Nada Topić o malim stvarima i meteorologiji tijela

Glavna junakinja "Malih stvari" djevojčica je koja kroz tridesetak kratkih priča otkriva svoju zaokupljenost noćnim ormarićima, sobama, kosom, ormarom, voćem ili crvenim klompama. Malim stvarima, ali i velikim stvarima, jer prve otkrivaju kako funkcioniraju druge: stvari su i simbol iza kojeg se kriju kompleksne, velike teme, poput gubitka bliske osobe, osamljenosti, sestrinskog i prijateljskog odnosa, zaljubljenosti, bolesti, tijela...

 

Autorica "Malih stvari", zbirke kratkih proza koje je objavila nakladnička kuća VBZ, večeras gostuje u Zagrebu na Cruisingu sa Srđanom Sandićem. O nastanku njezine knjige, ali i pjesničkim zbirkama koje je autrica ranije objavila, razgovarat će od 20 sati u klubu MaMa, Preradovićeva 18.

 

U razgovoru o malim i velikim stvarima u vezi autoričnih tekstova, o "meteorologiji" tijela, o znanosti, o radu u knjižnici, o svecu u trajektnoj luci, sudjelovat će i urednica knjige – Marija Bošnjak.

Nada Topić (Split, 1977.), piše poeziju i kratku prozu. Objavila je dvije zbirke pjesama "Svetac u trajektnoj luci" (2005) i "Meteorologija tijela" (2015), zbirku kratkih priča "Male stvari" (2016) i slikovnicu "Kako se rodila roda" (2007). Zbirka "Meteorologija tijela" našla se u užem izboru za književne nagrade "Risto Ratković" i "Tin Ujević" za 2015. godinu.

Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u časopisima (Zarez, Fantom slobode, Poezija, Tema, Sarajevske sveske, Mogućnosti…), u zbornicima i na internetskim portalima. Doktorirala je u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. U izdanju Naklade Ljevak u pripremi za objavu joj je znanstvena monografija "Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja". Od 2017. godine predsjednica je Društva knjižničara u Splitu. Živi i radi u Solinu. (N. K.)

 

Facebook komentari

Novo u katalogu