom povijesnom i avanturističkom romanu koji vješto koristi postulate modernoga trilera pa se brzo i sa znatiželjom čita; zahtjevno jer je u pitanju viktorijanski pastiš komplicirane strukture i zapleta, s mnogo likova, što pak traži koncentriranog čitatelja s dosta slobodnog vremena.


12. Sonia Choquette, Hodočašće duše (Planetopija)
Jedna od najpopularnijih duhovnih učiteljica današnjice, koja je nedavno gostovala i u Zagrebu, u knjizi "Hodočašće duše" opisuje fascinatno hodočašće Camino de Santiago, na koje je krenula nakon što su joj umrli otac i brat, a brak joj se raspao nakon trideset godina. Svaki dan prelazi u prosjeku 20 kilometara pješice. Hoda po svim vremenskim prilikama – šiba je vjetar, namače kiša, tek ponekad obasja sunce. Stopala je ubijaju i trpi jaku bol svih 34 dana svojeg putovanja. Ali ne odustaje. No najviše zadivljuje preobrazba koju je opisala u knjizi jer je autentična, emotivna i do te mjere dirljiva da čitatelj, ne jednom, pomisli kako bi se i sam rado odvažio na hodačašće, iz svojih razloga.


13. Jim Crace, Žetva (OceanMore)
Kasno je ljeto, vrijeme je žetve zlatnoga ječma. U engleskoj provinciji, u anonimnom selu, u nepoznatom stoljeću i godini, svatko sa zdravim parom nogu i ruku može marljivim radom zaraditi dobru večeru. Seosku idilu prekinut će dvije vatre. Jedna se uzdiže iz blizine kuće gospodara Kenta. Netko je zapalio sjenik i krovove staja, izgorio je golubinjak. Na rubu imanja vatru je pak upalilo troje tuđinaca, dva muškarca i neobično privlačna žena, oštrih očiju. Taj neočekivani dolazak u malu zajednicu, koju čini manje od stotinjak neukih, ali dobrostivih ljudi, zloguka je najava promjene koja će se odigrati u samo sedam dana. "Žetva" je požnjela hrpu nagrada, a može se čitati i kao suvremeno i kao bezvremeno štivo, jer u osnovi govori o moći, imovini i vlasništvu.


14. Simone de Beauvoir, Drugi spol (Naklada Ljevak)
"Žena se ne rađa, nego postaje ženom." Tom je formulacijom Simone de Beauvoir prvi put u povijesti razdvojila pojmove "spola" i "roda", upravo u ovoj knjizi, koja je prvi put prevedena na hrvatski jezik. Autorica se bavi proživljenim iskustvom žene, njezinim formativnim godinama, položajem i preporučenim putom oslobađanja kroz obrazovanje i rad. Knjiga je temelj današnjih sve popularnijih rodnih studija, a kad je prvi put objavljena 1949. godine, s jedne je strane izazvala skandal, posebno zbog pogleda na majčinstvo, a s druge odobravanje. Autoričin jednostavan stil, filozofska misao i ponekad neuvijen jezik, njezin poziv na oslobađanje žene kroz rad te njezina ustrajnost u dokazivanju da je "ženska priroda" samo društveni konstrukt, doveli su do toga da se knjigu smatra stupom feminizma.


15. Božica Dragaš, Između koljena (Algoritam)
Na livadi ljudske gluposti, predrasude su maslačci i tratinčice u odnosu na tabu. On je drač. Kaže to Boris svojoj sestrični Tinki dok hodaju u jednoj od prvih zagrebačkih povorki ponosa. Drač je u ovom slučaju incest, vrsta odnosa u kojem su Boris i Tinka. Ipak, incest u ovom prvom hrvatskom romanu o incestu nije zločin, nego neočekivano - ljubav; dobrovoljni i željeni odnos između dvaju odraslih osoba. Tinka je knjižničarka, Boris je odvjetnik, a njihova dugogodišnja incestuozna veza oboje je stavila u poziciju radikalne emotivne izoliranosti jer svoju vezu taje. Nikome se ne smiju povjeriti ne samo zbog osude, nego i stoga što je rodoskvrnuće između djece braće u Hrvatskoj kažnjivo zatvorom do jedne godine. Izvrstan prvijenac autorice koja je po struci knjižničarka!


