Fidel Castro najavio svoje memoare

Knjiga naziva “Strateška pobjeda” bit će objavljena u kolovozu, a u 25 poglavlja bivši kubanski predsjednik piše o svom djetinjstvu i dolasku na vlast koji opisuje kao herojsku borbu 300 revolucionara protiv 10 tisuća vojnika

Big 111 392

Piše Tanja Tolić

Bivši predsjednik Kube, Fidel Castro (83), najavio je da će u kolovozu objaviti knjigu u kojoj piše o kubanskoj revoluciji koja ga je prije 50 godina dovela na vlast. Na stranici kubanske vlade – cubadebate.cu, Castro je najavio da će se knjiga zvati “Strateška pobjeda”, a navodno je riječ tek o prvom tomu njegove autobiografije.
Fidelovi memoari imat će 25 poglavlja koja prate njegov život od djetinjstva sve do prekretnice njegova i života Kube, kada se 300 mladih pobunjenika 74 dana borilo protiv vojske diktatora Fulgencija Batiste i 1. siječnja 1959. proglasilo pobjedu. U opisu bitke Castro detaljno navodi broj i količinu oružja i tenkove koje su njegovi revolucionari zaplijenili i uništili.
Prvi naslov knjige trebao je, navodno, biti “Kako je 300 ljudi pobijedilo 10.000”, no Castro je od njega odustao jer bi naslov zvučao kao znanstvena fantastika. Fidel, također, nije htio dodati sočne detalje iz svoga života, no čitateljima je barem izašao u susret opisujući svoje najranije godine te otkrivajući kako je postao revolucionar i borac.
Castro je vladao Kubom punih 47 godina, sve do 2006. godine. Tada se povukao s vlasti zbog bolesti, a Kubu predao u ruke svojem mlađem bratu, Raulu. Zadnje četiri godine Fidel je proveo daleko od očiju javnosti, zbog čega su se nerijetko pojavljivale i špekulacije da je umro, no posljednjih tjedana izašao je iz samoizolacije i pojavio se čak i na televiziji.
Kritičari su, međutim, skeptični oko toga koliko će Castrovi memoari doista biti – memoari. Britanski Guardian je, primjerice, uvjeren kako Castro, kao i mnogi drugi političari i vođe, neće zapravo otkriti istinu o svojem životu i kubanskoj revoluciji. Guardian vjeruje kako će događaje iz 50-ih opisati kao herojske i iznimne, iako mnogi povjesničari ističu da su se Castrovi revolucionari zapravo vrlo malo borili te da se diktatura urušila sama od sebe. Već se postavljaju pitanja hoće li Castro iskreno opisati odnos s bratom koji ga je naslijedio na čelu države te hoće li otkriti pravu istinu o smrti Camila Cienfuegosa koji je službeno poginuo u avionskoj nesreći, iako mnogi sumnjaju da je njegova smrt zapravo političko smaknuće. Pitanje je i da li Castro i dalje vjeruje da je trebalo smaknuti stotine Kubanaca, bez suđenja, u prvim tjednima nakon njegove pobjede 1959., te da li još žaluje što Sovjetski Savez nije poslušao njegov savjet i napao Sjedinjenje Države nuklearnim oružjem.
Castro trenutno radi na drugom tomu svojih memoara koji bi trebao nositi naziv “Konačna strateška kontraofenziva”.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više