Eva Gabrielsson, Larssonova partnerica, dovršit će 4. knjigu o Lisbeth Salander?

U memoarima koji će biti objavljeni idućega tjedna na francuskom, švedskom i norveškom jeziku, Eva otkriva i kako je Larsson planirao da se Lisabeth s vremenom riješi neprijatelja i duhova prošlosti

Big 189 688

Piše Tanja Tolić

Životna partnerica Stiega Larssona, Eva Gabrielsson, tvrdi kako može dovršiti četvrti roman iz serijala “Millennium”, koji je napisao pokojni Stieg Larsson, pod uvjetom, naravno, da prava na romane pripadnu njoj.

To je, između ostaloga, otkrila u svojim memoarima “Millennium, Stieg i ja” koji će biti objavljeni idući tjedan na francuskom, švedskom i norveškom jeziku. Zasad trilogija, serijal Stiega Larssona dosad je prodan u 45 milijuna primjeraka u cijelome svijetu.

Kao što je poznato, Larsson je umro krajem 2004., u 50. godini života, i nije dočekao objavu svoja tri krimića – “Muškarci koji mrze žene”, “Djevojka koja se igrala vatrom” i “Kule u zraku”. U međuvremenu, prema romanima je snimljena i filmska trilogija.

Iako su Eva i Stieg u vezi bili čak 32 godine, Evi nisu, nakon njegove smrti, pripala prava na knjige, jer nisu bili u braku, a švedski zakoni ne priznaju izvanbračne zajednice kao bračne. Prava su pripala njegovoj obitelji – ocu i bratu, a Eva se već nekoliko godina, “ne zbog novca, nego moralnog prava”, objasnio je AFP-u glasnogovornik francuske nakladničke kuće koja objavljuje njezine memoare, Actes Sud.

Gabrielsson je u memoarima potvrdila kako je Stieg, prije smrti, dovršio 200 stranica četvrtog nastavka te kako je uvjerena da bi mogla dovršiti roman, jer su ona i Stieg često zajedno pisali. Nije otkrila sadržaj četvrtog nastavka, no ispričala je kako se glavna junakinja romana Lisbeth Salander, malo po malo, uspijeva osloboditi duhova prošlosti i svojih neprijatelja. U memoarima, koje je napisala u suradnji s francuskom novinarkom Marie-Françoise Colombani, Gabrielsson piše o svom djetinjstvu, kako je upoznala Stiega, njihovom zajedničkom životu i zajedničkim borbama.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više