Knjiga nas čini umjetnicima

Naša 18. dobitnica je Elma Mujkić koju je jednom davno zaveo jedan mali princ i jedna ruža. Čestitamo, Elma, a za nagradu ti stiže knjiga Muriel James i Dorothy Jongeward, “Rođeni pobjednik”

Big 264 842

Naša 18. dobitnica je Elma Mujkić koju je jednom davno zaveo jedan mali princ i jedna ruža. Čestitamo, Elma, a za nagradu ti stiže knjiga Muriel James i Dorothy Jongeward, “Rođeni pobjednik”

Piše Elma Mujkić

Držeći među prstima isprepletane stranice, ispisane crnim slovima, čovjek nije svjestan da u tim trenucima u svojim rukama ima cijeli univerzum. Te naizgled obične stranice, u čovjekovoj glavi čine sklad s potpuno novim načinom razmišljanja. One mu daju mogućnost da se izgubi u vremenu i prostoru, daju mu šansu da odluta iz monotone realnosti u neku zamišljenu sferu u kojoj će pronaći neki drugi dio sebe.

Čitalac postaje umjetnik! Pružena mu je mogućnost da sam ilustrira likove, sam im stvara fizički izgled u svojoj glavi, na osnovu određenih osobina. Čitalac svojom maštom bira da li će pozitivni likovi biti nešto ljepši u odnosu na one negativnije, ili će pak biti obrnuto kako bi se poslije ispostavilo da je ljepota duše potisnula ljepotu tijela.

Emocije su bitne... Sjećam se koliko sam samo suza pustila čitajući svoju prvu knjigu “Mali Princ“. Ah, kakvu je samo zbrku napravio u mojoj glavi. Zahvaljujući njemu, postala sam ljubitelj ruža još od ranog djetinjstva. Također, željela sam upoznati svemir i uvjeriti se u njegovu čarobnost kakva mi je predstavljen od strane mašte. Kao mala kovala sam planove o odlasku u “magični dio svijeta“... Šta sve knjiga može čovjeku da uradi, promijeni mu način razmišljanja, da mu neke nove ciljeve, prgršt emocija koje se lako promijene okretanjem stranica.

Da baš, knjiga nas čini umjetnicima! Pomaže nam da upoznamo drugi dio sebe, onaj dio za koji i ne znamo da postoji sve dok nam se sam ne ukaže, a ukazat se može samo čitanjem. Tijelo trebamo pustiti da živi na Zemlji, te da se ophodi u skladu s naredbama neke Više Sile, ali um i dušu trebamo pustiti Svemiru i tamo da boravi kako se nikad ne bi nagledali određenih zala kakva samo čovjek čovjeku može prirediti. Stoga je prijatelja bolje tražiti u knjizi...
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više