16. Boba Đuderija, Zovem u vezi posla (Adamić)
Splitskoj blogerici, koju poznajem samo s Facebooka, dajem povjerenje na slijepo, ali duboko vjerujem da me neće razočarati jer me već mjesecima nasmijava, a ponekad i rasplače svojim statusima. Pet godina nakon objavljivanja "Marčeline" spremna je za novu knjigu, "Zovem u vezi posla", čiji je izlazak zakazan za ovaj lipanj. Koliko je Boba Đuderija duhovita i inteligentna autorica, s posebnim talentom za ljudskost i suosjećanje, prije izlaska knjige možete provjeriti na na njezinim blogovima: http://blog.dnevnik.hr/matejuska/ i http://blog.dnevnik.hr/marmontovabb/


17. Umberto Eco, Ime ruže (Profil)
Romaneskni prvijenac Umberta Eca izvorno objavljen 1980., eruditski je krimić, ali i briljantna knjiga o srednjovjekovnoj filozofiji, povijesti, teologiji i logici. Godina je 1327. Bogati talijanski samostan pod sumnjom je da skriva heretike u svojim redovima, a situaciju dolazi istražiti fra Vilim od Baskervillea u pratnji svog vjernog, mladog učenika Adsona iz Melka. Njegov delikatni zadatak naglo zasjeni serija bizarnih smrti, a fra Vilim postaje detektiv koji prikuplja dokaze, odgonetava tajne simbole i šifrirane rukopise i uranja duboko u jezoviti labirint gdje se nesvakidašnje stvari događaju pod okriljem noći. Knjiga koju sigurno već imate u kućnoj biblioteci, ali tko bi odolio ovoj fantastičnoj naslovnici novog, Profilovog izdanja?!


18. F. Scott Fitzgerald, Kopneni gusar i druge priče (Zagrebačka naklada)
Zbirka novela "Kopneni gusar" objavljena je 1920., iste godine kao i Fitzgeraldov prvi roman "Ova strana raja". Na njenim je stranicama već prisutan genij u kojeg će se Fitzgerald kasnije razviti. Osam novela se bavi širokim rasponom tema, od ambicije, nade, romanse, ljubomore, rasipništva, propasti, neuspjeha, ludila i smrti. Vremenski su smještene u doba jazza i odražavaju njemu svojstveno pretjerivanje, razvrat i pohlepu. Svima su zajedničke buntovne djevojke u dvadesetima koje nosi kratke suknje i kratke frizure, slušaju jazz, puše, piju i na sve moguće načine iskazuje svoj prezir spram društvenih normi dok prolaze svojevrsni ritual odrastanja.


19. Jonathan Franzen, Čistoća (VBZ)
Pip ima 25 godina, studentski kredit od 130 tisuća dolara i majku čudakinju koja joj odbija otkriti identitet oca, točan datum njezina rođenja i njihovo stvarno prezime. Slučajan susret s njemačkom aktivistkinjom odvest će Pip u Južnu Ameriku gdje će kao pripravnica nekoliko mjeseci raditi u Boliviji na Projektu Sunčevo svjetlo koji vodi karizmatični i tajanstveni Andreas Wolf. Franzen je napisao još jedan veliki roman, a ovoga puta tematizira moral i dobrotu i propituje koliko je svatko od nas spreman othrvati se vlastitim i tuđim utjecajima i izborima koji ih imaju moć uprljati...


20. Péter Gárdos, Groznica u zoru (Fraktura)
Nakon oslobađanja iz koncentracijskog logora mladi Mađar Miklós brodom putuje u Švedsku. Premda mu liječnik predviđa samo šest mjeseci života, upušta se u neobičan pothvat: u potrazi za djevojkom piše svim Mađaricama na oporavku u toj zemlji – a ima ih čak stotinu i sedamnaest. Kad primi odgovor od Lili, odmah se zaljubi. No da bi svoju vezu ostvarili, Miklós i Lili moraju se boriti sa skandinavskom birokracijom, slijepom ljubomorom, beznadnim dijagnozama, stotinama kilometara udaljenosti i tragičnim posljedicama rata. "Groznica u zoru" nevjerojatna je, ali istinita ljubavna priča koju je poznati mađarski redatelj Péter Gárdos napisao na temelju pisama svojih roditelja.


21. Kristina Gavran, Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu (Disput)
Postoje knjige koje otvore prozor, one koje širom otvore vrata. Neke otvore autora, neke i čitatelja. Zbirka priča mlade dramatičarke i književnice sve otvara: propusna je, ali ne i šuplja, iz nje istječu rijeke emocija i brišu granicu između pisca i čitača. Natopljena je do te mjere živim slikama da čitatelj na licu osjeća i tu indijsku kišu i berlinsko ljetno sunce. Čitajući ovaj mali dragulj nema gdje nisam bila. Ova će vam zbirka biti vjerna pratiteljica cijelo ljeto, osobito ako nećete moći nikamo otputovati. Već zamišljam kako je čitam na terasi, dok sjeverac donosi prve zvukove noći, a u knjizi škripe vlakovi, kuha se crni čaj s mlijekom, jedna zaljubljena žena u kutiju slaže kekse, a beba se smije Parizu...


