Martina Vidaić osvojila Nagradu Ivan Goran Kovačić, a Denis Ćosić Gorana za mlade pjesnike

Ovogodišnje 56. Goranovo proljeće, na kojem će biti dodijeljene nagrade, održava se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli. Festival, kao i prethodnih godina, uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, donosi izravan kontakt s aktualnom, vrijednom poezijom iz Hrvatske i svijeta. Na ovogodišnje Goranovo proljeće stiže 40 pjesnika iz 14 zemalja

Big 1199 3620

Novu Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu, koja će se dodijeliti u sklopu 56. Goranovog proljeća, dobila je zbirka "Mehanika peluda" Martine Vidaić, a Gorana za mlade pjesnike ove je godine osvojio Denis Ćosić.

 

 

Martina Vidaić (Zadar, 1986.) profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, a dosad je objavila tri zbirke pjesama: "Era gmazova", "Tamni čovjek Birger" i nagrađenu "Mehanika peluda". U obrazloženju koje potpisuje Tonko Maroević navodi se kako se "poetski izraz Martine Vidaić odlikuje gipkom metaforikom i jetkom slikovitošću, on uspijeva dosjetljivo amalgamirati gorčinu i žestinu, okrutnost i nježnost, preplitanje i jasnoću, razmetanje i gluhoću. S komponentom naglašene socijalne osviještenosti, na rubu aktualiteta i efemernosti, ova pjesnikinja uspijeva očuvati temeljnu autonomiju poetskog prostora, nezamjenjivo obilježiti inače stereotipnu ili konvencijama obilježenu motiviku, dati pečat neravnodušne stvaralačke participacije".

Denis Ćosić (Karlsruhe, 1996.) osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Požegi, a trenutno studira turistički menadžment u Zagrebu. Pjesme su mu zastupljene u nekoliko zbornika ("Rukopisi 40", "Antologija u čast Charlesa Baudelairea", "The Split Mind", a ušao je i u širi izbor za nagradu Na vrh jezika. Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristigla su ukupno 54 rukopisa, a žiri u sastavu Miroslav Mićanović, Evelina Rudan i Martina Vidaić jednoglasno je kao najbolji odabrao rukopis Denisa Ćosića, naslovljen "Crveno prije sutona".

"Rukopis nagrađenoga mladog pjesnika Denisa Ćosića 'Crveno prije sutona' među pristiglim rukopisima istaknuo se kao kompaktna knjiga pjesama u prozi koja od početka do kraja drži visoku napetost poetske ispisanosti na razini oblikovanja teksta cijele knjige i na razini oblikovanja svakoga pojedinačnog teksta", stoji u obrazloženju žirija koje potpisuje Evelina Rudan.

 

 

Žiri je također odlučio pohvaliti rukopise Tomislava Augustinčića ("Ipak, zora"), Nine Bajsić ("Pjesme za svaki slučaj"), Lane Bojanić ("Pribor za lov i vremeplov"), Karle Crnčević ("Linije bijega") te Ljiljane Logar ("Zbirka").

Ovogodišnje 56. Goranovo proljeće, na kojem će biti dodijeljene nagrade, održava se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli. Festival, kao i prethodnih godina, uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, donosi izravan kontakt s aktualnom, vrijednom poezijom iz Hrvatske i svijeta. Na ovogodišnje Goranovo proljeće stiže 40 pjesnika iz 14 zemalja. Strani će gosti čitati na vlastitim jezicima, uz osigurane prijevode na hrvatski. Posebno će biti predstavljena pjesnička platforma Europske unije Versopolis, posvećena većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih evropskih pjesnika, koje je Goranovo proljeće dio.

Za glazbeni identitet ovog festivalskog izdanja brinu se Ivan Grobenski i grupa Šumski, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe. Festival se otvara 20. ožujka u 20 sati u Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti u Frankopanskoj 22 u Zagrebu, a nagrade će biti dodijeljene u četvrtak, 21. ožujka, u 12 sati, u Domu kulture Lukovdol. (N. K.)
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više