Viktor Horváth o Sulejmanu Veličanstvenom, Zerocalcare o stripu koji je postao hit

Zerocalcare, pravim imenom Michele Rech, mladi je talijanski strip-autoru čiji je najnoviji strip prodan u 80 tisuća primjeraka u prva tri mjeseca, a u Milanu je održao promociju i potpisivanje koji su trajali gotovo trinaest sati

Big 1045 3284

Četvrti dan Festivala svjetske književnosti počinje književnom matinejom u podne na kojoj će gostovati književnica Ivana Šojat. Govorit će o svojem romanu "Unterstadt", a pitanja će joj postavljati učenici Klasične gimnazije.

 

 

U 18 sati slijedi program Dvostruki portret u kojem će nastupiti Viktor Horváth i Vladimir Stojsavljević, a razgovor će moderirati Jasna Kovačević. Horváth je doktorirao na Sveučilištu u Miškolcu, a od 2003. godine predaje teoriju poetike i srednjovjekovnu povijest na Sveučilištu u Pečuhu. Na hrvatski je preveden njegov roman "Tursko zrcalo", fascinantna epska priča o Sulejmanu Veličanstvenom, Pečuhu i turskom osvajanju Mađarske. Roman je osvojio Nagradu Europske unije za književnost 2012. godine. Stojsavljević je redatelj, dramski pisac i romanopisac, autor je niza nagrađivanih i uspješno izvođenih drama. Napisao je prvi roman o Domovinskom ratu, "Ljetni dnevnik rata", roman "Pula" te zapaženi roman o životu Marije Magdalene, "Život bez imena".

 

U 18 sati u velikoj dvorani kina Europa bit će prikazan film Giorgia Pressburgera "Iza mraka", snimljen prema drami njegova bliskog prijatelja Claudija Magrisa.

 

U 19 sati održat će se druga ovotjedna pjesnička večer, na kojoj će nastupiti izraelski pjesnici, a potom u 19.30 sati slijedi tribina Razotkrivanje na kojoj gostuje književnik Josip Mlakić. S njim će razgovarati Ivica Đikić.

U 21 sat počinje program Mali noćni strip-tiz na kojem će nastupiti Zerocalcare, pravim imenom Michele Rech. Riječ je o mladom talijanskom strip-autoru čiji je najnoviji strip prodan u 80 tisuća primjeraka u prva tri mjeseca, a u Milanu je održao promociju i potpisivanje koji su trajali gotovo trinaest sati. S njim će razgovarati Vladimir Šagadin.

Današnji program završava okruglim stolom pod nazivom "Balkan i Irska: Hubert Butler", na kojem sudjeluju Chris Agee, Tvrtko Jakovina i Dejan Jović, a raspravu će moderirati Vuk Perišić.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a detaljnije o programu Festivala svjetske književnosti možete doznati na www.fsk.hr


ČETVRTAK, 8. 9. 2016.


ZAGREB

• 12.00 Književna matineja: Ivana Šojat (velika dvorana kina Europa)
• 17.00 Pisac i njegov čitatelj: Dušan Šarotar i Jagna Pogačnik (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)
• 18.00 Dvostruki portret: Viktor Horváth i Vladimir Stojsavljević (dvorana Müller kina Europa)
• 18.00 Filmska večer: Iza mraka (velika dvorana kina Europa)
• 19.00 Pjesnička večer (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)
• 19.30 Razotkrivanje: Josip Mlakić (dvorana Müller kina Europa)
• 21.00 Mali noćni strip-tiz: Zerocalcare (velika dvorana kina Europa)
• 21.00 Balkan i Irska: Hubert Butler
(dvorana Müller kina Europa)


SPLIT
(cijeli program se odvija u Gradskoj knjižnici Marka Marulića)


• 20.00 Paolo Cognetti i Paolo Zardi: Prekretnice u ljudima, vremenu i prostoru

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više