Jean Auel napisala šestu i posljednju knjigu iz planetarno popularne sage “Djeca zemlje”

Američka spisateljica, koja je serijal počela romanom “Pleme spiljskog medvjeda”, prodala je dosad 45 milijuna knjiga i postala milijunašica, a roman “The Land of Painted Caves” njezin je oproštaj od priče o kromanjonskoj djevojčici i kasnije ženi Ejli

Big 229 815

Davno prije nego je J. K. Rowling pretvorila Harryja Pottera u izdavački fenomen, jedna je druga spisateljica, Jean Auel, svijet zavela vlastitim serijalom “Djeca zemlje”, smještenim u prethistorijsko doba. Taj je serijal sada došao kraju, jer je u utorak, 29. ožujka, objavljena posljednja, šesta knjiga, izvijestio je Reuters.

Serijal je počeo 1980. godine kada je Auel objavila prvi roman, “Pleme spisljskog medvjeda”, kojeg su u Hrvatskoj objavili zagrebački Izvori 1997. godine, iako se knjiga mogla nabaviti i ranije, primjerice u izdanju zagrebačkog Globusa iz 1985.

Radnja je smještena u kameno doba, prije tridesetak tisuća godina, a pratimo priču o petogodišnjoj djevojčicu Ejli, pripadnici kromanjonske rase, koju je spasilo i odgojilo neandertalsko pleme nakon što je u potresu ostala siroče. Iako je Ejla intelektualno naprednija od neandertalaca, u gruboj sredini tek mora izboriti prava i položaj koji joj pripadaju... Uslijedio je nastavak “Dolina konja” (također u nakladi Izvora, kao i sve ostale knjige), u kojem Ejla, nakon što je protjerana iz neandertalskog plemena, luta i susreće ljude svoje kromanjonske rase te upoznaje pravu ljubav.

Auel je potom napisala treći dio, “Lovci na mamute”, četvrti “Ravnice povratka” i peti “Vatreni kamen”, a sada je objavila i šesti dio, nazvan “The Land of Painted Caves” (Zemlja oslikanih pećina). U tom posljednjem dijelu Ejla pokušava naći balans između uloge majke i duhovnog vođe.

Dosad je ciklus “Djeca zemlje” prodan u 45 milijuna primjeraka, a serijal je Auelovu, koja danas ima 75 godina, učinio jednom od najbogatijih spisateljica na svijetu. “Ovo je vjerojatno moja posljednja knjiga u serijalu. Mislim da sam ga dobro završila i nadam se da će se čitatelji pomalo zamisliti na kraju”, izjavila je američka spisateljica Reutersu u nedavnom intervjuu. Knjigu je u Sjedinjenim Državama objavila nakladnička kuća Random House, a u Velikoj Britaniji Hodder & Stoughton.

Auel je serijal počela pisati kad je imala 40 godina i petogodišnju kćer. Pisala je noćima i gotovo opsesivno istraživala razdoblje u koje je smjestila radnju. “Knjiga me to bila potpuno obuzela, zbog čega su moji bližnji bili prilično uznemireni. Mislili su da nešto sa mnom nije u redu. Pisala sam po cijele noći, a danju spavala i izbjegavala prijatelje”, ispričala je.

Prije nego je uopće uzela pauzu od pisanja, u komadu je “odvalila” 500 tisuća riječi, a potom shvatila da je to što je napisala bilo užasno. Potom se vratila u knjižnicu i posudila gomilu knjiga o tome kako se piše fikcija, a onda i sve iznova napisala. Kako je knjiga rasla, shvatila je da ima materijala ne za jednu, nego za šest knjiga. Usprkos tome, i dalje su joj trebale godine za istraživanje, a nerijetko je odlazila i na putovanja u Francusku i Španjolsku kako bi proučavala prethistorijske crteže.

Prva joj je knjiga objavljena tek kad je navršila 44 godine, no uspjeh ju je pretvorio u milijunašicu. Ipak, piše Reuters, nije se sve odvijalo kako je zamislila. Holivudska adaptacija njezinog serijala, u kojem je Daryl Hannah glumila Ejlu, bio je potpuni neuspjeh, sa zaradom manjom od dva milijuna dolara.

“Film mi je bio užasan”, otkrila je. Studio joj nije dopustio nikakvo uplitanje, iako je obećao prilikom kupnjom prava, zbog čega je Auel odustala od daljnjih adaptacija i prepustila svojoj djeci tu brigu. “Rekla sam im da ne brinu je li priča u filmu prikazana točno ili nije, jer ionako ne mogu znati što je u mom srcu. Umjesto toga sam im savjetovala da pokupe novac. Ja to nisam mogla, ali oni jesu”, pojasnila je.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više