22. Johann Wolfgang von Goethe, Putovanje Italijom (Litteris)
U rujnu 1876. godine Goethe se otisnuo na dugo i gotovo opsesivno željeno putovanje u Italiju. O tom putovanju, koje je na neki način bila njegova potraga za duhovnom domovinom, nije nikoga obavijestio već se potajno zaputio prema Italiji, i ostao gotovo dvije godine. Za svoga boravka s druge strane Alpa Goethe je mnogo pisao - prije svega dnevnik, ali i pisma koja je, zajedno s tim dnevničkim zapisima, potom slao prijateljima u Njemačku. Većina pisama bila je upućena Charlotti von Stein, s kojom je u Weimaru Goethe bio u romantičnoj vezi. Na osnovi sačuvanih dnevnika i pisama, Goethe je sastavio knjigu "Putovanje po Italiji", koja je neka vrsta nastavka njegova autobiografskog djela "Pjesništvo i zbilja", što ga je pisao cijeloga života i povremeno objavljivao dijelove. U Europi se djelo "Putovanje po Italiji" smatra klasičnim i nezaobilaznim za Goethea.


23. David Grossman, Do kraja zemlje (Fraktura)
"Zato što na vrata mogu pokucati u zoru i obavijestiti te o smrti tvojega sina, moraš otići, hodati, pobjeći od te vijesti." Žena koja od vijesti bježi zove se Ora, a cijeli njezin život mogao bi se ispričati kroz ratove. Šestodnevni, kad je upoznala Avrama i Ilana – ljubav i prijateljstvo koje će trajati zauvijek; Jomkipurski, u kojemu im je sudbina baš njezinim prstima promiješala živote, a nju učinila majkom, i ovaj novi, rat koji joj prijeti uzeti Ofera. Da bi ga spasila, Ora kreće na put, intimno zavjetno putovanje brdima Galileje, tijekom kojega će Oferovu ocu predati priču o njegovu sinu, a nama nezaboravnu, moćnu pripovijest o roditeljstvu i ljubavi, povijesti i ratu te – iznad svega – o ljudskosti koja nas može otkupiti. "Do kraja zemlje" Davida Grossmana nije samo remek-djelo i jedan od najvećih romana našega stoljeća, to je jedna od onih knjiga koje doista mijenjaju svijet.


24. Frode Grytten, Sobe uz more, sobe u gradu (VBZ)
Frode Grytten pojavio se na norveškoj književnoj sceni 1983., a širu svjetsku publiku stekao je 1999., kada objavljuje sad već kultnu knjigu "Pjesma košnice". Knjiga se sastoji od deset pripovijetki, a svaka od njih inspirirana je jednom slikom slikara Edwarda Hoppera, poznatog upravo po slikanju ljudi u naizgled običnim situacijama u različitim prostorijama: barovima, hotelskim sobama, tjeskobnim gradskim stanovima, na terasama usamljenih kuća. U slučaju ove knjige to je nit koja čvrsto veže zbirku u romaneskni okvir. Situacija i ljudi je mnogo, a Grytten izabire njih deset u kojima je glavno pitanje ostati (izdržati, propasti, preživjeti) ili otići (početi ispočetka, zaboraviti, spaliti sve mostove iza sebe). "Srce je snažan mišić", napisat će Grytten u jednoj od priča, aludirajući na ljudsku sposobnost da sve poteškoće ipak nekako prebrodi.


25. Alexandra Harris, Virginia Woolf (Sandorf)
Virginia Woolf jedna je od onih književnica koju će se, duboko vjerujem, uvijek moći čitati s istom svježinom. Bilo da su u pitanju njezini pitki eseji, promišljeni romani ili vrhunski napisane književne kritike, Virginia Woolf progovara snažnim i intimnim glasom, bliskim do te mjere da se čini kao da je i dalje živa, kao da vam je prijateljica. Ako je volite, kao što je volim ja, onda je ova biografija kulturne povjesničarke i spisateljice Alexandre Harris nezaobilazno štivo. Nije u pitanju nova knjiga, ali sam je pročitala tek ove godine. Izvrsno, pitko napisana, ova "priča" o ustrajnoj mladoj ženi - koja se nije odvajala od svoje bilježnice i postala je jednom od najvećih književnica svih vremena - čita se poput romana. Ako niste čitali Virginiju Woolf, onda je ovaj neobičan biografski prikaz idealan uvod u njezin život i djelo.


26. Aleksandar Hut Kono, Padajući izbornik (Fraktura)
Drzak, maštovit i inteligentan pjesnik koji je domaće ljubitelje poezije osvojio već svojom prvom zbirkom "Nabrajanja". Aleksandar Hut Kono nesvakidašnji je talent: u jednom će nas trenutku, iz često otkačene perspektive, stihovima izvještavati o banalnostima života; u drugom trenutku će nas, da nismo ni primijetili, vinuti do zvijezda ili ponora duše, sasvim svejedno. O svemu piše s lakoćom, i lako, a iako se sam sebi povremeno u intervjuima ruga da je površan, ne vjerujte mu. Ispod zaigranosti krije se ocean dubine.


