Mario Šoštar objavio novi špijunski roman, 'Projekt 1000-100-1-0'

Roman sam pisao oko osam mjeseci. Izazov je bio napisati hladnoratovsku priču koja nije klasična priča o Rusima protiv Amerikanaca i u kojoj Amerikanci uvijek pobijede zločeste Ruse. Želio sam u to ukomponirati i neke druge interesne skupine iz vremena u kojoj se priča zbiva, pojašnjava Mario Šoštar

Big 1192 3613

Osamdesetih godina, u tada jugoslavenskom Ptuju, terenski obavještajac agencije Connery-Larson, François Lampourde, sastaje se s obavještajcem KGB-a Leonidom Azarovim. Azarov mu treba predati tajne dokumente, a on njemu pola milijuna dolara. No usred sastanak nepoznati snajperist ubije KGB-ovca. Prije nego što umre, Azarov kaže Lampourdeu da sačuva dokumente.

Po povratku u agenciju, Lampourde doznaje za tajanstveni projekt, kodnog imena 1000-100-1-0. Riječ o izumu ruskog profesora iz Lenjingrada koji je uspio projektirati automobilski motor s unutarnjim izgaranjem obujma 1000 kubika, snage 100 kilovata, a koji troši svega jednu litru goriva na prijeđenih stotinu kilometara i pritom mu je emisija ugljičnog dioksida - 0 grama.

Agencija šalje Lampourdea u Zapadni Berlin, odakle će prijeći u Istočni Berlin i nagovoriti ruskog profesora Baburina, koji tamo boravi na znanstvenoj konferenciji, da prebjegne na Zapad i odmah počne raditi na svojem revolucionarnom projektu. Ono što se čini kao lak zadatak, s obzirom da Baburin želi prebjeći, uskoro će se pretvoriti u noćnu moru: Lampourde je otet i odveden u Afganistan, a u cijeli slučaj se upetlja i obavještajac KGB-a Vladimir Putinov, loš momak koji bi, nakon što u Damasku susretne mladu Sirijku Amani, možda ipak mogao krenuti putem dobra...

 

 

"Projekt 1000-100-1-0" šesti je roman Marija Šoštara koji je objavila nakladnička kuća INES.LIT iz Varaždina, još jedan napeti špijunski triler od 304 stranice (cijena 129 kn). Dosad je Šoštar objavio četiri špijunska trilera ("Mikrofilm", Državni prijatelj broj 1", "Element" i "U srcu komunizma") i jedan ljubavni roman ("We come one!"). U "Projektu 1000-100-1-0" u središtu radnje opet je jedan agent agencije Connery-Larson, poznate čitateljima iz dva prethodna Šoštarova romana o špijunu Mariju Becku. Novi Šoštarov roman ima poveznica i s prethodnim, "U srcu komunizma".

"Roman sam pisao oko osam mjeseci. Izazov je bio napisati hladnoratovsku priču koja nije klasična priča o Rusima protiv Amerikanaca i u kojoj Amerikanci uvijek pobijede zločeste Ruse. Želio sam u to ukomponirati i neke druge interesne skupine iz vremena u kojoj se priča zbiva“, pojašnjava Mario Šoštar.

Vrijeme radnje ujedno objašnjava i zašto u ovoj priči nema Marija Becka. „Radnja je smještena u doba kad se Mario Beck još nije ni rodio, pa je bilo logično da netko drugi bude glavni junak. Beck će se vratiti u trećem dijelu trilogije o neonacističkim kriminalnim udrugama“, kaže autor.

Mario Šoštar rođen je 1973. godine u Hrvatskoj, a veliki dio života proveo je u Njemačkoj. Kako je nekoliko godina radio u turbulentnom Afganistanu, za tvrtku koja je pružala usluge koalicijskim snagama, to mu je dijelom odredilo i životni put kao piscu - činilo se prirodnim da odabere žanr krimića i trilera. Zadnje četiri godine ponovno živi u Njemačkoj, a u međuvremenu je bio i u Iraku i Švedskoj. Kako je živjeti u jednoj zemlji, a objavljivati knjige u drugoj?

 

 

„Raditi u Njemačkoj a izdavati u Hrvatskoj ne predstavlja nikakav problem s obzirom na brzinu današnjih komunikacijskih sredstava, ponajprije interneta, tako da to sve ide bez ikakvih problema. Komunikacija s urednikom i lektorom je odlična i brza. Ovu je knjigu uredila i objavila Ines Hrain“, pojašnjava autor.

Šoštar trenutno piše pustolovni roman koji se zbiva u Srednjoj Africi. „I tu se pojavljuje François Lampourde, samo ne kao aktivni obavještajac već kao 'švercer' na crnom tržištu koji je karijeru obavještajca odavno napustio. Radnja se odvija 35 godina nakon radnje iz 'Projekta'“, dodaje autor.

Reakcije čitatelja ne njegove romane su, kaže, odlične, mnogi mu pišu. „Kad mi netko napiše da je pročitao neku moju knjigu, i da mu definitvno spada među najdraže i najbolje, to je najbolja motivacija za dalje“, zaključuje Mario Šoštar. (N. K.)


Više o autoru i reakcijama čitatelja na njegove romane možete doznati na njegovoj web stranici: www.mariosostar.com


* Novi roman Marija Šoštara već se može posuditi u knjižnicama i kupiti u knjižarama, primjerice u Knjižari Dominović i Školskoj knjizi, te u sljedećim web trgovinama:


Knjižara Dominović

www.knjizara-dominovic.hr/Artikl/PROJEKT-1000-100-1-0.html


Moja knjižara
mojaknjizara.hr/proizvod/projekt-1000-100-1-0/
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više