Kristian Novak osvojio tportalovu književnu nagradu za roman 'Ciganin, ali najljepši'

Ovo je drugi put da je Novak osvojio nagradu koja donosi i 50 tisuća kuna: prije tri godine također je nagrađen, za roman "Črna mati zemla", prema kojem je u međuvremenu napravljena i istoimena predstava što se izvodi u zagrebačkom ZKM-u

Big 1128 3504

 Desetu po redu književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje za najbolji hrvatski roman objavljen u protekloj godini, osvojio je sinoć Kristian Novak svojim romanom "Ciganin, ali najljepši" u izdanju Naklade OceanMore. To je ujedno drugi put da je Novak osvojio nagradu koja donosi i 50 tisuća kuna: prije tri godine također je nagrađen, za roman "Črna mati zemla", prema kojem je u međuvremenu napravljena i istoimena predstava što se izvodi u zagrebačkom ZKM-u.

Na ovogodišnji tportalov natječaj prijavljeno je 47 naslova izdanih tijekom 2016. godine, a o njima je odlučivao peteročlani žiri u sastavu: Miroslav Mićanović (predsjednik žirija), publicistica i književna kritičarka Katarina Luketić, spisateljica i kritičarka Jadranka Pintarić, prevoditeljica Ursula Burger te kazališni redatelj Ivica Buljan.

Oni su najprije odabrali 11 polufinalnih naslova, a potom njih pet koji su ušli u finale. Tako su u uži izbor uvršteni romani "Stajska bolest" Slađane Bukovac, "EEG" Daše Drndić, "Sjećanje šume" Damira Karakaša, "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka i "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević.

U obrazloženju svoje odluke da tportalovu književnu nagradu dodijeli Kristianu Novaku za roman "Ciganin, ali najljepši", žiri je istaknuo da je njihov sud jednoglasan.

"Treći roman Kristiana Novaka počinje poučkom o izvornim strahovima (od buke i padanja), a završava posljedicama fobija kojima nas uči kultura, tj. mučnom pričom o stjecanju samosvojnosti i pravu na identitet onkraj zadanosti i društvenih obrazaca. U četiri pripovjedna toka, kroz četiri autentična glasa, isprepliće se dramatična pripovijest u čijem je središtu naizgled ubojstvo, ali zapravo nedopuštena ljubav između sredovječne Međimurke i mladoga lokalnog Roma. U srazu kultura, među kojima je i onaj bliskoistočne i domaće, izoštrava se strah od Drugoga, kakav god bio – jer nije 'naš'. Autor uvjerljivo gradi složene odnose i napetosti između različitih kultura, između pojedinca i grupe, tj. individualne i kolektivne psihologije, ponire u dubine podsvijesti, u mračne slojeve uvriježenih predodžbi i stereotipova. A kada glas mladoga Roma krene u fantazmagorične i halucinantne vode, iluzije o sebi i Drugome odlaze u mučnu 'nelagodu u kulturi'. Jezična dotjeranost teksta, dinamična dijaloška forma, do detalja razrađena različitost pripovjednih glasova čine ovaj roman značenjski snažnim i trajnim", rekao je sinoć u Velvetu predsjednik žirija Miroslav Mićanović.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je devet puta. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora, cilj promocija izdavaštva u Hrvatskoj.

Tportalovu književnu nagradu roman@tportal.hr prethodnih godina dobile su autorice Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži" te autori Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia", Kristian Novak za roman "Črna mati zemla", Tahir Mujičić za roman "Budi Hamlet, pane Hamlete", Drago Glamuzina za roman "Tri", Zoran Malkoč za roman "Roki Raketa", Ivica Đikić za roman "Sanjao sam slonove" te Slobodan Šnajder za "Doba mjedi". (tportal/N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više