Seid Serdarević dobio odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti

Seid Serdarević, glavni urednik nakladničke kuće Fraktura i njezin osnivač, i Alemka Lisinski, novinarka, urednica i glavna izbornica Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, primili su 10. svibnja 2017. odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti (chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres), koje za zasluge promicanja francuske književnosti i kulture dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske. Odličje im je uručio, u ime ministrice kulture i komunikacija Republike Francuske Audrey Azoulay, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Philippe Meunier na svečanosti u francuskoj rezidenciji na zagrebačkom Tuškancu.

U svom govoru prilikom dodjele odličja veleposlanik Meunier pozdravio je Seida Serdarevića kao trajnog prijatelja s velikom strašću za francusku književnost i promicatelja ideja. Kazao je da je on jedan od onih ljudi koji pridonose univerzalnosti književnosti te kako su prijevodi francuske i frankofone književnosti zlatna nit njegova uredničkog rada zahvaljujući kojem hrvatski čitatelji imaju pristup djelima Patricka Modiana, Tahara Bena Jellouna, Assie Djebar, Mathiasa Énarda i mnogih drugih.

Istaknuo je i kako je prije pet godina Seid Serdarević pokrenuo Festival svjetske književnosti, koji svake godine okuplja značajne autore među kojima su i najprestižniji i najperspektivniji francuski pisci. Svoje obraćanje Alemki Lisinski i Seidu Serdareviću veleposlanik je završio navodeći riječi Alberta Camusa: "Umjetnost za mene nije samotni užitak. Ona je sredstvo koje pokreće najviše ljudi." (N. K.)

 

Facebook komentari

Novo u katalogu