Završio 22. Sa(n)jam knjige u Istri, posjetilo ga više od 60 tisuća ljudi

"Libar za vajk" nagrada je publike pulskog sajma, a osvojio ju je "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević u izdanju naklade Sandorf. Inače, najprodavanija knjiga 22. Sajma knjige u Istri bila je "Mileva Einstein, teorija tuge" Slavenke Drakulić, a slijede je "Doba mjedi" Slobodana Šnajdera i "Zrcalo sna" sirijskog pjesnika Adonisa

Big 1080 3397

Bogat, raznolik, slojevit, živ programski koncept namijenjen širokom krugu posjetitelja i ove godine označio je Sa(n)jam knjige u Istri, odnosno njegovo 22. izdanje. Najveći festival knjiga i autora u Hrvatskoj trajao je jedanaest dana. Više od 60.000 ljudi posjetilo je prostore Sajma i redovito sudjelovalo na svim programima, a posjetiteljima je bilo dostupno više od 10.000 naslova.

Sajam svake godine tematski slaže svoj program, a ove godine ugostio je autore portugalskog i španjolskog govornog područja kroz temu Transatlantik, s posebnim naglaskom na Portugal, Afriku i Brazil, odnosno luzofoni prostor. Renomirani inozemni gosti preplavili su pulske ulice i Dom hrvatskih branitelja, prostor održavanja sajma. Pula je zaživjela uz brojne premijere knjiga, snažan regionalni program Ljubljana bere (Ljubljana čita), okrugle stolove i popratne programe s brojnim izložbama i koncertima.

22. izdanje Sajma knjige u Istri ostat će zapamćeno po velikom sirijskom pjesniku Adonisu, a zapamćene će ostati i riječi kojima je otvorio ovogodišnji sajam: "Sa(n)jam knjige u Istri dokazuje da se i u malim gradovima i sredinama mogu učiniti velike stvari. Politika i gospodarstvo ostaju u povijesti naroda, dok je tek stvaralaštvo ono što narodu daje identitet i mjesto u povijesti."

 

Transatlantski autori u Puli su propitivali druge obale i moguće dijaloge između njih te međusobne utjecaje u luzofonim kulturama i književnostima. Takve autore zasigurno je predvodio José Eduardo Agualusa, veliki angolski pisac portugalskog i brazilskog podrijetla, ovogodišnji finalist nagrade Booker, a tu su bili i portugalski autori Jacinto Lucas Pires, Teresa Salema i Inês Pedrosa, pjesnici Nuno Júdice i Diogo Vaz Pinto, brazilski autori Ferréz, João Carrascoza, a poseban dojam ostavila je poznata španjolska autorica Lucía Etxebarría.

 

Uz Adonisa, pulskoj su se publici kao dio programa Istočno pitanje predstavile i mlade nade poezije Istoka, kurdska pjesnikinja i aktivistkinja Bejan Matur i palestinski pjesnik Najwan Darwish.

Jedinstven sajamski program Doručak s autorom na kojemu uz kavu i fritule čitatelji imaju priliku slušati razgovore sa svojim piscima i na kojem se gotovo uvijek tražila stolica više, ove godine vodio je mladi riječki kulturolog Aljoša Pužar. Na Doručku su se osim već spomenutih autora predstavile i zvijezde slovenske kulturne scene kao što su Svetlana Slapšak, Goran Vojnović i Svetlana Makarovič.

Potonji autori pripadaju i ovogodišnjem, najsnažnijem regionalnom programu do sada, koji je na sajam i u Pulu doveo i istaknute likovne i glazbene umjetnike Matku Krašovec, Hanu Stupicu, Juru Eržena, Alenku Sottler te Zorana Predina i kolektiv Laibach koji se predstavio izložbom i glazbenim performansom u najljepšem pulskom galerijskom prostoru Sveta srca.

 

 

Zadnji dan sajma dodijeljene su čitateljska nagrada "dr. Ivo Borovečki" i nagrada publike pulskog sajma "Libar za Vajk". Nagrada "Dr. Ivo Borovečki" ustanovljena je prije četri godine i nagrada je to koja se dodjeljuje "naj" čitatelju sajma, za kojeg se zna da istinski voli čitati i da je cjeloživotno vezan za knjigu. Za 2016. pripala je dr. Lemsu Jerinu, koji od 1976. godine radi kao doktor medicine, specijalist internist-nefrolog i koji je više od 15 godina bio je ravnatelj pulske bolnice.

"Libar za vajk" nagrada je publike pulskog sajma i posvećena je onima koji su najvažniji, a to su, naravno, posjetitelji i čitatelji. Nagradom publika pulskog Sajma bira onu knjigu koju smatra najvrednijom, onu koja neće biti samo sezonski hit, već knjiga kojoj ćemo se vraćati godinama. Biralo se između naslova koji su objavljeni u 2016. i koji su bili izloženi na posebnom mjestu u Domu hrvatskih branitelja. Prema njihovim nominacijama složila se lista od 10 naslova, a pobjedu je odnio "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević u izdanju naklade Sandorf.

 

Inače, prema statistikama najprodavanija knjiga 22. Sajma knjige u Istri bila je "Mileva Einstein, teorija tuge" Slavenke Drakulić, a slijede je "Doba mjedi" Slobodana Šnajdera i "Zrcalo sna" sirijskog pjesnika Adonisa.

 

Pri kraju sajma održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno regionalno žarište idućeg, 23. Sajma knjige u Istri, pod nazivom Hercegovina čita. Program će se stvarati u suradnji s West Herzegowina Festom. (N. K.)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više