Žiri tportalove književne nagrade odabrao 11 polufinalista

U konkurenciji za nagradu su Olja Savičević Ivančević, Kristian Novak, Ivica Đikić, Damir Karakaš, Lada Vukić, Slađana Bukovac, Daša Drndić, Ivan Lovrenović, Marinko Koščec, Tatjana Gromača i Maja Ručević

Big 1125 3490

Fotografije: tportal

Žiri tportalove književne nagrade odabrao je 11 naslova koji ostaju u polufinalu natječaja za najbolji hrvatski roman. To su: Olja Savičević Ivančević, Kristian Novak, Ivica Đikić, Damir Karakaš, Lada Vukić, Slađana Bukovac, Daša Drndić, Ivan Lovrenović, Marinko Koščec, Tatjana Gromača i Maja Ručević. Novak, Đikić i Savičević Ivančević otprije su dobitnici ove književne nagrade, objavio je tportal. Zanimljivo je i da je pet od 11 odabranih romana objavila nakladnička kuća Sandorf, a ostale OceanMore, Naklada Ljevak, VBZ, Fraktura (dvoje autora) i Algoritam.


Na deseti natječaj za najbolji hrvatski roman ove godine prijavljeno je ukupno 47 romana, a dobitniku ili dobitnici književne nagrade roman@tportal.hr pripast će 50 tisuća kuna. Tportalov žiri, koji čine književna kritičarka Katarina Luketić, pisci i urednici Miroslav Mićanović (predsjednik žirija) i Jadranka Pintarić, prevoditeljica Ursula Burger te kazališni redatelj Ivica Buljan, iščitao je pristigle romane i odabrao polufinalnih 11 naslova izdanih u 2016. godini. Nakon ovog izbora slijedi "skraćivanje" popisa na pet finalista, a dobitnik jubilarne desete tportalove književne nagrade bit će poznat 7. srpnja. (N. K.)


U konkurenciji za nagradu su sljedeće romani:

1. Slađana Bukovac: Stajska bolest (Sandorf)
2. Daša Drndić: EEG (Fraktura)
3. Ivica Đikić: Beara (Naklada Ljevak)
4. Tatjana Gromača: Bolest svijeta (Sandorf)
5. Damir Karakaš: Sjećanje šume (Sandorf)
6. Marinko Koščec: U potrazi za početkom kruga (Sandorf)
7. Ivan Lovrenović: Ulazeći u Varcar (Fraktura)
8. Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši (OceanMore)
9. Maja Ručević: Je susis Jednoruki (Algoritam)
10. Olja Savičević Ivančević: Pjevač u noći (Sandorf)
11. Lada Vukić: Specijalna potreba (V.B.Z.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više