Deset najbolje plaćenih pisaca u godinu dana zaradilo 270 milijuna dolara

Magazin Forbes objavio je svoju tradicionalnu listu autora koji najviše zarađuju. Popisom dominiraju pisci trilera, a na provom mjestu je James Patterson sa zaradom od 70 milijuna dolara u godinu dana

Big 124 434

Piše Tanja Tolić

Nakladnici možda brinu oko toga hoće li papirnate knjige izumrijeti, a umjesto njih zavladati one elektronske, no 10 najbolje plaćenih pisaca na svijetu sasvim dobro živi, osobito ako pišu trilere. Magazin Forbes sastavio je listu onih koji najviše zarađuju i njih deset, u posljednih godinu dana, pretvorilo je riječi u – 270 milijuna dolara.
Na prvom je mjestu James Patterson, nama relativno nepoznat pisac trilera (par njegovih romana objavili su Knjigotisak i Izvori), koji je prošle jeseni potpisao ugovor prema kojem će do kraja 2012. napisati 17 knjiga i za to dobiti 100 milijuna dolara. Patterson je u samo godinu dana zaradio 70 milijuna dolara, a jedan od svakih 17 romana kupljenih u Sjedinjenjim Državama napisao je upravo on. Njegovo literarno carstvo, piše Forbes, uključuje televiziju, stripove i igre. U inozemstvu je prodao knjiga u vrijednosti 10 milijuna dolara u godinu dana, a dobro mu se prodaju i elektronske knjige. Dosad je objavio 51 knjigu koje su ušle na listu bestselera The New York Timesa, a prst je ironije što kod kuće uopće nema računalo, nego sve knjige ispisuje – olovkom.
Kraljica vampira Stephenie Meyer ove je godine na drugom mjestu Forbesove liste najbolje plaćenih pisaca. Iako lani nije objavila novu knjigu, zaradila je u godinu dana 40 milijuna dolara. Od toga je sedam milijuna došlo od filmskih prava.
Na trećem je mjestu Stephen King koji je zaradio 34 milijuna dolara, dok je na četvrto mjesto zasjela autorica ljubića Danielle Steel koja je u protekloj godini zaradila 32 milijuna dolara. Steel je prihvatila revoluciju koja se dogodila u knjižarskom biznisu, pa je nedavno najavila da će sve njezine knjige, njih ukupno 71, uskoro biti dostupne u elektronskom izdanju preko Amazona i Sonyjevog dućana za e-knjige.
Britanski pisac krimića i povijesnih romana Ken Follet na petom je mjestu sa zaradom od 20 milijuna dolara. Slijedi ga Dean Koontz, također pisac trilera, koji je u proteklih 12 mjeseci zaradio 18 milijuna dolara. Na sedmom je mjestu Janet Evanovich, sa zaradom od 16 milijuna dolara, koja je karijeru započela kao spisateljica ljubića pod pseudonimom Steffie Hall, a potom je nastavila pod vlastitim imenom, serijalom o Stephanie Plum. Njezini romani nisu prevedeni na hrvatski.
Tek na osmom mjestu je John Grisham koji se ove godine okrenuo značajno mlađoj publici – napisao je roman za djecu “Theodore Boone: Kid Lawyer”. U proteklih godinu dana zaradio je 15 milijuna dolara. Na devetom mjestu je Nicholas Sparks, jedan od deset najprodavanijih autora ljubavnih romana, koji je dosad prodao 55 milijuna knjiga. Sparks je zaradio 14 milijuna dolara, a veliki dio tog novca stiže od filmskih ekranizacija njegovih knjiga.
Na posljednjem, desetom mjestu je J. K. Rowling sa zaradom od 10 milijuna dolara koja je nisko pozicionirana jer već neko vrijeme nije napisala novu knjigu.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više