Kako volite sebe? Pročitajte ovih sedam predivnih ljubavnih pisama!

Pismo 1.
Volim te, onako iskreno i bezgranično!

Piše Elvedina Silahić
Hej ljepotice!
Znam da nismo uvijek bile najbolje prijateljice. Nisi mi se oduvijek sviđala (pa i danas ima dana kada pomislim kako bi bilo bolje da nešto napraviš drukčije, priznajem). Nije da te ne volim, ali nekako je uvijek lakše zamjerati nekom bliskom, dragom… a tko nam je bliži od samih sebe? Puno očekujem od tebe, ponekad i previše.. nikako da se naučim kako očekivanja vode k razočaranju… kao i film snimljen po nekoj knjizi… Teško mi je živjeti u trenutku.
Učim se… učim se, voljeti te… Pogledaj kako lijepe oči imaš, i uvijek si vesela, nasmijana… Pa što ako nisi završila fakultet? To ne znači da nisi dovoljno pametna! Koliko se ljudi iznenadi tvojim znanjem kad te upoznaju :) Uvijek si puna suosjećanja za druge, mala plačljivice :), ja te volim baš takvu… A kreativnost.. vidiš li što sve stvaraš svojim rukama… Imaš i mnogo mana, ali ja ih ne želim mijenjati, jer one ne čine zlo nikome… One čine tebe tako jedinstvenom i savršenom…
Ti i ja smo jedna osoba… Živimo jedan život… Mnogo smo toga prošle i još je puno toga pred nama... Veselim se svim novim izazovima koje si postavimo.
Volim te, onako iskreno i bezgranično!


Pismo 2.
Prihvatiti sebe kakav jesi za mene je voljeti sebe

Piše Jasna Horvat
Voljeti sebe znači ne mijenjati se na brzinu. U jutarnjoj zraci osjetim toplinu. U šalici mirisnog indijskog čaja osjetim toplinu. A ta toplina je ljubav. Moja duša je ispunjena često nemirom i strahom, ali kad se nađem u svojih pet minuta, u toj tišini začujem povjetarac ljubavi u sebi i osjetim vreli poljubac i zagrljaj vrelih sjećanja. Voljeti samu sebe za mene znači to, biti jedno sa sobom u dobrom i lošem trenutku, ne prebacivati si loše odluke iz prošlosti i sadašnjosti, već se smiješiti i zuriti prema suncu i biti sretan u ovom trenutku kao što jesi. Prihvatiti sebe kakav jesi za mene je voljeti sebe. Voljeti svijet kakav je ljubav je za sebe. Osjećaj, koji imam u sebi je borba. A borba je znak da se ljubav još rađa i mijenja me u bolju osobu od one kakva jesam sada... I opet postajem nepromjenjivo nova, bolja, jer volim samu sebe znajući da ipak postoji trenutak kad voljeti samu sebe nekad znači da se moram prepustiti borbi trenutka i odluka.


Pismo 3.
Volim biti “ja” jer se uvijek dižem

Piše Ivana Kodba
Ok, budimo iskreni... Imam preširoke bokove, problematičan ten i još pokoju grešku na tijelu darovanom od Majke Prirode. No, ipak ne bih se mijenjala.
Ne mislim pisati hvalospjev o svom karakteru, pohvalu vrlinama ili zašto sam ja prefenomenalna osoba.
Volim sebe, volim svoj život. Sama odabirem staze kojima koračam i jasno mi je da ovo nije “generalna proba” za sljedeći put kad će biti bolje. Zato pokušavam naučiti sve, biti sve, dosegnuti sve. Koji put uspijem, koji put padnem, i to je upravo razlog zašto volim biti “ja” - jer se dižem.
Zahvalna sam na svemu što mi se događa, jer su padovi kao i usponi. Ok, ovo sve zvuči malo već i otrcano. No zapravo jednostavno je - volim sebe jer ako ja neću, kako će drugi ;) ?


Pismo 4.
Nema prepreke koju ne možeš preskočiti i zato se ne brinem

Piše Nataša
Draga Nataša,
Najprije da ti kažem da je sve u redu. Ti cijela si u redu. Svaka tvoja misao, želja, pa i pogreška, svaka tvoja suza i osmijeh… Ti se ne moraš mijenjati. Ti si takva kakva jesi najbolja i najljepša. Takvom te stvorio Bog… Ali nisi ti na tome stala. Nisi samo prihvatila Njegove darove i stala. Ti svoje talente svakodnevno umnožavaš. Baviš se poslom koji voliš i ne pristaješ na kompromitiranja. Ti si stvorila svoju sreću. Svakodnevno odabireš svoju istinu i vjeru u ljude i ljubav. Ideš dalje unatoč razočaranjima, stalno nanovo ustaješ i tražiš ljepotu u stvarima. Jako si uporna. I tome se divim.
Također, puna si zanosa i voliš život. Velika si podrška ljudima oko sebe, a u zadnje vrijeme i sebi samoj. Naučila si se voljeti.
I hrabra si!
Vjerujem da nema prepreke koju ne možeš preskočiti budući da si u najtežim problemima nalazila volju za naprijed, snagu za osmijeh.
Zato sam posve mirna. I ne brinem. U biti ne brinem. Ne bojim se za tebe.
Svjesna si da svojim radom možeš puno napraviti da ovaj svijet bude ljepši. Odgovorna si.
Uz sve to si i spontana i sretna.
Zato ti svjesno usmjeravam svoju ljubav… jer ja sam - ti :)))


