Nakon animirane serije i filma o “Posljednjem Airbenderu”, stiže i strip

Iako je crtić o avataru bio veliki hit, prvi film iz trilogije neslavno je propao u kinima. Sada stiže dobra vijest za obožavatelje Aanga, Katare i Sokke – nove pustolovine u obliku stripa

Big 198 717

Piše Tanja Tolić

Stotinu godina dječak Aang proveo je u moru, zaleđen u kugli leda sa svojim letećim prijateljem Appom. U međuvremenu, njihov se svijet jako promijenio – ratnička Nacija Vatre polako, ali temeljito napreduje i prijeti da će porobiti preostala plemena, nacije Vatre, Zraka i Zemlje. A onda, jednog dana, dok bezuspješno pokušavaju uloviti ribu za večeru, mladi brat i sestra, Katara i Sokka, pripadnici Naroda Vode, otkrit će Aanga i doznati gdje je nestao posljednji avatar kojeg svi traže.

Fantastična priča, pod nazivom “Posljednji Airbender”, u originalu “Avatar: The Last Airbender”, zaigrala je prošle jeseni i u hrvatskim kinima ali, kao i u stranima, nije bog zna kako prošla kod gledatelja. Nije pomoglo niti to što je scenarist i redatelj filma proslavljeni M. Night Shyamalan, režiser “Šestog čula” i “Zaselka”, a svakako je odmoglo što je James Cameron pustio svog “Avatara”, pa je Shymalan morao mijenjati originalni naziv filma. Iako je “Posljednji Airbender” vizualno dojmljiv film, na što je utrošeno između 100 i 130 milijuna dolara, problem je bio što je naprosto – loš.

Ako ste gledali film i imali osjećaj da se tu moglo puno više, bili ste u pravu i trebali ste gledati – seriju. Naime, film je snimljen prema prema animiranoj televizijskoj seriji koja je doživjela čak tri sezone (ukupno 61 epizoda), a koja se originalno emitirala od veljače 2005. do srpnja 2008. godine na američkoj kablovskoj televiziji Nickelodeon i bila veoma gledana. Ako ste imali vješti skidanju serija i filmova s interneta, svakako potražite torrent, jer ćete uživati.

U tri sezone, scenaristi i crtači, za razliku od Shyamalana (iako on planira snimiti još dva nastavka, pri čemu svaki filmski nastavak pokriva jednu animiranu sezonu), imali su prilike mnogo bolje razraditi likove i stvoriti priču koja je postala kultna među američkim gledateljima svih uzrasta. U svakoj od nacija postoje, naime, benderi, odnosno mjastori koji upravljaju elementom svoga naroda – benderi u Naciji Vode mogu, ako žele, izazvati potope, majstori u Naciji Zraka mogu letjeti, oni u Naciji Zemlje pomiču stijene, a onima iz Nacije Vatre nije nikakav problem kreirati zastrašujuće vatrene kugle.

Ljudska trojka – Aang, Katara i Sokka, uz svesrdnu pomoć letećeg Appe i šašavog Mome, krenut će u pustolovinu kojoj je cilj dovršiti Aangovo školovanje od prije stotinu godina. Aang koji je, rođenjem u Naciji Zraka, prirodno savladao upravljanje tim elementom, mora postati i bender vode, vatre i zemlje kako bi spasio svijet.

Iako je serijal završio – nećemo otkriti kako, obožavatelji avatara Aanga sve od 2008. priželjkuju nastavke. S Nickelodeona su obećali novi animirani serijal, ali s novim likovima i smješten stotinu godina kasnije, no sada ipak stiže dobra vijest. Najveći nakladnik stripova u Americi, Dark Horse, i Nickelodeon odlučili su udružiti snage i objaviti novu kolekciju stripova o “Avataru”.

Serijal će početi 7. svibnja s dvije dosad neobjavljene priče, a nastaviti se 13. sprnja s grafičkim romanom od 240 stranica u kojem će, pored poznate priče, biti objavljeno i 70 stranica potpuno nove! Radnja se odvija u svijetu airbendera i ne prati poznate likove, no već početkom 2012. Dark Horse će nastaviti serijal tamo gdje je stala TV serija, što znači nove avanture Aanga i njegovih prijatelja dok pokušavaju obnoviti svijet uništen stogodišnjim ratom.

Kliknite na fotografiju i pogledajte fotogaleriju!
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više