Finalisti tportalove književne nagrade Pavičić, Prtenjača, Roško, Serdarević i Ugrešić

Nagrada će biti dodijeljena 15 lipnja u Zagrebu, a u finale su ušli "Crvena voda" Jurice Pavičića, "Tiho rušenje" Ivice Prtenjače, "Minus sapiens" Zorana Roška, "Eksperiment Irene Tot" Korane Serdarević i "Lisica" Dubravke Ugrešić

Big 1177 3594

Žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda kazališni redatelj Ivica Buljan, a čine ga još književna prevoditeljica Ursula Burger, književna kritičarka Katarina Luketić te urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, odabrao je pet romana koji ostaju u finalnom izboru za tportalovu književnu nagradu. To su: "Crvena voda" Jurice Pavičića u izdanju Profila, "Tiho rušenje" Ivice Prtenjače u izdanju VBZ-a, "Minus sapiens" Zorana Roška u izdanju Naklade OceanMore, "Eksperiment Irene Tot" Korane Serdarević u nakladi Frakture i "Lisica" Dubravke Ugrešić, također u izdanju Frakture.

Za književnu nagradu tportala, koja se ove godine dodjeljuje 11. put, prijavljena su 64 naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori. Dodjela tportalove književne nagrade održat će se 15. lipnja u Zagrebu.

 

 

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je deset puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim romanom proglašen "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman "Črna mati zemla" (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži" (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia" (Durieux), Tahir Mujičić za roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" (AGM), Drago Glamuzina za roman "Tri" (Profil), Zoran Malkoč za roman "Roki Raketa" (Profil), Ivica Đikić za roman "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za "Doba mjedi" (Tim Press). (tportal, N. K.)

Autor montaže: Neven Bučević/tportal

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više