Prvi dan Festivala svjetske književnosti otvaraju Johanna Holmström i Stefan Hertmans

Danas u 12 sati u maloj dvorani kina Europa održat će se tribina u čast Predragu Matvejeviću, na kojoj će govoriti Giga Gračan, Sanja Roić i Luc Lévy. Matvejević je jedan od najprevođenijih i najvažnijih živućih hrvatskih autora

Big 1040 3280

Prvi dan programa četvrtog Festivala svjetske književnosti u Zagrebu otvara jedan od najcjenjenijih glasova finsko-švedske književnosti mlađe generacije, književnica Johanna Holmström, koju nazivaju i nasljednicom kultne autorice Tove Jansson. Autorica rođena 1981. godine prvu je knjigu, zbirku kratkih priča "Zaključan", objavila kad je imala samo 22 godine. S Johannom Holmström u 17 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića razgovarat će njezina čitateljica Ivana Bodrožić, a njihov će razgovor moderirati Korana Serdarević.

 


U 18 sati na rasporedu je program Dvostruki portret, također u maloj dvorani kina Europa, u sklopu kojeg će moderator Sinan Gudžević posjetiteljima predstaviti talijanskog pisca Antonija Pennacchija i hrvatskog pisca Slobodana Šnajdera. Istodobno će se u velikoj dvorani kina Europa održati filmska večer posvećena Hubertu Butleru, bit će prikazan dokumentarac "Svjedok budućnosti".

U 19.30 sati održat će se tribina Razotkrivanje na kojoj će Roman Simić razgovarati sa Stefanom Hertmansom, jednim od najcjenjenijih flamanskih autora svoje generacije. Hertmans piše romane, kratke priče, drame, eseje i poeziju, a njegov šesti roman "Slikar i rat" osvojio je književnu nagradu AKO 2014. i Flamansku nagradu za književnost. Roman nastao prema bilješkama autorova djeda jedna je od najzanimljivijih priča o Prvom svjetskom ratu.

 

U 21 sat u velikoj dvorani kina Europa slijedi okrugli stol pod nazivom "Što je srednja Europa danas?", a sudjeluju Karl-Markus Gauß, Delimir Rešicki i Dragan Velikić. Razgovor će moderirati Nadežda Čačinović.

 

U isto vrijeme u maloj dvorani Vladimir Šagadin razgovarat će s Aleksandrom Zografom u sklopu programa Mali noćni strip-tiz. Zograf je pseudonim srpskog strip-autora Saše Rakezića, jednog od najboljih i najzanimljivijih autorskih strip-umjetnika u Srbiji. (N. K.)


Detaljnije o programu Festivala svjetske književnosti možete doznati na www.fsk.hr

 

PONEDJELJAK, 5. 9. 2016.

ZAGREB
• 12.00 U čast Predragu Matvejeviću (dvorana Müller kina Europa)
• 17.00 Pisac i njegov čitatelj: Johanna Holmström i Ivana Bodrožić (Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića)
• 18.00 Dvostruki portret: Antonio Pennacchi i Slobodan Šnajder (dvorana Müller kina Europa)
• 18.00 Filmska večer: Svjedok budućnosti (velika dvorana kina Europa)
• 19.30 tribina Razotkrivanje: Stefan Hertmans (dvorana Müller kina Europa)
• 21.00 Okrugli stol: Što je srednja Europa danas? (velika dvorana kina Europa)
• 21.00 Mali noćni strip-tiz: Aleksandar Zograf (dvorana Müller kina Europa)


SPLIT
(cijeli program se odvija u Gradskoj knjižnici Marka Marulića)


• 20.00 Svečano otvaranje uz glazbeni program
• 20.30 Predstavljanje programa i organizacijskog tima
• 21.00 Romska večer




 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više