U nedjelju, 3. rujna, počinje 5. Festival svjetske književnosti u Zagrebu i Splitu

Festival svjetske književnosti, kako je najavljeno na konferenciji za novinare, ugostit će u Zagrebu i Splitu od 3. do 9. rujna pedesetak autora iz sedamnaest zemalja Europe i svijeta. Ove godine u središtu bogatog programa od šezdesetak događanja bit će književnost i kultura njemačkoga govornog područja

Big 1135 3518

Peti Festival svjetske književnosti (FSK) svečano će biti otvoren u nedjelju, 3. rujna, u zagrebačkom kinu Europa u 19 sati, a iste večeri počinje i književni program - na tribini Razotkrivanje, uz simultani prijevod s njemačkog, razgovarat će Seid Serdarević s jednim od najistaknutijih suvremenih književnika njemačkoga govornog područja Danielom Kehlmannom. Potom će uslijediti koncert Jelene Popržan i Damira Imamovića. Splitski program otvorit će gostovanje talijanskog spisateljskog para Monaldi & Sorti.

Festival svjetske književnosti, kako je najavljeno na konferenciji za novinare, ugostit će u Zagrebu i Splitu od 3. do 9. rujna pedesetak autora iz sedamnaest zemalja Europe i svijeta. Ove godine u središtu bogatog programa od šezdesetak događanja bit će književnost i kultura njemačkoga govornog područja.

 

 

Jedan je od partnera FSK-a Austrijski kulturni forum Zagreb, čija je direktorica Susanne Ranetzky izrazila veliko zadovoljstvo višegodišnjom suradnjom s Festivalom, koji "u eri modernih medija, kada Facebook i Twitter igraju važnu ulogu i tjeraju nas da komprimiramo poruke, nudi najbolju platformu za promicanje književnosti".

Filmski program ostvaren je u suradnji s Goethe-Institutom Hrvatska, a donosi niz svjetskih filmskih uspješnica s fokusom na Njemačku, od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu.

Ravnatelj Goethe-Instituta Matthias Mueller-Wieferig najavio je festivalski filmski program koji će hrvatskoj publici predstaviti neke od najznačajnijih njemačkih redatelja, kao što su Fatih Akin, Volker Schlondorff i Wolfgang Becker. Čestitao je Festivalu na sjajnom programu "koji na izvrstan način predstavlja današnju Europu, i ukazuje i na stručnost, ali i na hrabrost organizatora koji su tako velika književna imena doveli u jednu malu zemlju".

 

Od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja Serdarević je posebno izdvojio "možda najvećeg živućeg urednika i pjesnika njemačkoga područja" Michaela Kruegera, koji će na FSK-u održati predavanje o suvremenoj njemačkoj nakladničkoj sceni. Na Festival među ostalima dolaze i Austrijanac Manfred Mittermayer, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta, njemačka spisateljica ukrajinskog podrijetla Marjana Gaponenko i poznati austrijski satiričar Richard Schuberth.

 

Uz njih će se hrvatskoj čitateljskoj publici predstaviti i Francuz Philippe Claudel te Gvatemalac Eduardo Halfon, a od domaćih književnika Dubravka Ugrešić, Ognjen Spahić, Damir Karakaš, Milana Vuković Runjić, Ivana Rogar, Kristian Novak, Boris Dežulović i drugi.

Perjanica stripaškog dijela programa mlada je austrijska zvijezda grafičke novele Ulli Lust, uz koju će se u Kinu Europa predstaviti domaća vizualna umjetnica Ivana Pipal.

Kao i svake godine, službenom otvaranju zagrebačkog programa prethodi, u četvrtak 31. kolovoza u Studiju Moderne galerije "Josip Račić", otvaranje izložbe slika inspiriranih književnim djelima gostujućih autora, u kojoj ove godine sudjeluje tridesetak predstavnika hrvatske likovnosti.

Program će se u Zagrebu održavati u Kinu Europa i Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a u Splitu u Gradskoj knjižici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata. Zatvorit će ga u subotu 9. rujna u Zagrebu predstavljanje novog romana Igora Štiksa, uz veliki festivalski rođendanski tulum i koncert grupe Memories Can't Wait. (Hina, N. K.)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više