Na 18. Festival europske kratke priče dolazi László Krasznahorkai

FEKP će se održati u Zagrebu i Rijeci od 2. do 7. lipnja, a gosti su i Rosa Liksom, Elvis Malaj, Melania Mazzucco, Colum McCann, Semezdin Mehmedinović, Josip Novakovich, Andrés Neuman, Antonio Ortuňo, Goran Samardžić, Adania Shibli, Alan Titley, Melatu Uche Okorie, Eley Williams te mnoštvo domaćih autora

Big 1211 3632

Osamnaesto izdanje Festivala kratke priče (FEKP) ove će se godine održati ponovno u Zagrebu i Rijeci, od 2. do 7. lipnja, a tema je "Homo narrans" - sudionici će istraživati temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? Kao pripovijedajuće biće, čovjek oduvijek brodi morem priča, a razumijevanje te vještine i duboko ljudske potrebe, kao i pomicanje granica onoga što smo spremni čuti i razumjeti, predstavlja mjeru našeg razumijevanja nove Europe i svijeta u kojem živimo.

Gosti su ovogodišnjeg festivala autori koji pišu različite forme, autori fluidnih identiteta, koji obitavaju na razmeđu različitih kultura – László Krasznahorkai (Mađarska), Rosa Liksom (Finska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Melania Mazzucco (Italija), Colum McCann (Irska), Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD), Josip Novakovich (Hrvatska/Kanada), Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Antonio Ortuňo (Meksiko), Goran Samardžić (BiH), Adania Shibli (Palestina), Alan Titley (Irska), Melatu Uche Okorie (Nigerija/Irska), Eley Williams (UK) te mnoštvo domaćih autora.

 

 

FEKP ove godine surađuje s Hay festivalom, jednim od najznačajnijih svjetskih festivala književnosti, i to u Rijeci 2020 na projektu "Vizije budućnosti", kao i na istoimenoj antologiji koja okuplja 28 autorica – književnica, znanstvenica, aktivistica, umjetnica… – iz 28 europskih zemalja. Također, u sklopu FEKP-a bit će održan irski program: gostovanje troje autora koji pokazuju mnogolikost suvremene irske književnosti. Colum McCann jedan je od najznačajnijih suvremenih irskih i američkih autora, dobitnik niza najprestižnijih nagrada (National Book Award, Impac Dublin, Pushcart Prize…), predstavnik one Irske koja se iselila u SAD. Alan Titley, jedan je od najznačajnijih irskih pisaca koji pišu na irskom jeziku, a Melatu Uche Okorie autorica rođena u Nigeriji, koja je iskustvo osam i pol godina traženja azila u Irskoj pretočila u potresnu knjigu koja ju je učinila snažnim novim glasom irske književnosti.

U sklopu FEKP-a posebno će biti predstavljene knjige koje kao temu uzimaju priče o putovanjima i migracijama: od "Uvijek za Homerom", knjige koju je dobitnik nagrade Man Booker International, slavni László Krasznahorkai, napisao nakon svog putovanja Dalmacijom a koja svoje prvo izdanje ima baš u Hrvatskoj i romana "Transatlantik" zvijezde irske književnosti Columa McCanna, preko romana "Putnik stoljeća" Andrésa Neumana, koji je argentinskom piscu što mu se divio i Roberto Bolaño donio prestižnu nagradu Alfaguara, ili pak razornog romana "Spaljeni" meksičkog pisca Antonia Ortuña o sudbini migranata koji se iz Srednje Amerike pokušavaju domoći SAD-a (Neuman i Ortuño proglašeni su najboljim novim romanopiscima španjolskog jezika). Bit će predstavljen i dokumentarni roman "Ja sam s tobom: Brigittina priča" u kojem proslavljena talijanska autorica, dobitnica nagrade Strega, Melania Mazzucco, donosi sudbinu ilegalne imigrantice Brigitte u Italiji. Rosa Liksom bavi se pak mladom Finkinjom koja u romanu "Kupe br. 6" putuje vlakom kroz Sibir u osvit sloma SSSR-a.

 

Tom temom u svojim djelima bave se i ostali pisci, što će na najbolji način ilustrirati prvo događanje festivala – FEKP otvara razgovor Semezdina Mehmedinovića i Miljenka Jergovića - dvojice pisaca koji su otprilike u isto doba svojim pričama u svijet krenuli iz Sarajeva, koji danas žive na različitim kontinentima, ali u istom jeziku, i za koji dan se kao ponajvažniji pisci ovih prostora susreću da govore o pričama koje su morali ispričati.

 

U sklopu FEKP-a, a u suradnji s Cekapeom i Booksom, održat će se radionice kratke priče koje vode nagrađivani pisci i profesori – Josip Novakovich i Alan Titley; potom strip program koji vodi nagrađivana autorica Irena Jukić Pranjić; Natječaj za kratku priču otvoren je i za mlade; projekt Riječke taksi priče koji je okupio riječke pisce, video-umjetnike t taksiste, te brojni nastupi domaćih autora: od već afirmiranih (Marina Šur Puhlovski, Maša Kolanović, Suzana Matić, Tea Tulić, Zoran Malkoč, Senko Karuza, Drago Glamuzina, Miroslav Kirin, Tomica Bajsić, Ivan Jozić, Jelena Zlatar Gamberožić…) do onih koji dolaze (Marija Dejanović, Goran Paladin, A.Z. Stolica, Dunja Matić…). (N. K.)

Detaljan program FEKP-a nalazi se na: europeanshortstory.org

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više