Dvije potresne priče o dvije sestre – život u Gani i život u Auschwitzu


U osamnaestom stoljeću u Gani dvije polusestre, Effia i Esi, rođene su u različitim selima. Effia je udana za Engleza s kojim vodi lagodan život u odajama utvrde Cape Coast. Effia nije ni svjesna da je njezina sestra Esi zatočena tik ispod nje, u tamnici iste utvrde, prodana zajedno s tisućama drugih u trgovini robljem koja cvjeta na Zlatnoj obali te poslana brodom u Ameriku gdje će njezina djeca i unuci odrastati kao robovi...

Tako počinje roman "Povratak kući" (Homegoing) prvijenac mlade spisateljice gansko-američkog podrijetla, Yaa Gyasi, a koji je The New Yorker nazvao "veličanstvenom obiteljskom sagom". Roman koji je ovjenčan s nekoliko prestižnih nagrada poput PEN/Hemingway Award za najbolji debitantski roman te nagradom American Book Award za iznimno literarno postignuće uskoro objavljuje nakladnička kuća Znanje.

 Jedna nit radnje romana prati Effijine potomke tijekom stoljeća ratovanja u Gani, dok se narodi Fanti i Ašanti bore protiv trgovine robljem i britanske kolonizacije. Druga nit radnje prati Esi i njezinu djecu na putu za Ameriku. Od južnjačkih plantaža do građanskog rata i velike migracije, od rudnika ugljena u Pratt Cityju u Alabami do jazz klubova i narko skvotova u Harlemu dvadesetog stoljeća, pa sve do sadašnjosti, "Povratak kući" čini prošlost bolno opipljivom prikazujući kako se sjećanje na zarobljeništvo neizbrisivo upisuje u tkivo jednog naroda.

Istodobno kad i "Povratak kući", nakladnička kuća Znanje planira objaviti još jednu književnu poslasticu. Riječ je također o debitantskom romanu, "Moja druga polovica" (Mischling) autorice Affinity Konar, mlade američke spisateljica židovsko-poljskih korijena. Poznati pisac Anthony Doerr nazvao ga je "jednim od najsnažnijih i najpotresnijih romana godine" kad je objavljen 2016.

Godine 1944. dvanaestogodišnje blizanke Perla i Staša Zamorski s majkom i djedom stižu u Auschwitz. U tom mračnom novom svijetu djevojčice pronalaze utjehu u svojim igrama iz djetinjstva i u razgovorima na izmišljenom jeziku. Perla, poslušna i stidljiva, nastoji ostati neprimjetna, dok se divlja i neustrašiva Staša bolje snalazi u novom okolišu i brzo savladava njegova pravila.

 Kao jedne od blizanaca iz skupine djece poznate i pod nazivom Mengeleov "zoološki vrt", djevojčice imaju određene povlastice u odnosu na druge logoraše, ali i proživljavaju užase koji ih mijenjaju i prekidaju njihovu posebnu vezu. Opterećene osjećajima krivnje i boli, na kraju gube osobnost i identitet. Te zime na koncertu koji je organizirao Mengele, Perla nestaje. Staša je neutješna, ali i dalje se nada da je njena sestra ipak živa.

Kada Crvena armija oslobodi logor, Staša i njezin prijatelj Feliks, dječak odlučan u namjeri da osveti izgubljenog brata blizanca, lutaju po razorenoj Poljskoj. Iako su izgladnjeli, ozlijeđeni i progonjeni strahom, snagu im daje nada da će čudovište privesti pravdi. Kada shvate u što se svijet u međuvremenu pretvorio, to dvoje djece koja su preživjela užase logora moraju iznova otkriti svoje mjesto u njemu…

Roman Affinity Konar je fikcija, no temelji se na istraživanju povijesnih ličnosti i opisa koji su autorici pomogli oblikovati ključne likove i epizode. (N. K.)
 

Facebook komentari

Novo u katalogu