Završila je nagradna igra! Naša posljednja dobitnica je Zrinka Kušer

Naša 20. i ujedno posljednja dobitnica je Zrinka Kušer iz Samobora, za čiju je ljubav prema čitanju zaslužna njezina prijateljica. Zrinku nagrađujemo knjigom Daniel G. Amena, “Seks i mozak”, a uz njezin esej objavljujemo još jednom imena svih dobitnika i popis knjiga kojima su nagrađeni

Piše Zrinka Kušer

Knjige i ja... ljubav je to koja traje već dvadesetak godina. Iako mi još kao djevojčici prvo slikovnice, a onda i knjige nisu bile strane i rado sam ih uzimala u ruke, tek sam na fakultetu počela čitati srcem, oslobođena srednjoškolskih stega, obavezne lektire i teških knjiga u kojima mnogi nisu pronašli poantu i smisao. Tada je redovito izostajao onaj osjećaj sreće koji me danas prožima kad god pročitam neko dobro štivo. Šteta. Vjerujem da mnogi danas ne čitaju upravo zbog toga.

Ja sam imala sreću što je na fakultetu jedna od mojih najboljih prijateljica bila osoba koja je puno čitala. Upravo njoj mogu zahvaliti svoju ljubav prema knjigama. Nikada se nije odvajala od njih, čitala ih je u autobusu, nosila na fakultet, ispunjavala njima “prazan hod“ između predavanja i stvarno ih je voljela i čuvala. I još uvijek ih voli. Toliko da je prije dvije godine i sama napisala jednu koja je u našem malom obiteljsko-prijateljskom krugu polučila veliki uspjeh. Željeli bismo da svoj talent razvija i dalje.

Jednom mi je rekla kako u bilježnicu zapisuje knjige koje je pročitala, da ih na kraju godine zbraja i kako je sretna kad vidi da svake godine pročita više knjiga nego prethodne. Odlučila sam napraviti isto, ali kako po prirodi nisam tako sistematična i pedantna, ubrzo sam od toga odustala. Ali nisam odustala od knjiga. Čitala sam ih sve više, domaće ili strane, nije mi bilo važno, učlanila sam se u knjižnicu, čitala u prosjeku 6, 7 knjiga mjesečno i bila silno zadovoljna sama sa sobom. Otkrila sam jednu sasvim novu dimenziju, a to je da knjiga može biti istinska radost, a ne prisila. Avantura, a ne dosada. Odmor, a ne beskrajno lutanje stranicama u potrazi za smislom.

Danas ne mogu zamisliti život bez knjige, bez tih trenutaka u kojima moji prsti dodiruju žute, bijele, sive, kakvegod stranice, a moja duša plovi nepoznatim prostranstvima i pita se što li će se kasnije dogoditi. Doživljaj je to koji vam niti jedan virtualni program ne može nadomjestiti. Okreni novu stranu, eto preokreta! Kao i u životu... kad okreneš novu stranicu, ne osjećaš li se bolje? Zato s ponosom i bez imalo srama mogu za sebe reći da sam ponekad pravi “knjiški moljac“. I koliko god to zvučalo “štreberski“, nastojat ću takva i ostati...


POPIS SVIH DOBITNIKA:

1. Maja Knežević Djak - Geraldine Brooks, “Narod knjige”
2. Dragica Štrok - Deborah Rodriguez, “Kabulska škola ljepote”
3. Marija Zalokar - Stephen Fried, “Muška posla”
4. Sabrina Gračić - Ilija Trojanov, “Sakupljač svjetova”
5. Kristina Bašić - Stieg Larsson, “Kule u zraku”
6. Lidija Deduš - Ceridwen Dovey, “Krvni rod”
7. Željka Majić - Lee Child, “Čovjek s dva lica”
8. Zdravko Mirosavljević - Predrag Jirsak, “Lugarinka i Grdelin”
9. Ivana Trupinić - Jennifer Crusie, “Oklada”
10. Mirjana Jagačić - Sophie Kinsella, “Sjećaš me se?”
11. Goran Stančić - Robin Baker, “Rat sperme”
12. Miroslav Gakić - Ruth Barcan, “Golo/nago”
13. Kristina Dubovečak - Anita Amirrezvani, “Krv cvijeća”
14. Lucija Radanović - Mary Novosel, “Prirodno lijepa”
15. Leona Slatković Harčević - Mirko Kovač, “Cvjetanje mase”
16. Elvedina Silahić - Richelle Mead, “Vampirska akademija 5 - Zov duha”
17. Lidija Ban - Harville Hendrix i Helen LaKelly Hunt, “Kako primati ljubav”
18. Elma Mujkić - Muriel James i Dorothy Jongeward, “Rođeni pobjednik”
19. Irhana Čajdin - Tilly Bagshawe, “Skandalozno”
20. Zrinka Kušer - Daniel G. Amen, “Seks i mozak”

Čestitamo svima još jednom!
 

Facebook komentari

Novo u katalogu