27. Eva Illouz, Hard-core romansa/Hladna intimnost (Planetopija)
Izraelska sociologinja proglašena jednom od najznačajnijih mislilaca 21. stoljeća najprije nas je osvojila svojom knjigom "Zašto ljubavi boli", a ove godine i uživo, gostovanjem u Filozofskom teatru. Inteligentna, duhovita, britka i opuštena, u ovoj dvostrukoj knjizi najprije analizira priču o uspjehu erotsko-romantične trilogije "Pedeset nijansi sive". Zašto su, iako loše napisani i klišejizirani, romani postali tako popularni, posebno među ženama iznad trideset godina? Je li tajna njezinog uspjeha spajanje romantičnog fantasyja s vodičem za samopomoć, pita se Eva Illouz u svojoj intrigantnoj knjizi "Hard-core romansa". U knjizi "Hladna intimnost" autorica pak razmatra kako su i zašto javna i privatna, ekonomska i emocionalna sfera postale nerazdvojivo isprepletene.


28. Ivica Ivanišević i Marina Vujčić, Otpusno pismo (Hena com)
Žena i muškarac srednjih godina, koji su u mladosti bili ljubavnici, da bi onda iz nikada dovoljno obrazloženih razloga naprasno prekinuli svoju vezu, stupaju u kontakt nakon punih trideset godina. Bliži se obljetnica njihove mature, a glavna junakinja, danas ugledna liječnica u naoko sretnome braku s dvoje djece, prihvaća se zamorne logistike okupljanja raspršene generacije. Sav taj gnjavatorski, iscrpljujući posao ona odrađuje samo s jednom željom: da konačno ustanovi gdje je nestao On, čovjek kojega je svojedobno voljela. Roman napisan u obliku pisama, četveroručno, već je osvojio brojne čitatelje i slomio poneko srce pričom koja tematizira krizu srednjih godina, ali i pokušava odijeliti čežnju za ljubavlju od potrebe da se čovjek ne osjeća promašenim.


29. Karl Ove Knausgård, Moja borba 2 (OceanMore)
Najzločestije "dijete" norveške književnosti, koje se zbog autofikcije u šest debelih knjiga zavadilo s polovicom obitelji, u drugoj knjizi "Moje borbe" napušta Norvešku, svoju prvu ženu i obitelj te odlazi u Stockholm. Upoznavši Lindu fatalno se zaljubljuje i s njom zasniva obitelj. U nekoliko godina imaju troje djece i oboje su zatečeni novim izazovima i obvezama obiteljskog života. I dalje je brutalno iskren kako prema bližnjima tako i prema društvu u kojem živi. Razapet između ljubavi, očinstva i žestoka nagona za samoćom i pisanjem, Knausgård ispisuje jednu od najdojmljivijih proza 21. stoljeća.


30. Karl Kraus, Posljednji dani čovječanstva (Disput)
Sam je autor o svome djelu zapisao: “Najnevjerojatnija djela o kojima se ovdje izvještava doista su se dogodila; samo sam slikao ono što su činili. Najnevjerojatniji razgovori koji se ovdje vode bili su doslovce izgovoreni; najzvučnije su izmišljotine citati. (...) Moja se zasluga ne sastoji u tome da sam nešto izmislio, nego u tome da se vjeruje kako sam ja to morao izmisliti, jer se ne vjeruje da se to može doživjeti”. Monumentalan dramski kolaž o civilizacijskoj kataklizmi Prvoga svjetskog rata, antiratna drama u kojoj je Karl Kraus kritički bespoštedno dao sveobuhvatnu panoramu života austrijskog društva u doba “kad su operetni likovi igrali tragediju čovječanstva” i prikazao raspad cijele jedne epohe. Riječ je o višeslojnoj, kompleksnoj dijaloškoj kompoziciji nazvanoj “tragedija”, o golemoj, minucioznoj montaži dijaloga i dokumenata o ratnim zbivanjima i psihozama izazvanim ponajprije i ponajviše novinskom ratnohuškačkom propagandom.


31. Adriana Lisboa, Simfonija u bijelom (Hena com)
Brazilska književnica upravo je za ovaj roman 2003. godine osvojila prestižnu nagradu "José Saramago", a koja se dodjeljuje svake dvije godine najboljem mladom piscu za roman napisan na portugalskom jeziku. Nagradu je utemeljio Saramago osobno nakon što je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Adriana Lisboa u romanu obrađuje tešku temu - incest, no roman usprkos tome nije težak za čitanje. Radnju svoje priče proteže na gotovo 40 godina, u kojima pratimo sudbinu dviju sestara - Clarice i Marije Inês. Jedna od njih je žrtva, druga je svjedok zlostavljanja. No teška priča se, kako roman odmiče, pretvara u slavlje sestrinske ljubavi - sestre će, naime, jedna drugoj pomoći da prevladaju strašnu traumu iz djetinjstva. Dirljiva priča, nabijena emocijama!


