Danas na Festivalu svjetske književnosti gostuju Dubravka Ugrešić, Goce Smilevski te Monaldi & Sorti

Kako se nakladništvo i knjižarstvo mogu izvući iz krize? Kakve su to netipične ljubavne priče? Zašto je popularni talijanski bračni i autorski dvorac s priče o špijunu prešao na priču o piscu koji je živio u fašističkoj Italiji? Tko su lisice, a tko ježevi u svijetu književnosti? Odgovore možete doznati posjetite li neko od današnjih događanja na Festivalu svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu i Splitu

Big 1136 3519

 Kako se nakladništvo i knjižarstvo mogu izvući iz krize? Kakve su to netipične ljubavne priče? Zašto je popularni talijanski bračni i autorski dvorac s priče o špijunu prešao na priču o piscu koji je živio u fašističkoj Italiji? Tko su lisice, a tko ježevi u svijetu književnosti? Odgovore možete doznati posjetite li neko od današnjih događanja na Festivalu svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu i Splitu.


PROGRAM U ZAGREBU

#1 Predavanje: Pomoć knjizi i autorima u Francuskoj. Kako to radi CNL?
04.09.2017 // 14:30 - 16:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Hrvatsko nakladništvo i knjižarstvo već godinama trese kriza, rijetki su pisci i prevoditelji koji mogu živjeti od svojih honorara, knjige se slabo prodaju, a knjižare jedva opstaju. Broj novoobjavljenih naslova pada iz godine u godinu. Potpore postoje, ali najčešće ih doživljavamo kao vatrogasnu mjeru. Slične probleme more i mnoge druge europske države, no mnoge od njih pronašle su modele kako da potpomognu nacionalnu kulturu, kako da održe knjigu i čitanje te kako da omoguće autorima da dostojanstveno žive od svoga rada. Među najuspješnijima pokazuje se francuski Centar za knjigu. Ove godine u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske organiziramo predavanje dvojice ponajboljih stručnjaka o temama knjiga, čitanja i ekonomije knjiga. Predavanje za stručnu i zainteresiranu javnost održat će Nicolas Georges, direktor zadužen za knjigu i čitanje, i Rémi Gimazane, voditelj odjela za ekonomiju knjige.


#2 Dvostruki portret: Richard Schuberth i Olja Savičević Ivančević
04.09.2017 // 17:00 - 18:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Richard Schuberth, jedan od najobrazovanijih i najtalentiranijih suvremenih austrijskih autora, čovjek kojeg s pravom nazivaju nasljednikom Karla Kraussa, u svom romanu "Kronika vesele zavjere" bavi se ljubavnim jadima i spačkom koja proizlazi iz toga, dok je "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević netipičan ljubavni roman. Oboje autora brusi svoje rečenice, baveći se jezikom kao materijalom iz kojega grade svoje tipično netipične ljubavne priče. S njima razgovara voditeljica književnog hotela Balatura, prevoditeljica i kritičarka Anne-Kathrin Godec.


#3 Tribina Razotkrivanje: Rita Monaldi i Francesco Sorti
04.09.2017 // 18:00 - 19:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Omiljeni spisateljski par koji je svjetsku slavu stekao svojim serijalom romana o baroknom špijunu i pjevaču nebeskoga glasa Attu Melaniju prošle je godine objavio intrigantan povijesni roman o talijanskom piscu Curziju Malaparteu i njegovu životu u fašističkoj Italiji i nakon Drugoga svjetskoga rata. S autorima o ovome romanu koji je ušao u širi izbor za nagradu Strega razgovara jedan od najboljih kolumnista pisac Sinan Gudžević.


#4 Filmska večer: Bez granica
04.09.2017 // 18:30 - 20:00 // ZAGREB // VELIKA DVORANA KINA EUROPA
redatelj Peter Zach, Slovenija, Njemačka, 2015., 97'


"Bez granica" je esejistički film ceste, u kojem susrećemo različite ljude i upoznajemo se na dopadljiv, pomalo humorističan, ali nadasve duboko emotivan način s njihovim sudbinama i pogledima na nametnute granice. Priroda i život u pograničnim mjestima, povezanost ljudi koji žive tu gdje je čovjek napravio granice. Lirika u stihovima poznatog slovenskog pjesnika Aleša Štegera prati radnju filma i uvodi nas u poetičnost filmskog putovanja.


#5 Tribina Razotkrivanje: Goce Smilevski
04.09.2017 // 19:30 - 20:30 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Bez sumnje najbolji suvremeni makedonski pisac, autor čije su knjige prevedene na dvadesetak svjetskih jezika, u svome je novom romanu "Heloiza ili povratak riječi" dao glas Heloizi, te prvi put čujemo njezinu stranu priče, a ne samo Abelardovu, na osnovi koje je i stvorena legenda o Heloizi. Ljubimac zagrebačke publike o ovoj će redovnici, njezinu ljubavniku i sinu Astrolabu razgovarati s kolumnistom i kritičarem klasične glazbe Branimirom Pofukom.


#6 Tribina Razotkrivanje: Dubravka Ugrešić
04.09.2017 // 21:00 - 22:00 // ZAGREB // VELIKA DVORANA KINA EUROPA


Dubravka Ugrešić, najprevođenija i najnagrađivanija suvremena spisateljica s ovih prostora, u novom romanu "Lisica" postavlja si važna pitanja o tome što je književnost danas, koja je njezina uloga i, još važnije, koja je uloga pisca. O tim i drugim pitanjima kojima se bavi u svojem najnovijem romanu Dubravka Ugrešić razgovarat će sa svojim urednikom Seidom Serdarevićem.



PROGRAM U SPLITU


#1 Razgovor: María Fasce
04.09.2017 // 19:00 - 20:00 // SPLIT // GRADSKA KNJIŽNICA MARKA MARULIĆA


María Fasce jedna je od najzanimljivijih suvremenih španjolskih spisateljica. Ova iskusna urednica svojim je romanima osvojila publiku ne samo na španjolskome govornom području već i diljem svijeta. Njezin fascinantan roman "Žena iz Isle Negre" pripovijeda o odnosu žena i slavnoga pjesnika Pabla Nerude. Zasnovan na biografskim činjenicama, roman je i psihološki portret zaljubljene žene, ali i nevjerojatan portret slavnoga pjesnika. S autoricom će razgovarati romanist Srećko Jurišić.


#2 Filmska večer: Pozdravi iz Fukušime
04.09.2017 // 20:00 - 22:00 // SPLIT // KINOTEKA ZLATNA VRATA
Redateljica Doris Dörrie, Njemačka, 2016., 104'


Ova tiha, ali iznimno intenzivna drama redateljice i scenaristice Doris Dörrie govori o susretu mlade Njemice s japanskom staricom na mjestu nuklearne katastrofe.
Bježeći od svojih neostvarenih životnih snova, Marie (Rosalie Thomass) se pridružuje organizaciji Clowns4Help, koja na području nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. pokušava unijeti tračak radosti u svakodnevicu žrtava. Tu susreće tvrdoglavu Satomi, posljednju gejšu u Fukušimi, koja je odlučila pod svaku se cijenu vratiti u svoju uništenu kuću u kontaminiranoj zoni. Marie joj pomaže pri raščišćavanju ruševina i ove se dvije žene, različite da različitije ne mogu biti, polako zbližavaju i suočavaju svaka sa svojim duhovima iz prošlosti…
Na njemačkom jeziku s hrvatskim titlovima.
• Ulaz za filmske večeri u Kinoteci Zlatna vrata 20 kn


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više