Novi roman Scarlett Thomas, autorice “Kraja gospodina T. Ajne”

U novom romanu “Our Tragic Universe” britanska je spisateljica opet uronila u metafiziku. Sada se bavi idejom svemira koji nikad neće nestati i vječnim životom u kojem bismo svi bili zauvijek sretni

Big 140 481

Piše Tanja Tolić

Ako vam se svidio roman “Kraj gospodina T. Ajne” britanske spisateljice Scarlett Thomas, velike su šanse, barem prema najavama, da ćete se zaljubiti u njeno novo djelo, roman “Our Tragic Universe” (Naš tragični svemir).

U svojem osmom romanu Thomas prati Meg Carpenter, talentiranu spisateljicu rastrganu između novinarskih zadataka i pisanja knjiga za druge, što joj omogućuje egzistenciju, ali ometa i njezino vlastito pisanje – roman koji već neko vrijeme pokušava bezuspješno završiti, no kod kojeg uporno više riječi briše, nego što ih uspijeva napisati.

Dok Meg razmišlja o tome da prekine s dečkom i upušta se u vezu sa starijim muškarcem koji nije slobodan, njezini prijatelji, također preljubnici, koriste njezin pripovjedački talent kako bi im pomogla da smisle izgovore za svoje partnere koje varaju. Iznad svega toga, paralelno se odvija priča (sličnu kao i u “Gospodinu T. Ajni”), o drugome piscu, psihoanalitičaru Kelseyju Newmanu, autoru “The Science of Living Forever” (Znanost vječnoga života), koji tvrdi da će se kozmos urušiti u jednu točku, a potom reprogramirati u novi svemir, koji nikad neće doći svojem kraju i u kojem će svi sretno živjeti zauvijek.

U novom romanu Thomas se opet poigrava s metafizikom i simbolikom, istražuje koncept vječnoga života i pitanja koliko ima smisla živjeti vječno, ako nam ovaj sadašnji, kratkotrajan život ne pruža dovoljno zadovoljstva, time o čemu sanjaju žirafe (vrhovima drveća ili mjesecu) i još koječime.

Iako roman zvuči intrigantno, nije pobrao najbolje kritike New York Timesa. Američki kritičar Dave Itzkoff referira se na njezin prijašnji roman o Troposferi u kojem se, piše, vješto nosila s Martinom Heidegerrom i filmskim serijalom Matrix, no za njezin posljednji roman kaže da ima sve ključne sastojke, kao i dobar sendvič, s tom razlikom da su sastojci izloženi na tanjuru, ali nisu složeni u slastan zalogaj. Philip Pullman mnogo je velikodušniji u ocjeni njezinog osmog romana pa ga naziva “užitkom”, dok Douglas Coupland spisateljicu naziva genijalnom, a roman poslasticom koja je u njemu izazvala ovisnost.

Scarlett Thomas dosad je napisala sedam romana: “Dead Clever”, “In Your Face”, “Seaside”, “Bright Young Things”, “Going Out”, “PopCo” i “Kraj gospodina T. Ajne” (Fraktura, 2010.).
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više