Danas na Festivalu svjetske književnosti gostuju María Fasce, Michael Krüger i Jordi Puntí

Zašto srednjoškolci vole čitati Olju Savičević Ivančević i Tanju Mravak? Što je zajedničko dvjema spisateljicama i urednicama u nakladničkim kućama? Kako su povezani oprost i soba Jacka Nicholsona? Tko je legenda njemačkog i svjetskog nakladništva? Odgovore možete doznati posjetite li neko od današnjih događanja na Festivalu svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu i Splitu

Big 1137 3520

 Zašto srednjoškolci vole čitati Olju Savičević Ivančević i Tanju Mravak? Što je zajedničko dvjema spisateljicama i urednicama u nakladničkim kućama? Kako su povezani oprost i soba Jacka Nicholsona? Tko je legenda njemačkog i svjetskog nakladništva? Odgovore možete doznati posjetite li neko od današnjih događanja na Festivalu svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu i Splitu.


PROGRAM U ZAGREBU


#1 Književna matineja: Olja Savičević Ivančević
05.09.2017 // 12:00 - 13:00 // ZAGREB // VELIKA DVORANA KINA EUROPA
Moderiraju učenici X. gimnazije "Ivan Supek", Zagreb


Četvrtu godinu zaredom program književnih matineja dokazuje kako knjige jesu omiljene među srednjoškolskom publikom, kako lektira, ako je biraju učenici sami uz razgovore sa svojim profesorima, može biti itekako zanimljiva. Romani autora koji se bave suvremenim temama, pogađajući bilo suvremene generacije, dokazuju da i čitanje može biti in. Učenici koji moderiraju i koji redovito svojim svježim, pametnim pitanjima, drugačijim uvidom iznenade pisce, te profesori hrvatskoga jezika i književnosti koji su im mentori pokazuju da je potrebno unijeti promjene u nastavu jezika, ali i da književnost i dobre priče ne mogu biti u drugom planu. Ove godine interes je bio veći negoli prošlih godina, pa na Festivalu predstavljaju čak četvero autora, s kojima će u dijalog stupiti učenici triju gimnazije i jedne obrtničke škole, a slušat će ih gotovo sve zagrebačke srednje škole. Autori najboljih eseja napisanih do konca listopada bit će nagrađeni knjigama na maloj svečanosti na ovogodišnjem Interliberu.


#2 Predstavljanje časopisa Behar
05.09.2017 // 17:00 - 18:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Časopis za književnost i društvena pitanja Behar, najstariji bošnjački književni časopis uopće (nastao još 1900.), u novoj koncepciji objavljuje kritičke i esejističke tekstove, prozne i poetske tekstove, te tematske brojeve posvećene novim čitanjima kulture i tradicije. O Beharu, njegovoj novoj koncepciji, o književnim, društvenim, političkim temama, intelektualnim raspravama i međudruštvenom i međunacionalnom kulturnom dijalogu koje je pokrenuo razgovaraju Vlaho Bogišić, leksikograf i pisac, Ervin Jahić, predsjednik KDBH Preporod i Nenad Rizvanović, glavni urednik časopisa Behar.


#3 Dvostruki portret: María Fasce & Milana Vuković Runjić
05.09.2017 // 18:00 - 19:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Dvije urednice u nakladničkim kućama, dvije spisateljice koje se bave i prošlošću i sadašnjošću, kojima su pisanje i pisci prvi na pameti. María Fasce u svom romanu "Žena iz Isle Negre" govori o ljubavi koja nestaje, o ženi koja obožava slavnoga pjesnika, nježnoga zavodnika Pabla Nerudu. Milana Vuković Runjić u svojoj knjizi "Proust u Veneciji, Matoš u Parizu" piše o svojim omiljenim piscima Matošu i Proustu stavljajući ih u kontekst gradova i književnosti. Tri veličanstvena muška pisca iz perspektive dviju spisateljica, a sve moderira vrsna novinarka i poznavateljica književnosti dvadesetog stoljeća Maja Peterlić.


#4 Filmska večer: Povratak u Montauk
05.09.2017 // 18:30 - 20:30 // ZAGREB // VELIKA DVORANA KINA EUROPA
Redatelj Völker Schlöndorff, Njemačka, Francuska, Irska 2017., 106'


Scenarij za film "Povratak u Montauk" redatelj Völker Schlöndorff napisao je u suradnji s irskim piscem Colmom Tóibínom, a prema motivima autobiografskog romana Maxa Frischa "Montauk". Pisac Max Zorn (Stellan Skarsgård) putuje u New York, kako bi ondje predstavio svoj najnoviji roman, vrlo osobno djelo u kojemu pripovijeda o neuspjeloj velikoj ljubavi. U New Yorku ga očekuje supruga (Susanne Wolff), ali tu susreće i Rebeccu (Nina Hoss), ženu koju je nekada volio. Njih dvoje provode zajednički vikend u Montauku, obalnom gradiću blizu Long Islanda, kao davno kada su bili zajedno sretni. Razgovaraju o sjećanjima na zajedničko vrijeme, o godinama nakon toga i o svojim osjećajima… Na engleskom jeziku s hrvatskim titlovima.