32. Barbara Matejčić, Kako ste? (Heinrich Boll Stiftung)
Što zapravo znamo o drugima? Što znači živjeti s psihičkom bolesti, koje sve prepreke mora nadići romsko dijete da bi se školovalo, što prolazi kroz glavu osobi kojoj je čitavo tijelo nepomično, kako preživljavaju obitelji s teškom stigmom nepoželjne nacionalnosti, s kakvim strahovima se bude mlade žene ugnjetavane zbog toga što vole žene, kako izgleda običan dan u životu slijepe osobe? I što ih međusobno povezuje? Nagrađivana novinarka Barbara Matejčić u zbirci narativno-novinarskih priča uranja u ljudske strahove, poniženja, nepravde, gubitke, ali i ponos i nesalomljivost te nam pruža priliku da nam životi drugih, onih koji žuljaju hrvatsko društvo, budu malo manje nepoznanice. Knjiga koju treba čitati da bismo ostali ljudi.


33. Đorđe Matić, Tajni život pjesama (Antibarbarus)
"Tajni život pjesama" knjiga je sjajnih eseja Đorđa Matića, o hrvatskoj popularnoj muzici 1990-ih. Kroz izabrane pjesme naših autora, ispričana je skrivena povijest ideja, osjećaja, motiva, a preko njih i cijele kulture u kompliciranom i mučnom vremenu. Ova knjiga-mozaik istovremeno omogućuje i dubinsko čitanje pjesama, stihova, ali i glazbe, povijesti, ideja, ideologije, bez uobičajene i suhe terminologije novinskog i (kvazi)teorijskog tipa koja je preplavila čitatelje i javni prostor. Težište je zato na pripovijedanju, a ne na teoriji; osjećanju a ne kliničkoj analizi; toplini umjesto uobičajene (i neemotivne) distance; na novom vrednovanju umjesto općih mjesta - konačno: na ljubavi umjesto cinizma. Đorđe Matić i sam je sjajan pjesnik pa potražite i njegovu malu zbirku "Lingua franca".


34. David Mitchell, Koštani satovi (Vuković & Runjić)
Jedan od najboljih suvremenih britanskih pisaca, triput je bio nominiran za Bookerovu nagradu, a podjednako ga vole i kritika i publika. Mitchell je domaćim čitateljima najpoznatiji kao autor romana "Atlas oblaka" po kojem je snimljen i istoimeni film. Dosad je objavio sedam romana, na hrvatski su prevedena četiri, tako da već ima dobru bazu hrvatskih obožavatelja. U svijetu književnosti Mitchell je poznat i kao vrhunski stilist i kao nesvakidašnji pripovjedač. U gotovo svim romanima kombinira fantastiku sa stvarnošću, pa tako i u ovome. Glavna junakinja romana Holly Sykes, koju upoznajemo kao tinejdžericu, igrom sudbine uplest će se u mitsku borbu između dvije vrste besmrtnika koja se vodi već stotinama godina. Upravo će ona biti ključna osoba u toj borbi dobra i zla, iako je njezino vrijeme na Zemlji ograničeno. U pisanje Davida Mitchella nemoguće je ne zaljubiti se. Njegovi likovi teško se zaboravljaju, on sam se od njih nerado odvaja pa se isti likovi pojavljuju u nekoliko romana. Postoji tu, naravno, i ozbiljan plan: David Mitchell piše nešto što se naziva über-roman. Svi njegovi romani su povezani likovima i dijelom radnjom, a jednoga dana će tvoriti jedinstveni literarni univerzum. Sve priče na kraju će se povezati u jednu!


35. Oriah Mountain Dreamer, Poziv (Planetopija)
Bila je kasna večer 1994. godine, Oriah Mountain Dreamer upravo se bila vratila s jedne zabave. Bila je uznemirena, razočarala ju je ta večer puna uobičajenih društvenih razgovora. Tako nemirna sjela je za stol u mraku i slušala kako se zvukovi oko nje postupno stišavaju dok grad polako tone u san. U toj tišini, pod blijedim svjetlom ulične svjetiljke koje je obasjavalo sobu, uzela je olovku i napisala ono što je zapravo željela reći ljudima koje je srela te večeri. Tako je nastao "Poziv", kultna knjiga koja se munjevito proširila svijetom i za koju znaju milijuni ljudi, poetična deklaracija namjere da se živi iskreno, potpuno i sa srcem, a koja ne prestaje inspirirati i mijenjati ljude niti dva desetljeća kasnije.


36. Andrés Neuman, Razgovori nasamo (Hena com)
Argentinsko-španjolskog književnika hrvatska je publika imala priliku upoznati na nedavno održanom Festivalu europske kratke priče. Bez sekunde oklijevanja ispričao je što mu je bila inspiracija za ovaj uistinu potresan roman o bolesti, smrti i ljubavi. Kad je bio dječak teško mu se razbolio otac, on i majka godinama su ga njegovali. Kad je otac srećom ipak ozdravio, iznenada mu se razboljela i umrla majka. Taj gubitak majke, ali i godine u kojima se život sveo na borbu da voljena osoba preživi, potaknuli su ga da ispriča priču o ocu Mariju koji umire od raka, njegovoj supruzi Eleni i njihovom sinu Litu. Mario i Elena nisu sinu rekli da otac umire, ali Mario se želi oprostiti pa desetogodišnjeg sina vodi na putovanje kamionom. "Razgovori nasamo" bave se teškom temom, no to nije knjiga nakon koje ćete se osjećati loše. Ako vam je preminuo netko koga ste jako voljeli, ili njegujete nekoga tko je teško bolestan, a vi ste umorni i ponekad očajni, ovaj će roman sigurno biti utjeha. Ovaj je roman dokaz da književnost i dalje može liječiti.


