Na sajmu knjiga u Frankfurtu više od 103 tisuće novih naslova

Sajam, koji će trajati od 6. do 10. listopada, okupit će 6930 izlagača iz cijeloga svijeta, a glavna tema će biti digitalna knjiga. Od slavnih pisaca očekuju se Ken Follett, Jonathan Franzen, Günter Grass i mnogi drugi

Big 144 493

Na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga, koji počinje 6. listopada i potrajat će do 10. listopada, organizatori očekuju više od 290 tisuća posjetitelja. Na najvažnijem sajmu knjiga na svijetu u pet će dana biti predstavljeno ukupno 309.885 naslova, od čega je gotovo 103 tisuće novih. Nove i stare knjige nakladnici iz cijeloga svijeta predstavit će na ukupnoj površini od 171.790 četvornih metara, sudjelovat će 113 zemalja, trinaest više nego lani, no kriza se ipak osjeća – pojedinačnih izlagača bit će 6930, što je manje od prošlogodišnjih 7314.

Organizatori su ambiciozno zamislili ovogodišnji program: bit će održano više od 2500 predavanja, diskusija, čitanja, seminara i konferencija, od čega će oko 350 događanja biti posvećeno digitalizaciji knjige. Iako je, primjerice u Njemačkoj, s 99 posto udjela u cjelokupnoj prodaji vrijednoj 9,6 milijardi eura, tiskana knjiga i dalje ona koja donosi najveći profit na tržištu knjiga, digitalna knjiga postaje sve važnija, pa će tako i Ken Follet na sajmu u Frankfurtu predstaviti posebno digitalno, dodatno obogaćeno izdanje svojih “Stupova zemlje”.

Pored Kena Folletta, na frankfurtskom sajmu gostovat će i drugi ugledni pisci poput Bret Easton Ellisa, Güntera Grassa, Jonathana Franzena, Richarda Davida Prechta, Iris Hanike i drugih. Počasni gost sajma bit će pak Argentina koja ove godine slavi 200 godina neovisnosti. Iz Argentine u Njemačku stiže oko 60-ak pisaca. U srcu sajma, naravno, i dalje ostaje kupovina i prodaja prava na nove knjige. Ove godine u Frankfurtu će se okupiti 515 književnih agenata, 2,8 posto više nego lani.

Sajam, koji je odlučio ozbiljno zagristi u digitalno doba, usprkos tome što većina čitatelja i dalje vjeruje u opstanak “papirnate” knjige, predstavit će ove godine i neke inovacije. Njemačka tvrtka Thalia posjetiteljima će tako predstaviti vlastiti elektronski čitač knjiga, nazvan Oyo, dok će institut za ispitivanje tržišta Media Control lansirati svoju platformu ceebo, što je skraćenica od “central e-book”. Tvrtka Himmer najavila je pak lansiranje mp3 skenera Ting, uređaja koji može čitati akustične informacije “ugrađene” u tekst i potom ih reproducirati.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više