Ovogodišnji Festival europske kratke priče posvećen nasljeđu

 Sedamnaesto izdanje Festivala europske kratke priče, popularnog književnog događanja koje u Hrvatsku svake godine dovodi najpoznatije svjetske pisce, ove će se godine održati u Zagrebu i Rijeci od 27. svibnja do 1. lipnja, a posvećeno je nasljeđu, temi koja se provlači kroz sve naše potrage. Povijest i geografija, nacija i kultura, spol i rod, svjetonazor i jezik, obitelj i religija, rasa i klasa, geni… u svakome od ovih pojmova potencijalni je odgovor i moguća bojišnica, svaki od njih jest i može postati priča za sebe.

 

Što je ono što nasljeđujemo i jesu li neka nasljeđa važnija od drugih? Jesmo li svojim nasljeđem određeni nepovratno, bilo prihvaćajući ga ili osporavajući? Što je, na kraju, ono što želimo ostaviti za sobom? – pitanja su to koja u djelima sudionika ovogodišnjeg FEKP-a povezuju našu sadašnjost i našu budućnost, ono što živimo.

 

Pred publikom u Zagrebu i Rijeci tijekom Festivala europske kratke priče čitat će i razgovarati brojni domaći i strani autori, između ostalih američka autorica srpskih i slovenskih korijena Tea Obreht, čiji je prvi roman „Tiger's wife“ osvojio uglednu Nagradu Orange i bio proglašen bestsellerom New York Timesa; dobitnik Bookerove nagrade, Britanac Ben Okri; Velška spisateljica Carys Davies, ovjenčana nagradom Frank O'Connor, najznačajnijim svjetskim priznanjem koje se dodjeljuje za knjigu pripovijedaka; Ignacio Martínez de Pisón, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije te Andrei Kurkov, u svijetu kao i kod nas dobro poznati ukrajinski autor.

Uz čitanja i predstavljanja, razgovore i radionice, još jednom će se održati FEKP-ov natječaj za kratku priču, a tijekom festivala bit će prikazan i niz kratkih filmova koje su na temu nasljeđa, a u sklopu suradnje šest međunarodnih književnih festivala, zajednički ostvarili pjesnici i filmaši iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga te Hrvatske.

Uz najavljene goste na festivalu će sudjelovati i Vladimir Arsenijević, Jan Carson, Zoran Ferić, Carlos Fonseca, Senko Karuza, Rachida Lamrabet, Tanja Mravak, Zoran Pilić, Flavio Soriga, Vladimir Šagadin, Andrija Škare, Suzana Tratnik i Inga Žolude. (N. K.)

 

Facebook komentari

Novo u katalogu