37. Anaïs Nin, Djeca albatrosa (Disput)
Roman "Djeca albatrosa" nema prave radnje, nego na tragu nadrealističkog pisma istražuje ljude i događaje upisane u pariški vremenik: tu su i Henry Miller, i Anaïsin autoritarni otac, i rođak Eduardo Sánchez... Prvi dio romana, "Zapečaćena soba", referira se na Anaïsinu kuću s jednim prozorom koji je vječno zatvoren. Sobe zapravo nema, to je unutarnji svijet, a autorica je Djuna, plesačica koja čeka ljubav i sluša razne glasove iz prošlosti i sadašnjosti. Drugi dio romana, naslovljen "Kavana", događa se u lokalu, središtu društvenog života međuratnoga Pariza. Slikar Jay najjača je figura maloga, zatvorenoga "kružoka" kojemu pripadaju nepostojana Sabina, bezvoljna Lillian i inspirativna Djuna. Sve tri žene u vezi su sa slikarom i svaka je na svoj način ovisna o njegovoj pažnji, s time da je Djuna ipak slobodnija od svojih prijateljica jer je "više od žene", kako kaže Jay, čija je inačica vatreni Henry Miller...


38. Valent Pavlić, Evanesco (Hena com)
Riječ je o nevjerojatno zaokruženoj zbirci u kojoj autor u svakoj od priča vješto varira naslovnu temu - nestajanje, što je pravo malo čudo za hrvatsku književnost, i to iz nekoliko razloga. Najprije, Valent Pavlić je debitant. Ovo mu je prvo što je ikad napisao (i odmah objavio!), a iz njegova teksta progovara zreo pripovjedački glas, do te mjere jezično, stilski, formom i temom dotjeran da se čini kao da je u ovaj naš svijet upao iz paralelnog svemira u kojem se pisci rađaju mudri kao da im je osamdeset godina. Pavlić je potpuno uvjerljiv i kad "koristi" glas dječaka i kad progovara iskustvom starca na samrti. U stanju je uhvatiti krizu srednjih godina i dvojbe oko promašenosti života, zaviriti u glavu mlade djevojke, jasno naznačiti kako se osjeća par koji se voli, ali ga je umorio život ispod očekivanja. Pritom, Pavlić je rođen 1985. godine. Imam objašnjenje za ovu pojavu: rekla bih, i namjerno koristim eufemizam, da život prema njemu nije bio blag. U pitanju je autor koji, da se poslužim arhaizmom, ne piše tintom, nego vlastitom krvlju.


39. Marisha Pessl, Noćni film (Znanje)
"Noćni film" postmodernistički je triler digitalnog doba koji je 2013. osvojio nagradu Shirley Jackson. Premda se žanrovski može svrstati u psihološki triler, riječ je o djelu vrlo složene strukture, koje se uvelike oslanja na izvantekstualne elemente koji čitanje pretvaraju u multimedijalnu avanturu. Više od stotinu poglavlja izmjenjuje se s izmišljenim dokumentima svih vrsta: pseudooriginalnim fotografijama, policijskim izvješćima, zdravstvenim kartonima, satelitskim kartama, novinskim reportažama i intervjuima. Vrhunski triler koji će zadovoljiti očekivanja ljubitelja Stephena Kinga, Gillian Flynn i Stiega Larssona, "Noćni film" priča nevjerojatnu priču o novinaru koji postaje opsjednut misterioznom smrti problematične, ali iznimno talentirane kćeri kultnog filmskog režisera koji živi posve povučen od svijeta.


40. Sjón, Plava lisica (VBZ)
Sjón, velika islandska književna zvijezda, nedavno je boravio u Hrvatskoj, u sklopu riječkog književnog festivala Vrisak, a promovirao je upravo ovaj roman. "Plava lisica" naoko je jednostavna priča u kojoj se Sjón poigrava s islandskim mitom o zlom stvorenju koje je potomak mačke i lisice, a zove se Skuggabaldur. Radnja se odvija 1883. godine. Jedan svećenik na Islandu, nakon dojave, kreće u lov na misterioznu i rijetku plavu lisicu. Lisica je oprezna i lukava, svećenik se istodobno bori s hladnoćom i snijegom. Potom nas priča vraća unatrag - u zbivanja koja se odvijaju nekoliko tjedana prije lova. Upoznajemo botaničara i njegovu štićenicu Abbu koja je rođena s Downovim sindromom. Priča koja počinje poetski postaje surova: doznajemo da su nekad takvu djecu, odmah po rođenju, na Islandu ubijali. Abba je čudom preživjela, a na bolan je način povezana s drugim akterima priče... Sjón je, inače, međunarodnu slavu postigao kao autor teksta mnogih pjesama islandske pjevačice Björk, a za stihove pjesme iz filma "Ples u tami" Larsa von Triera nominiran je za Oscara.


