Nakon dva mjeseca Hawkingov “The Grand Design” preveden na hrvatski!

Knjigu, koja je u samo dva mjeseca od objave već izazvala polemike, objavila je zagrebačka nakladnička kuća Izvori. U hrvatskom prijevodu nova Hawkingova knjiga zove se "Velebni plan"

Big 165 584

Nova knjiga Stephena Hawkinga, “The Grand Design”, koja je izazvala kontroverze zbog znanstvenikove tvrdnje da za postanak svemira nije bio nužan Bog, nakon svega dva mjeseca od objave prevedena je na hrvatski jezik!

“Velebni plan”, kako naslov knjige glasi u hrvatskom prijevodu, objavila je zagrebačka nakladnička kuća Izvori, a kako nam kaže njezin vlasnik Damir Mikuličić, ujedno i prevoditelj knjige, ovo je, koliko je njemu poznato, prvi u svijetu objavljeni prijevod “The Grand Designa”. U hrvatskom izdanju “Velebni dizajn” ima 216 stranica, tvrdog je izdanja, a cijena knjige je 160 kuna.

“Velebni plan” prvo je novo veliko djelo Stephena Hawkinga (68) nakon deset godina pauze, a napisao ga je u suradnji s američkim fizičarem Leonardom Mlodinowom (56). Zajedno s Mlodinowom, Hawking nas ovoga puta još korak približava odgovorima na krajnja pitanja. Zašto, umjesto ničega postoji nešto? Zašto su zakoni prirode tako fino podešeni da omoguće postojanje bića poput nas? Je li taj velebni plan izgradnje našeg svemira svjedočenje dobronamjernog stvoritelja - ili znanost može ponuditi i drukčije objašnjenje?

“Potvrdi li se M-teorija, a ona je najbolje što smo dosad stvorili, bit će to ne kraj traganja za znanjem već novi početak. Na višoj razini spoznaje, koja je ponekad u opreci sa zdravim razumom. Ali zdrav razum se temelji na svakodnevnom iskustvu, a ne na svijetu što ga otkrismo zahvaljujući čudima tehnologije, spravama za gledanje u dubinu atoma i u prošlost svemira. Koliko god nama nezamislivo velik, poznati je svemir možda tek kap u moru multiverzuma. Samo slučajni mjehurić u kvantnoj pjeni kozmičkog vrenja nebrojenih svemira. A ako to i zvuči kao znanstvena fantastika, ništa nije dalje od nje, ništa jače utemeljeno u našem cjelokupnom poznavanju kvantnih zakona koji vladaju svijetom”, stoji u popratnim materijalima knjige.

Ova zapanjujuća, a kratka knjiga, kažu u Izvorima, ilustrirani je vodič kroz nova otkrića koja izazivaju naša ukorijenjena vjerovanja. Stoga nije samo poučna već i izazovna, kao rijetko koja svoje vrste.

Posljednju knjigu Hawking je objavio 2001. godine, “Svemir u orahovoj ljusci”, koju je godinu kasnije prevela i objavila zagrebačka nakladnička kuća Izvori. Hawking se proslavio knjigom iz 1988. godine, “Kratka povijest vremena” (Izvori, 1996.). U Hrvatskoj su mu objavljene i knjige “Teorija svega” (V.B.Z., 2009.), “O prirodi prostora i vremena” (Sveučilišna knjižara, 2002.), “Svemirski lov na blago” (Mozaik knjiga, 2009.) i “Tajni ključ svemira” (Mozaik knjiga, 2008.) – obje je napisao s kćerkom Lucy koja je novinarka - i “Budućnost prostorvremena” (Sveučilišna knjižara, 2005.). Mlodinow je fizičar koji radi na kalifornijskom Institutu za tehnologiju i autor je knjige “The Drunkard’s Walk: How Randomness Rules Our Lives”, a s Hawkingom je već surađivao 2005. godine kada su zajedno napisali knjigu “A Briefer History of Time”, zapravo ažuriran Hawkingov bestseler. Mlodinowu je na hrvatski prevedena knjiga “Euklidov prozor” (Izvori, 2007.).
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više