U nedjelju počinje četvrti Festival svjetske književnosti

Ovogodišnji festival, koji traje od 4. do 11. rujna, posvećen je talijanskoj književnosti, ali stižu i gosti iz 15 drugih zemalja. Posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala je digitalna kabina u kojoj hologram čita neka od najvećih djela svjetske književnosti

Big 1039 3279

Četvrti Festival svjetske književnosti, u organizaciji nakladničke kuće Fraktura, službeno počinje u nedjelju, 4. rujna, otvorenjem u kinu Europa u 20 sati, a potom i prvom književnom tribinom na kojoj će gostovati talijanski književnik Claudio Magris s kojim će razgovarati Seid Serdarević. Naime, ovogodišnji festival posvećen je talijanskim piscima i stripašima, no uz autore iz Italije stižu i književni gosti iz 15 drugih zemalja. Festival će se ove godine, kao što smo već najavili, prvi put održavati u dva grada - Zagrebu i Splitu.

 

 

Pored talijanskih književnika, na festival dolaze francuski autori: Muriel Barbery, autorica romana "Otmjenost ježa", strip-umjetnik Christian Durieux i dobitnica Nagrade Europske Unije za književnost Laurence Plazenet. Iz Njemačke stiže Adriana Altaras, iz Austrije Karl-Markus Gauß, a iz susjedstva dolaze Dragan Velikić, Goran Vojnović i Dušan Šarotar. Festival će ugostiti i dva mađarska autora - Pétera Gárdosa i Viktora Horvátha, a tu su još i gosti iz Belgije, Finske, Bugarske, Irske, Rusije, Češke, Izraela...

 

Posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala je pak prva digitalna "Babilonska knjižnica", odnosno digitalna književna kabina L. I. R. koju je osmislio francuski umjetnik Joris Mathieu, a u Zagrebu će se moći posjetiti u medijateci Francuskoj instituta od 3. rujna do 2. listopada.

 

Posjetitelji će u kabini moći izabrati knjigu, a potom se pojavljuje hologram u liku glumca koji pet minuta čita odlomak iz knjige. Svaka knjiga je tako pretočena u slike, glas i glazbu. L. I. R. nudi više od 30 knjiga po izboru četiri francuska pisca (Antoine Volodine, François Beaune, Lorris Murail i Lancelot Hamelin) koji posjetitelja vode na putovanje od Victora Hugoa do Jamesa Ellroya, preko Miguela Cervantesa, Maksima Gorkog ili Mihaila Bulgakova. U ponudi su i dječje knjige.

"Babilonska knjižnica" bit će otvorena u subotu, 3. rujna, u 19 sati, a medijateka Francuskog instituta (Preradovićeva 5) radi od utorka do petka od 12.30 do 19.30 sati te subotom od 11 do 14 sati.

Portal Najbolje knjige, kao medijski pokrovitelj FSK-a, svaki će dan objavljivati raspored događanja. (N. K.)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više