41. Peter Sloterdijk, Svoj život promijeniti moraš (Sandorf)
Enfant terrible ne samo njemačke filozofije, već tri je desetljeća jedan od najoriginalnijih i najuglednijih europskih mislilaca, a njegova knjiga "Kritika ciničnog uma" bila je svjestki bestseler. U knjizi "Svoj život promijeniti moraš" govori o bauku koji kruži zapadnim svijetom - bauku religije. Kaže: "Posvuda nas uvjeravaju kako se ona poslije dužeg izbivanja vratila među ljude modernog svijeta te kako bi bilo dobro ozbiljno računati s njezinom novom prisutnošću. [...] Danas se doista nešto vraća - no uobičajeni odgovor da se to opet javlja religija ne može zadovoljiti kritičko propitivanje. Ne radi se ni o povratku nečega što je bilo iščezlo ni o mijenjanju naglaska u nikad razdvojenom kontinuumu. To što se doista vraća, što bi zaslužilo svu intelektualnu pozornost, ima više antropološki nego 'religijski' vrh - jednom riječju, radi se o uvidu u imunosni ustroj ljudskog bića. Nakon višestoljetnih eksperimenata s novim oblicima života iskristalizirao se uvid da ljudi, ma u kojim etničkim, ekonomskim i političkim uvjetima živjeli, ne egzistiraju samo u 'materijalnim okolnostima', nego i u simboličkim imunosnim sistemima i pod plaštevima obreda."


42. Jón Kalman Stefánsson, Nebo i pakao (Fraktura)
Knjiga elemenata, roman vode i vatre, zraka i zemlje, ali i sila koje ih sudaraju i mire – u spektakularnom krajoliku, u čovjeku. Jer u osvit 20. stoljeća život je na Islandu jednako surov i jednako lijep kao i prvoga dana – ondje su planina, naselje uz obalu, riba i more koje čeka. Ondje su i dječak i njegov prijatelj Barður, više no neobični ribari, koji će se na pučinu u otvorenoj barci otisnuti noseći u glavi Miltonove stihove, umjesto bijesa i opreza, i žudnje za bakalarom. Kad ih na moru zatekne zimska oluja, na otok će se vratiti samo jedan, a on će morati bježati, preko planine i kroz zimu, tražeći odgovore i noseći knjigu, jer peti element u Stefánssonovu je svijetu jezik, i njegova magija bez koje ničega ne bi bilo – poezija. Roman “Nebo i pakao” pobrao je samo hvalospjeve.


43. Bruno Šimleša, Ljubavologija (Sretne riječi i Znanje)
Kako razviti zdravu ljubav prema sebi, privlače li se suprotnosti, može li se preboljeti preljub i zašto dolazi do njega... "Ljubavologija" nas uči kako izgraditi zdrave, sretne i strastvene odnose s drugima. Bilo da je riječ o partnerskoj ljubavi ili obiteljskim, prijateljskim i poslovnim odnosima, autor upozorava na uobičajene zablude i pogrešna očekivanja koja namećemo jedni drugima, ali isto tako predlaže i rješenja koja će vratiti povjerenje i zadovoljstvo u najvažnija područja života. Kada bi postojala znanost o ljubavi, ova bi knjiga bila udžbenik. Ovo je novo i dopunjeno izdanje najprodavanije hrvatske knjige o ljubavi i odnosima koja odgovara na sva ključna pitanja o ljubavi. Autor kaže: "Jedino kada volimo znamo zašto smo stvoreni i za što smo stvoreni! Stvoreni smo da bismo živjeli ljubav!"


44. Tena Štivičić, Tri zime (Hena com)
"Tri zime" obuhvaćaju gotovo 100 godina povijesti jedne zagrebačke obitelji, a radnja je razdijeljena u tri zime, odnosno u tri scene koje se zbivaju u tri različita povijesna konteksta: u zimu 1945., 1990. i 2011. godine. Svakom zimom "vlada" nekoliko žena, a "Tri zime" inspirirane su obiteljskom poviješću autorice: njezina je prabaka bila sluškinja u gospodskoj kući, izbačena je na ulicu kad je rodila izvanbračno dijete. "Tri zime" primarno je drama o snažnim ženama, koje se bore protiv raznih predrasuda - i obiteljskih i društvenih, no mnogo više to je politička drama koja zorno pokazuje kako u osnovi nema razlike među režimima i političkim sistemima koji su vladali Hrvatskom, barem ne za poštene i moralne ljude kojima je ljudskost važnija od materijalne sigurnosti. "Tri zime" će postati književni klasik.


