Dubravka Ugrešić dobila književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman

Spisateljica je dobila nagradu vrijednu 50.000 kuna i statuu tipkovnice za roman "Lisica" koji je objavila Fraktura. Žiri u obrazloženju navodi kako je "'Lisica' remek-djelo najveće hrvatske majstorice pripovijedanja"

Big 1181 3598

 Fotografije: Matej Grgić/tportal.hr

Jedanaesta po redu književna nagrada tportala za najbolji roman dodijeljena je spisateljici Dubravki Ugrešić za roman „Lisica“ u izdanju Frakture, a nagrada vrijedna pedeset tisuća kuna i statua tipkovnice uručeni su joj u petak navečer na svečanom proglašenju dobitnika u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Dubravka Ugrešić književnica je, znanstvenica i publicistica. Autorica je knjiga „Poza za prozu“, „Štefica Cvek u raljama života“, „Život je bajka“, „Forsiranje romana-reke“, „Američki fikcionar“, „Kultura laži“, „Muzej bezuvjetne predaje“, „Zabranjeno čitanje“, „Ministarstvo boli“, „Nikog nema doma“, „Baba Jaga je snijela jaje“ i „Lisica“, prevedenih na više od dvadeset jezika. Živi i radi u Amsterdamu.

 

 

Nagradu za njezinih zadnji roman, „Lisicu“, dodijelio joj je žiri u sastavu Ivice Buljana, predsjednika, Ursule Burger, Katarine Luketić, Jadranke Pintarić i Miroslava Mićanovića. U obrazloženju žiri navodi kako je u pitanju roman koji je „ironičan, opor i nježan“, „prepun referenci koje navode na nove književne potrage“ i „oplemenjuje svoga čitatelja“.

Prenosimo u cijelosti obrazloženje žirija. „Ruski pisac Jevgenij Zamjatin jednom je rekao da pravu književnost 'stvaraju luđaci, pustinjaci, heretici, sanjari, buntovnici i skeptici, a ne plaćeni i dobronamjerni činovnici'. Toj se slavnoj rečenici i pitanjima o pozicioniranju pisca u društvu, te smislu književnosti koju ona implicira, Dubravka Ugrešić stalno vraća u svojim knjigama. 'Lisica' je roman sagrađen kao meander od šest poglavlja, napisan kao osobna fikcija koja se značenjski i poetički vezuje uz prethodne romane, pa je 'Babi Jagi' bliska po igri s mitovima i bajkama te duhovitim pasažima o ženama i 'ženskom mjestu' u književnosti, dok s 'Forsiranjem romana reke' dijeli opise književničko-akademskog miljea i odmjeravanja snaga.

 

 

'Lisica' je roman o književnosti i piscima, pripovijedanju, autorskim travestijama i specifičnim, sasvim literarnim izdajama, zavođenjima, krađama i kreacijama. No, 'Lisica' je i mnogo više od romana o stvaralačkim mukama i smislu umjetnosti; u njoj se na različite načine reflektiraju mnoge suvremene aporije i fenomeni vidljivi na širokom društvenom polju. S mnogo oslobađajuće ironije i humora razotkriva se današnji svijet amaterizma, relativizacije mnogih vrijednosti i dominacije logike profita. Razotkriva se također svijet ovdašnjih provincija, predvidljivih odnosa i zadanih konvencija ponašanja, pri čemu autorica fikcionalizira i vlastito iskustvo emigracije.

Istovremeno, 'Lisica' je i roman-igra u kojemu se vješto žonglira brojnim kulturološkim znakovima, simbolima, mitovima i referencama iz različitog književnog naslijeđa. Od japanskih svetišta do sela Kuruzovac, od Borisa Pilnjaka do otužnog konferencijskog književnog turizma, od Nabokova do kulture narcizma i selfizma, Dubravka Ugrešić uspijeva u jednom tekstu i jednom književnom svijetu suvereno obuhvatiti kompleksnost današnje stvarnosti. Lisica je tako izvedbom i poetikom potpuno suvremen roman koji obnavlja neke 'starinske' vrijednosti: ponajprije vjeru u moć umjetnosti i moć 'heretika i sanjara' koji – iako stoje na marginama društva – tu umjetnost stvaraju. Ironičan, opor i nježan, prepun referenci koje navode na nove književne potrage, roman koji oplemenjuje svoga čitatelja.

'Lisica' je remek-djelo najveće hrvatske majstorice pripovijedanja.“ (tportal.hr, N. K.)


Našu recenziju romana „Lisica“ možete pročitati ovdje:
www.najboljeknjige.com/content/knjiga.aspx

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više