Nobelovu nagradu za književnost u 2021. godini dobio Abdulrazak Gurnah

Piše Tanja Tolić

Nobelovu nagradu za književnost za 2021. godinu dobio je romanopisac Abdulrazak Gurnah, koji je 1948. godine rođen na otoku Zanzibar (Tanzanija), a od 1968. živi i radi u u Engleskoj. U obrazloženju Švedske akademije se navodi kako je Gurnah nagradu osvojio za "nepopustljivo i samilosno pronicanje učinaka kolonijalizma i sudbine izbjeglica u provaliji između kultura i kontinenata".

Gurnah je u Veliku Britaniju došao 1968. kao student, a do nedavno, prije umirovljenja, predavao je englesku i postkolonijalnu književnost na Sveučilištu Kent, s primarnim interesom za afričku, karipsku i indijsku književnost. Dosad je objavio deset romana i nekoliko kratkih priča. Njegova prva tri romana - "Memory of Departure" (1987), "Pilgrims Way" (1988) i "Dottie" (1990) - govore o imigrantskom iskustvu u suvremenoj Britaniji iz različitih perspektiva. Njegov četvrti roman, "Paradise" (1994), smješten je u kolonijalnu istočnu Afriku tijekom Prvog svjetskog rata i bio je u užem izboru za nagradu Booker. Roman "Admiring Silence" (1996) govori o mladiću što napušta Zanzibar i emigrira u Englesku: tamo će se oženiti i postati učitelj. Dvadeset godina kasnije junak posjećuje domovinu, što će duboko promijeniti njegovu perspektivu i braka i samoga sebe. "By the Sea" naziv je njegova romana iz 2001. godine, što ga čitatelju pripovijeda Saleh Omar, stariji tražitelj azila koji živi u engleskom primorskom gradiću. Objavio je i romane "Desertion" (2005), "The Last Gift" (2011), "Gravel Heart" (2017) i zadnji, "Afterlives" (2020).

 

 

Abdulrazak Gurnah uredio je dva toma eseja o afričkoj književnosti, objavio je cijeli niz članaka o suvremenim postkolonijalnim piscima, uključujući V. S. Naipaula, Salmana Rushdieja i Zoë Wicomb. Urednik je izdanja "A Companion to Salman Rushdie" (Cambridge University Press, 2007.), a od 1987. godine jedan je od urednika časopisa Wasafiri, kvartalnog literarnog magazina posvećenog međunarodnim suvremenim piscima. Nijedan njegov roman nije preveden na hrvatski jezik.

Od 1901. godine dosad je dodijeljeno 114 Nobelovih nagrada za književnost, a nagradu je ukupno dobilo 118 pisaca. Među laureatima je bilo samo šesnaest žena, najmlađi dobitnik nagrade imao je 41, a najstariji 88 godina.

Fotografije: Mark Pringle, Niklas Elmehed / Nobel Prize

Facebook komentari

Novo u katalogu