Na 16. FEKP dolaze Hassan Blasim, Lucy Caldwell, Janice Galloway, Rosa Montero, Ondjaki i DBC Pierre

U šest dana ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče, koji se održava u Zagrebu i Rijeci od 28. svibnja do 2. lipnja, očekuje nas preko trideset autora iz dvanaest zemalja koji će nastupiti na četrdesetak događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija knjiga, koncerata...

Big 1120 3483

Festival europske kratke priče, jedan od najstarijih književnih festivala posvećenih toj književnoj formi, ponovno dolazi u Zagreb i Rijeku: šesnaestu godinu zaredom FEKP dovodi najveće domaće i strane kratkopričaše pred zagrebačku i riječku publiku, gdje će u različitim prostorima kulture autori i autorice pričati i čitati svoju Europu – jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika; neki azilanata, a neki domaćina. Tema ovogodišnjeg Festivala upravo je luka Europa, Europa kao prostor susreta i razmjene, točka polaska, odlaska i povratka.

Festival započinje u nedjelju, 28. svibnja, neformalnim otvorenjem kodnog naziva "Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!", na kojem domaći pisci Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača kuhaju za svoje inozemne kolege, a nastavlja se službenim otvorenjem u kazalištu Gavella, gdje Roman Simić, umjetnički direktor Festivala, o nastanku priče razgovara s jednom od najznačajnijih škotskih autorica Janice Galloway i dobitnikom prestižne Bookerove nagrade DBC Pierreom.

U foajeu Gavelle prvu će festivalsku večer posjetitelje rasplesati Rasputin Orchestra, tradicijskom glazbom srednje i jugoistočne Europe s naglaskom na romskoj glazbi, sevdahu i panonskim melodijama.

 

Naglasak je ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče na afričko-europskim književnim dodirima i utjecaju iskustava života na tim kontinentima na pričanje priča i spisateljske odabire. U goste dolaze i Chika Unigwe, nigerijska autorica koja živi u Belgiji i piše na engleskom i nizozemskom jeziku; Igiaba Scego, talijanska autorica somalijskog podrijetla koja se bavi odnosom Zapada prema Trećem svijetu, te Ondjaki, angolski književnik s brazilskom adresom. O iskustvu izbjeglištva svakako mnogo za reći ima i Hassan Blasim, pisac rođen u Iraku, iz kojeg zbog svojih redateljskih podviga koji nisu bili po volji režimu 2004. kao izbjeglica odlazi u Finsku, gdje postaje jednim od značajnijih suvremenih kratkopričaša.

 

I ove godine festival surađuje s knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici, gdje na popodnevnim programima sudjeluju domaće autorice i autori, propitujući veze između glazbe, poezije, filma i proze, dok će se na "Satu na radionici kratke priče" u suradnji s Centrom za kreativno pisanje u Booksi razgovarati o glavnim sastojcima za pisanje dobre priče.

Na već tradicionalnom programu rezerviranom za domaće kratkopričaše pod nazivom "Napisano u Hrvatskoj: Novi uzlet kratke priče" Kruno Lokotar predstavlja ovogodišnjeg dobitnika Prozaka Nikolu Leskovara, Nataliju Miletić i njezin prvijenac "Nisam", Valenta Pavlića s "Evanescom" i Noru Verde s novom zbirkom priča "O ljubavi, batinama i revoluciji". Najavljeni gost iznenađenja bit će i dobitnik FEKP-ove nagrade za kratku priču!

Druga i treća festivalska večer rezervirane su za tribine "Otkrivanja Europe" u polukružnoj dvorani &TD-a, a na večernjim čitanjima svoje će priče čitati deset stranih autora. FEKP je postao omiljen književni festival upravo zbog večernjih čitanja u &TD-u, na kojima autori nakon kratkog razgovora čitaju priče na materinskom jeziku, dok publika prati hrvatski i engleski prijevod. Tako ćemo imati priliku čuti priče na talijanskom, španjolskom, francuskom, arapskom, portugalskom i engleskom jeziku.

Festival europske kratke priče svake se godine seli u jedan od gradova partnera, gdje se održavaju večernja čitanja i gošće upoznaju s lokalnom književnom scenom. Ovogodišnja tema, "Luka Europa", na najbolji način oslikava partnerstvo Festivala i Grada Rijeke, luke koja će u sljedeće četiri godine ugostiti umjetnike i različita kulturna događanja u sklopu projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.

 

 

Na ovogodišnjem Festivalu bit će promovirane dvije knjige, "Irački Krist i druge priče" Hassana Blasima, kojeg je Guardian proglasio "možda i najvažnijim živućim piscem arapskog jezika", te Ondjakijevu knjigu "Prozirni", ljubavnu priču angolskom glavnom gradu.

Festival se zatvara u petak, 2. lipnja, ponovno u kazalištu Gavella, programom već pomalo kultne zagrebačke G točke, gdje će publika imati prilike čuti tri sjajne kratkopričašice. Bit će predstavljen europski književni projekt "New Voices" i dvije njegove ovogodišnje laureatkinje – Asja Bakić i Bronka Nowicka – te nova zvijezda talijanske književnosti, Igiaba Scego. Muzičkom pozornicom drmat će hrvatska inačica kralja rock'n'rolla - D'Elvis. (N. K.)


AUTORI 2017.:
Asja Bakić (Hrvatska), Hassan Blasim (Irak/Finska), Lucy Caldwell (Irska), Zoran Ferić (Hrvatska), Janice Galloway (Škotska/UK), Marko Gregur (Hrvatska), Željka Horvat Čeč (Hrvatska), Senko Karuza (Hrvatska), Nikola Leskovar (Hrvatska), Guillermo Martinez (Argentina), Suzana Matić (Hrvatska), Miroslav Mićanović (Hrvatska), Natalija Miletić (Hrvatska), Rosa Montero (Španjolska), Bronka Nowicka (Poljska), Ondjaki (Angola), Valent Pavlić (Hrvatska), Jose Luis Peixoto (Portugal), DBC Pierre (Australija/UK), Sven Popović (Hrvatska), Sara Renar (Hrvatska), Eider Rodriguez (Španjolska), Ivana Rogar (Hrvatska), Igiaba Scego (Italija), Andrija Škare (Hrvatska), Tea Tulić (Hrvatska), Chika Unigwe (Nigerija/Belgija), Nora Verde (Hrvatska)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više