Reći ću vam jednu lažljivu neistinu…

Šesta dobitnica naše nagradne igre je Lidija Deduš koja – mrzi knjige. No, dobro, voli i lagati, pa se sve to onda nekako poravna. Lidiju nagrađujemo knjigom Ceridwen Dovey, “Krvni rod”

Big 245 826

Šesta dobitnica naše nagradne igre je Lidija Deduš koja – mrzi knjige. No, dobro, voli i lagati, pa se sve to onda nekako poravna. Lidiju nagrađujemo knjigom Ceridwen Dovey, “Krvni rod”


Piše Lidija Deduš

… uopće ne volim knjige.

Nikakve. Zbog knjiga sam dobila skoliozu. Vid mi se godišnje, u prosjeku, pogoršava za 0,25 dioptrija. Noću ne spavam, jutrima kasnim na posao, a večerima odgađam sve vidove socijalnog ukalupljivanja. Sve zbog knjiga. Zato ih mrzim.

I to traje već tridesetak godina.

Da ne spominjem kronično pomanjkanje sredstava na računu koja bi se, kada ne bi bilo knjiga, mogla utrošiti na, recimo, hranu. Onu vrstu hrane koja bi uistinu nahranila tijelo.

Ovako, novci odlaze na papir i olovo, na godišnje članarine u bibliotekama.

Ako me pamćenje dobro služi (što je, ajmo reći, jedna od pozitivnih posljedica moje knjigomržnje), moj muški roditelj me prvi put uveo u knjižaru kada sam imala tri godine.

Miris kojim je zrak bio začinjen danas više ne mogu nanjušiti nigdje. Ali u godinama koje su uslijedile, njegove note su se pretapale iz dječje naivnih u romantično ljubavne, realistično bolne, da bi ostale visjeti u zraku u nekom neodređenom obliku koji se mijenja ovisno o raspoloženju i trenutnoj emociji.

Danas maštam o toploj dekici, mekanoj fotelji i bijegu u neki od života koji je ponekad tužniji, a ponekad pustolovniji od ovog svakodnevnog, poznatog.

Pa se prepustim osjećaju, i uživam.

I to je sve.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više