#5 Dvostruki portret: Aleš Šteger & Miroslav Mićanović
05.09.2017 // 19:30 - 20:30 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Dva pjesnika, dva prozaika, dva prijatelja, Aleš Šteger i Miroslav Mićanović govore o svojim knjigama. "Oprost" govori o gradu koji je bio Europska prijestolnica kulture, o vremenima kada se susreću ljudi, stvaranju i prekidaju prijateljstva i ljubavi. "Soba Jacka Nicholsona" u nizu priča opisuje i ispisuje svijet u kakvom bismo željeli živjeti, ne bježeći pritom od nepredvidivosti i hirovitosti kojima je nemoguće umaknuti. Razgovor moderira književna kritičarka Jutarnjeg lista i prevoditeljica sa slovenskog Jagna Pogačnik.


#6 Tribina Razotkrivanje: Michael Krüger
05.09.2017 // 21:00 - 22:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Legenda njemačkog i svjetskog nakladništva, jedan od ponajboljih suvremenih njemačkih pjesnika, urednik koji je dugi niz godina vodio najprestižniju nakladničku kuću Hanser, o svojoj poeziji, knjigama i nagradama razgovarat će s prevoditeljicom i spisateljicom, promotoricom hrvatske književnosti u Njemačkoj Alidom Bremer.



PROGRAM U SPLITU


#1 Razgovor: Jordi Puntí
05.09.2017 // 19:00 - 20:00 // SPLIT // GRADSKA KNJIŽNICA MARKA MARULIĆA


Katalonski pisac niza odličnih knjiga kratkih priča autor je jednog od najuzbudljivijih europskih romana ceste posljednjih godina "Izgubljena prtljaga". Priča o susretu četiriju Kristofera koji u kasnim godinama shvate da imaju istoga oca, a dolaze iz četiri europske države, iz četiri europska velegrada, priča je o suvremenome mornaru bez luke, o izgubljenosti i spajanju, o povijesti, o Europi, o obitelji i svemu što nas čini braćom, sestrama, ljudima, te ostaje dugo u sjećanju nakon što se pročita. S autorom će razgovarati prevoditeljica Paula Jurišić.


#2 Filmska večer: Opet on
05.09.2017 // 20:00 - 22:00 // SPLIT // KINOTEKA ZLATNA VRATA
Redatelj David Wnendt, Njemačka, 2015., 116'


Po bestseleru "Opet on" njemačkog pisca Timura Vermesa, redatelj David Wnendt je 2015. godine snimio istoimenu komediju. Adolf Hitler (Oliver Masucci) probudio se u Berlinu 69 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. Ali što se u međuvremenu dogodilo s Njemačkom? Posvuda stranci, demokracija i euri, to se nekadašnjem diktatoru uopće ne sviđa. Nitko, međutim, ne vjeruje da se on zaista vratio, svi misle da je zabavni imitator. Vlasnik jednog kioska (Lars Rudolph) povezuje ga s producentima jedne televizijske kuće, šefica kuće gospođa Bellini (Katja Riemann) ubrzo je uvjerena da pred sobom ima zlatnu koku za comedy-show. Hitler dobiva ured s računalom i pristupom internetu, a uskoro će znati dovoljno o sadašnjosti, da sakupi streljivo za svoje televizijske nastupe. Neće potrajati dugo i evo ga, opet on…
Na njemačkom jeziku s hrvatskim titlovima.
• Ulaz za filmske večeri u Kinoteci Zlatna vrata 20,00 kn



#3 Susret sa srednjoškolcima: Tanja Mravak
05.09.2017 // 20:30 - 21:30 // SPLIT // GRADSKA KNJIŽNICA MARKA MARULIĆA


Sa splitskim srednjoškolcima, učenicima II. splitske gimnazije, razgovarat će jedna od najzanimljivijih splitskih autorica Tanja Mravak. Njezina knjiga priča "Moramo razgovarati" jedna je od onih koje ostaju dugo urezane u čitateljsko pamćenje, zbog čega je, uostalom, i nagrađena nagradom Jutarnjega lista. Njezine priče ispripovijedane iz perspektive žene govore o svakodnevici na razoran način, a sama Tanja višegodišnja je sudionica Pričigina i njegova pobjednica.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više