Muriel Barbery predstavlja 'Otmjenost ježa', a Karabašliev '18 posto sivo'

Današnji program četvrtog Festivala svjetske književnosti počinje književnom matinejom na kojoj će s književnikom Zoranom Ferićem o njegovu romanu "Na osami blizu mora" razgovarati učenici XVIII. gimnazije.

U 17 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića hrvatskim čitateljima predstavit će se jedan od najčitanijih bugarskih pisaca, Zaharij Karabašliev, čiji je roman "18 posto sivo" (Hena com) doživio čak 23 izdanja i postao jedna od najomiljenijih knjiga bugarskih čitatelja. Karabašliev će sudjelovati na tribini Pisac i njegov čitatelj, a roman će detaljnije predstaviti i njegova prevoditeljica Ksenija Banović. Tribinu moderira Tanja Tolić.

 

Slijedi program Dvostruki portret u kojem će se predstaviti Adriana Altaras i Julijana Matanović. Adriana Altaras studirala je glumu u Berlinu i New Yorku, glumila na filmu i televiziji, a od devedesetih godina prošlog stoljeća postavlja na scenu kazališne predstave i opere. Godine 2012. objavila je roman "Titove naočale" koji je postao bestseler, a 2016. roman "Dojča". Adriana Altaras živi s obitelji u Berlinu.

 

U 18 sati u velikoj dvorani kina Europa bit će prikazan film "Groznica u zoru", nevjerojatna, ali istinita ljubavna priča koju je poznati mađarski redatelj Péter Gárdos napisao na temelju pisama svojih roditelja. U maloj dvorani u 19.30 sati počinje okrugli stol na temu "Porculansko nebo: Holokaust u književnosti", na kojem će sudjelovati Danša Drndić, Péter Gárdos i Dušan Šarotar, a razgovor će moderirati Dario Špelić.

Večeras će se na tribini Razotkrivanje predstaviti najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala, francuska književnica Muriel Barbery, hrvatskim čitateljima najpoznatija kao autorica romana "Otmjenost ježa". S njom će u 21 sat razgovarati Ursula Burger. Muriel Barbery, rođena 1969. godine u Casablanci, Maroku, spisateljica je i profesorica filozofije. Već prvi njezin roman "Poslastica", izdan 2000. godine, preveden je na dvanaest jezika. Drugi roman Otmjenost ježa (2006) postiže golem uspjeh u Europi i svijetu, preveden je na više od trideset jezika u milijunskoj nakladi da bi uspeo autoricu na sam vrh suvremene francuske proze.

Današnji program završava Malim noćnim strip-tizom na kojem gostuje Christian Durieux (Bruxelles, 1965.), belgijski strip-autor. Stripom se ozbiljno počinje baviti nakon studija književnosti. Autor je brojnih strip-albuma (kao crtač i autor scenarija), a hrvatsko izdanje stripa "Časni ljudi", nastalog u suradnji sa scenaristom Jean-Pierreom Gibratom, objavila je zagrebačka Fibra. S Durieuxom će razgovarati Vladimir Šagadin. (N. K.)

Ulaz na sva događanja je besplatan, a detaljnije o programu Festivala svjetske književnosti možete doznati na www.fsk.hrPETAK, 9. 9. 2016.

ZAGREB

• 12.00 Književna matineja: Zoran Ferić (velika dvorana kina Europa)
• 17.00 Pisac i njegov čitatelj: Zaharij Karabašliev i Ksenija Banović (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)
• 18.00 Dvostruki portret: Adriana Altaras i Julijana Matanović (mala dvorana kina Europa)
• 18.00 Filmska večer: Groznica u zoru (velika dvorana kina Europa)
• 19.30 Porculansko nebo: Holokaust u književnosti (mala dvorana kina Europa)
• 21.00 Razotkrivanje: Muriel Barbery (velika dvorana kina Europa)
• 21.00 Mali noćni strip-tiz: Christian Durieux
(mala dvorana kina Europa)


SPLIT
(cijeli program se odvija u Gradskoj knjižnici Marka Marulića)

• 20.00 Goran Vojnović: predstavljanje knjige Smokva

 

Facebook komentari

Novo u katalogu