Slobodan Šnajder dobio tportalovu književnu nagradu za 2016. godinu

Nagrađeni roman "Doba mjedi" je ratno-ljubavna priča čija radnja počinje u Njemačkoj u 18. stoljeću, u vrijeme velike gladi i iseljavanja, a završava u Jugoslaviji 1945. protjerivanjem Nijemaca i etničkim čišćenjem

Big 1068 3359

Fotografija: tportal

Književnu nagradu vrijednu 50 tisuća kuna koju dodjeljuje tportal osvojio je večeras Slobodan Šnajder za svoj roman "Doba mjedi" u izdanju TIM pressa. Za nagradu roman@tportal.hr ove godine bilo je prijavljeno 56 naslova, a u finalu su, osim Šnajderovog romana, bili i romani "Na osami blizu mora" Zorana Ferića, "Područje bez signala" Roberta Perišića, "Oblak boje kože" Nebojše Lujanovića i "Tvoj sin Huckleberry Finn" Bekima Sejranovića.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade roman@tportal.hr donio je žiri koji su činili književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić kao predsjednica te kao članovi prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan i pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, prenosi tportal.

Nagrađeni roman "Doba mjedi" je ratno-ljubavna priča čija radnja počinje u Njemačkoj u 18. stoljeću, u vrijeme velike gladi i iseljavanja, a završava u Jugoslaviji 1945. protjerivanjem Nijemaca i etničkim čišćenjem.

Stručni žiri tportalove književne nagrade navodi u svom obrazloženju kako je nagrađeni roman "djelo koje će, bez sumnje, obilježiti dulji period i hrvatske i regionalne književnosti, a uz nešto sreće s vremenom se upisati na listu velikih europskih romana" i zaključuje kako on "ukazuje na složenost ovdašnje povijesti i različitost naših identiteta te na pogubnost politika nacionalne isključivosti koje su nastojale i još nastoje prebrisati sve takve složenosti i različitosti. Konačno, roman svjedoči o moći fikcije da uzvrati udarac, odnosno o moći književnog jezika koji – za razliku od jezika historiografije i politike – uspijeva iskazati svu punoću nekog vremena i prostora i pokazati pojedincu da ima pravo na vlastiti izbor", piše tportal. (N. K.)

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više