Objavljen uži izbor nominiranih za prestižnu nagradu Man Booker

Australski pisac Peter Carey mogao bi postati prvi autor koji je već treći put osvojio prestižnu književnu nagradu, Man Booker Prize, nakon što je danas objavljeno da je s romanom “Parrot And Olivier In America” ušao u ovogodišnji uži izbor nominiranih. Carey je dosad osvojio Bookera za roman “Oscar and Lucinda” (1988) i “True History of the Kelly Gang” (2001).

Pored njega, na listu je uvršteno još petero pisaca: Emma Donoghue s romanom “Room”, Damon Galgut s “In A Strange Room”, Howard Jacobson za “The Finkler Question”, Andrea Levy s “The Long Song” i Tom McCarthy s romanom “C”.
“Bila je velika privilegija i uzbudljiv izazov sažeti našu širulistu od 13 autora na kraću, na koju je uvršteno šest izvanrednih romana. Vjerujemo da smo odabrali knjige koje zajedno čine bogat izbor tema i stilova, dok svaka za sebe donosi užitak čitanja”, rekao je predsjednik žirija Andrew Motion.

Dobitnik Nagrade Man Booker za 2010. godinu bit će objavljen 12. listopada, a nagrada iznosi 50 tisuća funti. Lani je naboljim proglašen roman “Wolf Hall” Hilary Mantel, koji je dosad prodan u više od pola milijuna primjeraka. Za nagradu je bilo prijavljeno ukupno 138 naslova.

Man Booker Prize najuglednija je svjetska nagrada za književnost, a dodjeljuje se svake godine od 1968. Mogu je osvojiti pisci engleskog govornog područja koji su državljani Commonwealtha (međunarodne organizacije koja se sastoji od 44 neovisne države, od kojih je većina nekad bila dio Britanskog carstva), Irske ili Zimbabvea.
 

Facebook komentari

Novo u katalogu