L. J. Smith se razišla s nakladnikom i neće dovršiti “Vampirske dnevnike”

Autorica se kreativno razišla s nakladnikom, zbog čega će HarperCollins potražiti drugog pisca koji će dovršiti serijal. Smith, naime, nema prava na knjige nego ih je pisala po narudžbi

Big 197 705

Piše Tanja Tolić

Loša vijest za tinejdžere, a i one malo starije opsjednute vampirima – nakladnička kuća HarperCollins otpustila je spisateljicu L. J. Smith, inače autoricu “Vampirskih dnevnika”, tako da nije sigurno kako će završiti knjiški serijal koji je pretvoren i u popularnu seriju. Vijest je potvrdila i sama L. J. na svom blogu, potvrđujući da njene usluge više nisu potrebne.
“Iako sam htjela više od svega, i još to želim, dovršiti serijal, mislim da ću se morati okušati u novim knjigama”, napisala je L. J. Smith na svom blogu.
Kako je moguće da nakladnička kuća otpusti pisca čije ime je ispisano na knjigama? Prema portalu TVDnews.net, Smith zapravo ne posjeduje prava na serijal, nego tvrtka Alloy Entertainment koja ju je unajmila početkom ili sredinom 90-ih da napiše romane. Serijal bi trebao dovršiti “pisac iz sjene”, a autorica i vlasnik prava navodno su se razišli zbog kreativnih neslaganja. Navodno su fanovi i vlasnik prava tražili da glavna junakinja serijala, Elena, završi na kraju sa Stefanom, dok je autorica naginjala tome da Elena ipak odabere Stefanovog zločestog brata, Damona.
Naime, u prvom (“Buđenje”) od ukupno 13 romana, čitatelji upoznaju Elenu Gilbert, ledenu kraljicu škole, koja se zaljubi u novog učenika, Stefana Salvatorea. U drugom nastavku “Vampirskih dnevnika”, “Borba”, otkrivamo da pametni i zgodni Stefan, koji je također i vampir, ima i dijabolično zlog brata, Damona, a između Damona, Elene i Stefana počet će se razvijati opasni ljubavni trokut. Hrvatski nakladnik, Algoritam, već je najavio i treći dio, “Bijes”, dok je na engleskom jeziku, originalno, dosad objavljeno ukupno šest romana, a sedmi bi trebao biti objavljen 15. travnja ove godine.
Lisa Jane Smith serijal je originalno zamislila kao trilogiju koja je objavljena 1991., no pritisak obožavatelja bio je toliki da je napisala i četvrti dio (Dark Reunion), koji je objavljen 1992. Prva četiri romana prate sudbinu Stefana i Elene. Nakon što je uzela pauzu od nekoliko godina, Smith je 2007. najavila nastavak “Vampirskih dnevnika” pod novima imenom, serijal “The Return”, u kojem je glavni junak Damon. Prvi dio, “The Return: Nightfall”, objavljen je 2009., u svibnju 2010. uslijedio je nastavak “The Return: Shadow Souls”, a posljednja knjiga trebala bi izaći u travnju i zvati se “The Return: Midnight”.
Netom prije nego joj je HarperCollins otkazao suradnju, L. J. Smith je s nakladnikom potpisala ugovor za još jednu trilogiju u sklopu “Vampriskih dnevnika”, “The Hunters”, u kojoj se trebala ponovno vratiti Stefanu i Eleni kao glavnim likovima i njihovom odlasku na koledž. Tri romana trebala su se zvati “The Hunters: Phantom”, “The Hunters: Moonsong” i “The Hunters: Eternity”. L. J. Smith počela je pisati prvi dio iz te trilogije, no nastavke će napisati netko drugi.
Pored svih ovih serijala, postoji još i trilogija koja se zove “Stefan’s Diaries”, a koja prati priču braće Salvatore tijekom Građanskog rata (iz TV serije), no taj serijal nije napisala L. J. Smith. “Vampirski dnevnici” su, naime, pretvoreni u TV seriju koja se počela emitirati u SAD-u krajem 2009. godine, a u Hrvatskoj bi se trebala početi emitirati krajem ove godine, na Novoj TV ili Domi.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više