Muriel Barbery predstavlja 'Otmjenost ježa', a Karabašliev '18 posto sivo'

U 18 sati u velikoj dvorani kina Europa bit će prikazan film "Groznica u zoru", nevjerojatna, ali istinita ljubavna priča koju je poznati mađarski redatelj Péter Gárdos napisao na temelju pisama svojih roditelja

Big 1047 3286

Današnji program četvrtog Festivala svjetske književnosti počinje književnom matinejom na kojoj će s književnikom Zoranom Ferićem o njegovu romanu "Na osami blizu mora" razgovarati učenici XVIII. gimnazije.

U 17 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića hrvatskim čitateljima predstavit će se jedan od najčitanijih bugarskih pisaca, Zaharij Karabašliev, čiji je roman "18 posto sivo" (Hena com) doživio čak 23 izdanja i postao jedna od najomiljenijih knjiga bugarskih čitatelja. Karabašliev će sudjelovati na tribini Pisac i njegov čitatelj, a roman će detaljnije predstaviti i njegova prevoditeljica Ksenija Banović. Tribinu moderira Tanja Tolić.

 

Slijedi program Dvostruki portret u kojem će se predstaviti Adriana Altaras i Julijana Matanović. Adriana Altaras studirala je glumu u Berlinu i New Yorku, glumila na filmu i televiziji, a od devedesetih godina prošlog stoljeća postavlja na scenu kazališne predstave i opere. Godine 2012. objavila je roman "Titove naočale" koji je postao bestseler, a 2016. roman "Dojča". Adriana Altaras živi s obitelji u Berlinu.

 

U 18 sati u velikoj dvorani kina Europa bit će prikazan film "Groznica u zoru", nevjerojatna, ali istinita ljubavna priča koju je poznati mađarski redatelj Péter Gárdos napisao na temelju pisama svojih roditelja. U maloj dvorani u 19.30 sati počinje okrugli stol na temu "Porculansko nebo: Holokaust u književnosti", na kojem će sudjelovati Danša Drndić, Péter Gárdos i Dušan Šarotar, a razgovor će moderirati Dario Špelić.

Večeras će se na tribini Razotkrivanje predstaviti najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala, francuska književnica Muriel Barbery, hrvatskim čitateljima najpoznatija kao autorica romana "Otmjenost ježa". S njom će u 21 sat razgovarati Ursula Burger. Muriel Barbery, rođena 1969. godine u Casablanci, Maroku, spisateljica je i profesorica filozofije. Već prvi njezin roman "Poslastica", izdan 2000. godine, preveden je na dvanaest jezika. Drugi roman Otmjenost ježa (2006) postiže golem uspjeh u Europi i svijetu, preveden je na više od trideset jezika u milijunskoj nakladi da bi uspeo autoricu na sam vrh suvremene francuske proze.

Današnji program završava Malim noćnim strip-tizom na kojem gostuje Christian Durieux (Bruxelles, 1965.), belgijski strip-autor. Stripom se ozbiljno počinje baviti nakon studija književnosti. Autor je brojnih strip-albuma (kao crtač i autor scenarija), a hrvatsko izdanje stripa "Časni ljudi", nastalog u suradnji sa scenaristom Jean-Pierreom Gibratom, objavila je zagrebačka Fibra. S Durieuxom će razgovarati Vladimir Šagadin. (N. K.)

Ulaz na sva događanja je besplatan, a detaljnije o programu Festivala svjetske književnosti možete doznati na www.fsk.hr



PETAK, 9. 9. 2016.

ZAGREB

• 12.00 Književna matineja: Zoran Ferić (velika dvorana kina Europa)
• 17.00 Pisac i njegov čitatelj: Zaharij Karabašliev i Ksenija Banović (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)
• 18.00 Dvostruki portret: Adriana Altaras i Julijana Matanović (mala dvorana kina Europa)
• 18.00 Filmska večer: Groznica u zoru (velika dvorana kina Europa)
• 19.30 Porculansko nebo: Holokaust u književnosti (mala dvorana kina Europa)
• 21.00 Razotkrivanje: Muriel Barbery (velika dvorana kina Europa)
• 21.00 Mali noćni strip-tiz: Christian Durieux
(mala dvorana kina Europa)


SPLIT
(cijeli program se odvija u Gradskoj knjižnici Marka Marulića)

• 20.00 Goran Vojnović: predstavljanje knjige Smokva

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više