Priča četverogodišnjeg dječaka o susretu sa smrću i odlasku u raj postala hit u Americi

Malo prije četvrtog rođendana Colton Burpo završio je na operaciji slijepog crijeva. Kad se probudio, roditeljima je ispričao nevjerojatnu priču – o tome kako je posjetio raj. Isprva su bili skeptični, no onda ih je uvjerio detaljima koje nikako nije mogao znati i tako je nastala knjiga “Heaven Is for Real”, prodana u 1,5 milijuna primjeraka

Big 213 759

Piše Tanja Tolić

Dva mjeseca prije njegovog četvrtog rođendana, Colton Burpo, sin evangelističkog pastora iz Imperiala u američkoj Nebraski, završio je na hitnoj operaciji jer mu je puklo slijepo crijevo. Probudio se iz anestezije s nevjerojatnom pričom: umro je i otišao u raj, gdje se susreo sa svojim pradjedom, bliblijskim Samsonom, Ivanom Krstiteljem i Isusom. Isus je, ispričao je Colton roditeljima, imao oči plave poput mora i činilo se kao da sjaje.

Isprva njegovi roditelji, Todd i Sonja, nisu znali što bi mislili. Colton je o svojem iskustvu, koje je doživio 2003., s vremenom pričao sve detaljnije i upravo su detalji uvjerili roditelje. Dječak je ispričao, između ostalog, kako je u raju sreo svoju mlađu sestru, opisujući je kao djevojku tamne kose koja je nalikovala njegovoj starijoj sestri, Cassie. Kad su ga roditelji počeli ispitivati o tome, Colton je majci odgovorio: “Imala si dijete koje je umrlo u tvom trbuhu, zar ne?” Iako je Sonja doista pobacila godinu ranije, nitko o tom iskustvu nije pričao Coltonu.

“Nije bilo šanse da je mogao znati za to”, ispričao je medijima Todd Burpo. Potom je Colton precizno opisao što je sve vidio u raju – krvave rane na Isusovim dlanovima, koje mu roditelji nikada prije nisu pokazali na slikama.

Iskustvo je u međuvremenu pretočeno u knjigu. Colton danas ima 11 godina, a njegov je otac dječakove doživljaje u raju prepričao u knjizi od 163 stranice koja nosi naziv “Heaven Is for Real” (“Raj uistinu postoji”). Knjiga, koja se nigdje nije reklamirala, nego se glas o njoj prenosio od usta do usta, u samo par mjeseci uspjela je postati bestseler koji se prodao u više od 1,5 milijuna primjeraka, a dospjela je i na prvo mjesto na listu najprodavanije publicistike u mekom izdanju New York Timesa.

Nakladnik Burpovih, Thomas Nelson iz Nashvillea, u priličnom je šoku, jer je knjiga oborila rekorde njihove dotadašnje prodaje. Najprije su tiskali 40 tisuća primjeraka, objavljenih u rujnu, a od tada su doživjeli još 22 izdanja, ukupno milijun i pol primjeraka. Knjiga se prodaje podjednako dobro u malim, kršćanskim knjižarama, ali i velikima, poput onih Barnes & Noblea.

“Svi mi pomalo očajnički želimo doznati što nas čeka s druge strane, nakon što umremo”, objašnjava popularnost knjige Matt Baugher, potpredsjednik tvrtke Thomas Nelson. Vrlo je brzo, kaže, nestao i početni skepticizam prema obitelji Burpovih; riječ je o razumnim, konzervativnim ljudima koji žive normalan život. U Barnes & Nobleu objašnjavaju pak kako ih je osvojilo to što je priča o kojoj knjiga govori zapravo priča – djeteta, a to ruši cinizam, kojeg je ponekad teško izbjeći kad o religioznim i duhovnim stvarima pišu odrasli koji nerijetko pokušavaju kapitalizirati svoja “onostrana” iskustva.

Knjiga se, inače, prodaje za 16,99 dolara, no trenutno se preko Amazona može kupiti uz popust, pa košta 9,34 dolara. Colton koji samo što nije ušao u pubertet, danas se zabavlja svirajući klavir i trubu, obožava grčku mitologiju, sluša kršćanski rock i voli ragbi. Kaže kako mu je drago što toliko mnogo ljudi pronalazi inspiraciju u njegovoj priči. “Drago mi je da im knjiga pomaže da im zacijele rane”, izjavio je dječak novinarima.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više