45. Dragan Velikić, Islednik (MeandarMedia)
Vijest o majčinoj smrti zatekla je pisca u Budimpešti i postaje povod za otvaranje emotivne crne kutije, za rasplitanje višeslojnih priča i detektivsko poniranje u svakodnevicu vremena koje više ne postoji. Roman o majci tako postaje autopoetička ispovijest, ali i povijest zemlje i ljudi kojih više nema. Velikić, dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine te nagrada "Kočićeva knjiga" i Vitalove nagrade "Zlatni suncokret", nedavno je boravio u Hrvatskoj na mini-književnoj turneji, a tom je prilikom promovirao upravo ovu knjigu koju nazivaju njegovim dosad najboljim romanom.


46. Irena Vrkljan, Protokol jednog rastanka (Naklada Ljevak)
Hrvatska književnica Irena Vrkljan i njemački pisac Benne Meyer-Wehlacka upoznali su se u jesen 1966., vjenčali se nakon dvadeset dana poznanstva i do 2014. godine, piščeve smrti, bili skupa. Nikad nisu putovali jedno bez drugoga, radili su pišući jedno pored drugoga. Taj život i taj rastanak tema su njezine knjige “Protokol jednog rastanka”, priče o ljubavi u kojoj dvoje postaju jedno. Kako piše Helena Sablić Tomić, Irena Vrkljan "intimnu je potrebu za blizinom željela trajno osigurati kroz ovaj tekst".


47. Marina Vujčić, Susjed (VBZ)
Katarina Bauković im 37 godina, radi kao referentica u Zavodu za zapošljavanje, živi sama u podstanarskom stanu na periferiji i financijski i psihološki jedva sastavlja kraj s krajem. Po svemu, ona je dio egzistencijalnog mulja. Rješenje za njezine nedaće postaje - susjed. Katarina koja živi na četvrtom katu zaljubljuje se u Ozrena Kovača s drugog kata, njezinu "okomicu", jer susjed živi ispod nje, u identičnom stanu. Dirljivo je kako se ta njezina opsesija razvija, zastrašujuće je koliko su te romantične konfabulacije jednake - i kod normalnih i kod ludih, i kod sretnih i kod nesretnih u ljubavi. U tome je prava jeza ovoga romana koji je osvojio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman i 100 tisuća kuna; svatko od nas jest u nekoj mjeri Katarina Bauković.


48. Walt Whitman, Američke priče (Šareni dućan)
Iako je živio prije gotovo dva stoljeća, otac slobodnog stiha, pionir nove poezije , glas Amerike, odnosno pjesnik duše i pjesnik tijela, i dalje živi kao jedan od najutjecajnijih i najvažnijih stvaralaca u povijesti američke književnosti. "Američke priče" zbirka su svih Whitmanovih priča, a riječ je o mahom sjetnim autobiografskim djelima "kraćeg daha", crticama o "stvarnoj stvarnosti", prvotno objavljenim u novinama, gdje se autor prisjeća događaja i ljudi iz svoje mladosti. Piše ih s ljubavlju i razumijevanjem prema svim i svakakvim ljudima i njihovim primjerenim i neprimjerenim postupcima, nastojeći pomiriti razlike i različite, materijalno i duhovno, život i smrt.


49. John Williams, Stoner (Fraktura)
Kada je 1965. objavljen, "Stoner" Johna Williamsa prošao je gotovo posve nezapaženo. U međuvremenu, zahvaljujući čitateljima koji su ga preporučivali usmenom predajom, postao je književna senzacija i dobio epitet remek-djela. U pitanju je priča o tihom profesoru engleske književnosti, o njegovu "malom" životu na malome sveučilištu u Missouriju. Profesor je u nesretnom braku i ima izvanbračnu ljubavi... William Stoner nije junak na kakve smo navikli: nije najhrabriji, ni najbolji u svome poslu, nije najuspješniji, ni najsretniji, a opet – ljudski život teško da se može proživjeti hrabrije, punije, sretnije i bolje od onoga kako je živio Stoner.


50. Marguerite Yourcenar, Kako se spasio Wang-Fô (Mala zvona)
“Kako se spasio Wang-Fô” jedan je od malobrojnih tekstova što ih je za djecu napisala slavna francuska spisateljica Marguerite Yourcenar. Smještajući radnju u staru Kinu te uzimajući za glavnog lika slikarskog majstora Wang-Fôa, Yourcenar na sebi svojstven maštovito-slikovit način postavlja neka od osnovnih pitanja ljudske egzistencije, ali i umjetničkog stvaralaštva. Wang-Fô kao tragatelj za estetskim iskustvom odbacuje materijalni svijet i priznanje, ali njegov kasniji susret s carem pokazuje mu kako su umjetnička djela ipak uvijek o svijetu i u svijetu. Priča je inspirirana i prožeta starokineskom motivikom te joj dodatnu vrijednost pridaju prikladne ilustracije Mingshenga Pija koji je na Centralnoj akademiji lijepih umjetnosti u Pekingu diplomirao tradicionalno kinesko slikarstvo i kaligrafiju.


 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više