Kateřina Tučková o vješticama, a Karl-Markus Gauß o Europljanima u izumiranju

U 21 sat na Festivalu svjetske književnosti održat će se okrugli stol pod nazivom "Svete knjige, sveti trag" na kojem sudjeluju Vladika Grigorije, Enes Karić, Frano Prcela i Fania Oz-Salzberger; četvero židovskih, islamskih i kršćanskih tumača svijeta i teksta

Big 1044 3283

Treći dan Festivala svjetske književnosti čitateljima će se predstaviti dvoje vrsnih književnika - Karl-Markus Gauß i Kateřina Tučková. Gauß je jedan od najvažnijih suvremenih austrijskih autora, vrstan esejist i putopisac. Njegove knjige, poput "Europljana u izumiranju" ili "U šumi prijestolnica", fascinantno spajaju književnost, eseje i putopise. S njim će na tribini Razotkrivanje razgovarati Seid Serdarević u 19.30 sati.

U sklopu tribine Dvostruki portret, u 21 sat, razgovarat će pak najprodavanija i najprevođenija suvremena češka autorica Kateřina Tučková i hrvatska književnica i prevoditeljica Ivana Šojat. Tučková je pozornost publike i kritike privukla romanom "Progonstvo Gerte Schnirch", a nedavno joj je na hrvatskom jeziku objavljen roman "Boginje sa Žitkove", roman koji govori o posljednjim boginjama, vješticama u Karpatima koje su jednako progonili i osuđivali svi režimi.

 

Današnji program počinje u 11.30 sati predavanjem Benedette Centovalli o talijanskim autorima koji spašavaju svijet, a u podne će se održati književna matineja na kojoj gostuje Josip Mlakić.

 

U 17 sati na tribini Pisac i njegov čitatelj gostuje Vesna Lemaić koja organizira radionice kolektivnog trash pisanja, osnovala je čitateljski klub Anonymous Reader i članica je neformalne inicijative Lezbijsko-feminističkog sveučilišta. Kao spisateljica debitirala je 2008. godine zbirkom kratikih priča "Popularne priče".

U 18 sati slijedi Dvostruki portret, tribina na kojoj će se predstaviti Ivan Lovrenović i Giorgio Pressburger. Lovrenovićev roman "Nestali u stoljeću" doživio je dva izdanja i nagrađen je nagradom Meša Selimović. Pressburger je talijanski pisac, kazališni i filmski redatelj te dramatičar. Za svoje dramske tekstove nagrađen je nagradama Pirandello i Flaiano. Razgovor će moderirati Sanja Roić.

 

 

U 19 sati slijedi večer poezije u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, pod nazivom "Demokracija bez populizma", a poeziju će čitati Shachar-Mario Mordechai, Tehila Hakimi, Sibila Petlevski, Ana Brnardić, Ivan Šamija, Lidija Bajuk, Miroslav Kirin, Vanda Mikšić, Branko Čegec, Jasminka Domaš, Miroslav Mićanović, Lana Bojanić i Sonja Manojlović.

U 21 sat slijedi okrugli stol pod nazivom "Svete knjige, sveti trag" na kojem sudjeluju Vladika Grigorije, Enes Karić, Frano Prcela i Fania Oz-Salzberger, a moderira ga Vlaho Bogišić. U razgovoru sudjeluje četvero židovskih, islamskih i kršćanskih tumača svijeta i teksta, upućenih u dubinu riječi i ponor njezinih gubitaka u prijevodu, dokazano vještih sa spoznajnim alatima, ali i odvažnih u vlastitim, kreativnim pomacima. (N. K.)
 

Ulaz na sva događanja je besplatan, a detaljnije o programu Festivala svjetske književnosti možete doznati na www.fsk.hr



SRIJEDA, 7. 9. 2016.


ZAGREB

• 11.30 Benedetta Centovalli: Talijanski autori spašavaju svijet (dvorana Müller kina Europa)
• 12.00 Književna matineja: Josip Mlakić (velika dvorana kina Europa)
• 17.00 Pisac i njegov čitatelj: Vesna Lemaić (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)
• 18.00 Dvostruki portret: Ivan Lovrenović i Giorgio Pressburger (dvorana Müller kina Europa)
• 18.00 Filmska večer: Mario je gledao more zaljubljenim očima i Čefuri raus! (velika dvorana kina Europa)
• 19.00 Svjetsko čitanje poezije Demokracija bez populizma (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)
• 19.30 tribina Razotkrivanje: Karl-Markus Gauß (dvorana Müller kina Europa)
• 21.00 Okrugli stol: Svete knjige, sveti trag (velika dvorana kina Europa)
• 21.00 Dvostruki portret: Kateřina Tučková i Ivana Šojat
(dvorana Müller kina Europa)


SPLIT
(cijeli program se odvija u Gradskoj knjižnici Marka Marulića)

• 20.00 Ugo Volli: Predavanje o Umbertu Ecu
moderira Sreko Jurišić, prevoditeljica Paula Jurišić



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više