Tko će napisati novi “Jedi, moli, voli”? Nitko, nadaju se literarni agenti

Američki književni agenti zatrpani su pismima anonimaca koji žele postati pisci. Početak prikazivanja filma snimljenog prema hit-knjizi Elizabeth Gilbert ponovno je pokrenuo lavinu amatera koji su uvjereni da su neotkriveni književni talenti

Big 119 417

Piše Tanja Tolić
Svjetski hit Elizabeth Gilbert, knjiga “Jedi, moli, voli” koja je provela punih 180 tjedana na listi bestselera The New York Timesa, a u kinima se upravo počeo prikazivati film s Julijom Roberts u naslovnoj ulozi, inspirirao je cijeli niz anonimnih autora da pokušaju napisati slične memoare. Preciznije, američki književni agenti zasuti su pokušajima amatera koji ostatku svijeta žele otkriti kako su se oni – prosvijetlili.
Magazin Slate u novom broju izvještava o tome kako su američke nakladničke kuće od 2006., kad je knjiga Elizabeth Gilbert objavljena, zatrpane rukopisima koje autori sami opisuju kao novi “Jedi, moli, voli” (u Hrvatskoj ju je objavio V.B.Z.). Jesseca Salky iz male agencije Russell & Volkening na Manhattanu kaže kako, nakon što se film počeo prikazivati u kinima, očekuje novi udar. “To je bilo potpuno ludilo! U jednom trenutku, tjedno sam dobivala 30 pisama u kojima su nepoznati autori pisali da su napisali novi ‘Jedi, moli, voli’. To je nešto što mi agenti najviše mrzimo”, ispričala je Slateu.
Naravno, Elizabeth Gilbert nije jedina na koju se buduće književne zvijezde “pozivaju”. Vani je čitava četa pisaca koji su uvjereni da su novi Malcolm Gladwell ili Michael Pollan, koji predvode u publicistici. Gilbertičina knjiga, ipak, ima poseban status jer živo utjelovljuje tipično uvjerenje Amerikanaca – kako svatko ima priču dovoljno vrijednu za ispričati ostatku svijeta. Istina, Gilbert je otputovala u Italiji, Indiju i na Bali, mnogo dalje nego većina Amerikanaca, no zašto i njihovo poslovno putovanje u San Jose ne bi bilo jednako zanimljivo?! Drugi su mnogo manje ambiciozni pa je njihov put ka prosvijetljenju mnogo skromniji, a opet se savršeno uklapa u krilaticu kako je prava istina ionako u nama i kako zapravo nikamo ne moramo ići. To je, doduše, točno, ali malo je onih koji su u stanju iz tog iskustva napisati knjigu vrijednu čitanja.
“Dobivala sam pisma u kojima ljudi pišu kako su se htjeli promijeniti pa su počeli kupovati pse i uzgajati ih. To im je promijenilo život pa bi htjeli napisati knjigu. Ili, ispovijesti onih koji su krenuli na tečaj plesa i svašta otkrili o sebi”, prepričava Salky.
Jessica Sinsheimer, agentica Sarah Jane Freymann Literary, dala si je truda pa je za Slate prebrojala sva pisma koja je dobila, a koja spominju “Jedi, moli, voli”. Dobila ih je ukupno 131 u posljednjih nekoliko godina. Nije zanemariv niti broj onih koji su uvjereni da su novi Eckhart Tolle ili da će napisati hit kao što je “Harry Potter”, odnosno “Sumrak”. “Toliko smo već umorni od vampira da bih se najradije omotala češnjakom prije nego otvaram ta pisma”, kaže Sinsheimer.
Naravno, nije knjiga “Jedi, moli, voli” ta koja literarnim agentima ide na živce. Uostalom, prodala se u 9 milijuna primjeraka. Problem je u potencijalnim piscima koji ne razumiju zašto je ta knjiga zapravo uspjela. Ne samo da je tema dobro pogođena i da opisuje autentično iskustvo - žene koja je bila jako povrijeđena nakon rastave braka i koja je odlučila samu sebe učiniti sretnom; knjiga je uspjela i zato što je Elizabeth Gilbert doista izvanredan pisac. Mnogi zaboravljaju da je godinama radila kao slobodna novinarka za vodeće američke novine, da je napisala knjigu koja je u kategoriji publicistike bila nominirana za najugledniju američku literarnu nagradu, National Book Award, te da je bila i među finalistima PEN/Hemingway Award.
Ima li autora koji su neotkriveni, koji tek trebaju napisati veliku i važnu knjigu? Naravno, odgovara Steve Wasserman, literarni agent i bivši urednik Los Angeles Times Book Reviewa. No treba imati i na umu da je talent za pisanje nepravedno raspodijeljen, dodaje.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više