Pismo 5.
Biti na konju

Piše Marija Sučević
Hej, moja velika i jaka M!
Jučer M, M2 i M3 jahaše Santosa, Bebu i Vilmu. Zaaaaaaakon! Slovom M i brojkom vas je prozvao trener jer vam imena počinju slovom M. Kad ste došle na imanje, Beba i Vilma su već bile vani. Iz štale se čulo njištanje i rzanje. To je trener Davor pripremao Santosa. I nije se Davor glasao.
Čim ste ugledale visokog, snažnog, crnog Santosa, plaho ste se pogledale. Smijehom prikrivajući strah, rekla si M2: “Ovaj je tvoj!” “Zašto moj?”, smijala se M2. Ni njoj se nije prvi puta jahalo nemirnog konja. Pogotovo nakon što vam je M3 u autu održala brzu lekciju kako se konjima nikad ne prilazi s leđa, kako se dlan drži ispružen ako mu se daje mrkva ili kocka šećera i, da, kako se obično početnicima daju kobile na jahanje jer su mirnije. Ti si coolerica, nisi nervozna!, odgovorila si. Jok! Ti se penješ na njega, presjekao vas je Davor pogledavši te.
Uh! Penjanje? Taman si jučer u statusu na Facebooku objavila da te jedino kod jahanja pati penjanje na konja. Što se konj ne spusti na zemlju kao deva pa da ga lagano opkoračiš? Bilo je i logično da ćeš ti, najjača i najviša M, dobiti najvišeg i najjačeg Santosa. Tek kad si se nakon desetak minuta prestala bojati, shvatila si što Santosa i tebe još povezuje. Igra imena: Santos kao svet, svetac, a ti taman na putu obraćenja da postaneš svetica. Tvoja najdraža šala... u kojoj ima i istine. Vjeruj, tvoja Marica zna.
Uz Davorovu pomoć, penjanje ti uopće nije bio nikakav problem. Poslije si na povratku u autu komentirala kako ti je to, što je trener kršan muškarac, odlično jer si imala povjerenja i lako se opustila. M3 je jedva dočekala da dobaci: “Oooooooo, tu smo dakle! Zato ćeš ti rado nastaviti sa školom jahanja!”
Kakav je osjećaj biti na konju? Vidjela sam da ti je na početku bio strašan. Bojala si se da ćeš, ako još koji put bude zamahujući glavom tjerao muhe, preletjeti preko njega. Tek kad si se leđima nagnula iza, taman onako kako svjesno na pilatesu osjećamo trbušne mišiće, nestao je strah. Na pilates te podsjećala i bol u preponama dok si konja čvrsto obavijala nogama. Početnički položaj jahača uopće nije lagan. Kad nestade straha, eto tebe: “Meni danas tata cijeli dan govorio ‘da te barem kobila zbaci’, a ja dobila konja! He,he! Ja bih malo brže jahala.” Odjednom Santos stade. “Zašto je sad stao?”, upitala si. “Ajmeeeeee! Konj ti obavlja nuždu”, doviknula je M2 koja se nalazila na Bebi, iza vas. He, he! I konj te provocira!, našalila si se jer je opće poznato da M2 ne pati od zatvora stolice. Eto, tko se tu koga boji? Ja da se konja bojim? Moj Santose, daj se sad opusti... pa malo brže koračaj, dodala si. Trener te pitao što si po zanimanju. Čuvši da radiš u školi, reče: “Učiteljice, ni ti ne učiš djecu čitati dok ne nauče slova! Kako da ti drukčije objasnim da nema kasa na prvom satu?”
Sišle ste s konja i kobila. Došle ste na jahanje jer si M3 rekla da ti za rođendan pokloni sat jahanja konja. To si poželjela još prošlo ljeto u Sahari ljuljajući se na usporenoj bijeloj devi. Umjesto početne ideje, tj. turističkog sata jahanja, pao je dogovor da nastavite, tj. krenete u školu jahanja. U autu si viknula: “Nismo bogate, a zbilja ćemo naučiti jahati!” M3 se, dakako, opet smijala tvojoj izjavi. Tad si pomislila: “Pa možda bi bilo bolje da euforično ne letim i šutim. Ispala bih već puno puta danas pametnija, zrelija. Mudra učiteljica.”
Promatrala sam te. Ne, M! Zašto bi šutjela? To si ti! Još uvijek klinka, premda u 32. godini. Još uvijek blebećeš prije nego ispečeš, svojim brbljanjem priznaješ svoj i strah i ponos. I, o da, hrabrost... poželjeti aktivnosti i velike stvari, pretvoriti ih u sitnice i zadovoljstva koja te ispunjavaju do te mjere da te ne plaši ni smak svijeta 2012. Na koji bi, naravno, obvezno došla.
Vjeruj mi, Marica zna što znači Strahimirevo: Mrijeti ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjati! Doživjela si trenutak u kojem si mogla izdati sebe, svoje ideale, ali nisi išla za onim što ti trenutno godi. Na konju si bila i puno prije nego si zajahala Santosa. Zato si ga jučer i zajahala... jer se usudiš suprotstaviti strahu koji probude tvoje želje, tvoji ideali. Toliko si već puta sebi svojim djelima dokazala da se ne trebaš bojati straha, da se ne trebaš bojati života. Zato ti ususret kao saveznici i dolaze najveći i najjači Santosi. M, ti si meni zakon! Lijepo je što postojiš. Baš takva. Volim te.

Tvoja Marica
 

Pismo 6.
Volim te jer je ljubav tvoje prirodno stanje

Piše Borislav Vukojević
Volim te bez razloga. Volim te jer je ljubav tvoje prirodno stanje. Ti shvataš da se ljubav ne može nekome dati ili oduzeti, može se samo dijeliti. Ti shvataš da je tvoja jedina prava potreba da voliš, a ne da budeš voljen. Ti uživaš u ljudima, ali ne zavisiš od njih. Tvoja sreća ne zavisi od ljubavi drugih. Tvoja ljubav je kao orkestar koji nema lidera, već su svi jednako važni. Volim te baš takvog kakav jesi. Voliću te i kad napraviš grešku ili stvari ne idu najboljim redom. Volim te bez razloga.
 

Pismo 7.
Učitelji sreće

Piše Marija Mapilele
- Bilo nam je genijalno! Priroda prekrasna, slapovi čarobni, rijeka čista... David (8,5 godina) je rekao da mu je to najsretniji dan u životu - prepričavala sam prijateljici subotnje kupanje na Mrežnici.
- Opet? - prekinula je moje cvrkutanje.
- Ah, ima on takvih dana! Mislim, najsretijih dana u životu! - zaključila sam i baš se razveselila.
Još jedna lekcija kojoj me uče moja djeca. Majstori sreće.
Iskreno vjerujem da djeca nisu nikakva mala nerazvijena stvorenja, te da je sasvim moguće da su, s obzirom na svoj razvoj, daleko ispred svojih roditelja te da često dolaze kako bi nas, svoje roditelje, naučili određenu lekciju.
Mene, recimo, moja djeca uvijek i uvijek iznova uče sreći i podsjećaju kako je život neponovljivo divan.
Zanimljivo je kako su Davidovi “najsretniji dani u životu” obično usred za nas velike nekih ne tako blistavih razdoblja. Koliko se sjećam, zadnji “najsretniji dan u životu" bio je prije godinu, dvije kada smo prvi put u životu sadili vrt. Moja mama nam je objašnjavala tajne gredica i usjeva, kako držati motiku, a kako grablje...
Ja sam skeptično gledala svjesna svoje poslovične nestrpljivosti znajući da će me tri-četiri tjedna, koliko je po maminoj slobodnoj procjeni bilo potrebno čekati da prve mladice niknu, dotući.
Pa, ja ne mogu čekati pet minuta, a kamoli tri tjedna da ugledam svoju mrkvu i peršin.
Edi je bio sav isfrustiran što unatoč vrhunskom i glanc novom alatu iz Bauhausa ipak ne zna kopati. Za mog brata i sestru, Ivana i Jelenu, sađenje vrta bilo je apsolutno nezanimljiva stvar. Sara je bezbrižno spavala u kolicima, a David jurio oko svih nas.
U jednom trenutku sam ja, da malo popravim atmosferu na provjereni slavonski način, došla u vrt s narezanom kobasom, sirom i rakijicom. Pa smo zamezili naslonjeni na lopate svatko u svom bedu - ja zbog nestrpljivosti, Edi zbog nesavršenosti, a mama zbog brige kuda ovaj svijet ide. David je uskliknuo: Posadili smo vrt! Ovo mi je najsretniji dan u životu!
Prošlog vikenda bježeći od toplotnog udara uputili smo se na Mrežnicu. Putem smo se malo svađali, malo brinuli, neki kasnili, neki povraćali... ali Davidu je to (opet) bio najsretniji dan u životu.
Zabrinuta zbog krize u glavama (nekim) i novčanicima (našim) neki dan sjedim na stubama na terasi i gledam u prazno. U jednom trenutku do mene je sjela Sara (4 godine). Pogledala me i zagrlila.
- Dođi k meni, moja snažna prijateljice!
Šta da vam kažem - najsretniji dan u životu!

(Karikaturu koju smo iskoristili kao ilustraciju za ova pisma nacrtala je Zrinka Ostović, a prikazuje Mariju Mapilele i njezino troje djece. Ako se pitate gdje je treće – visi sa stropa! )

 

Facebook komentari

Novo u katalogu