Trenutno
niste prijavljeni.

Jedi, moli, voli, isperi, ponovi…
Objavljeno: nedjelja, 15.05.2011.

Piše Tanja Tolić

Luca Spaghetti iz Rima želi da ga upoznate. Da, on doista postoji. Da, da, nije izmišljen. I, da, to je njegovo pravo ime. Čitatelji diljem svijeta upoznali su ga u memomarskom romanu Elizabeth Gilbert iz 2006. godine, “Jedi, moli, voli”. Autorica i knjigovođa prijatelji su zapravo od 2003. godine, kada je zajednički poznanik uputio Gilbert da se javi Spaghettiju po dolasku u Rim. Luca je upoznaje s nogometom, svojom dugogodišnjom djevojkom Giulianom, danas njegovom suprugom, a dane provode gušeći se u mozzarelli, rukoli, carpacciu, obilato napunjenim tanjurim pašte i brojnim bocama toskanskog crvenog vina. Dodajte tome topli kruh, maslinovo ulje i pizzu, i prijateljstvo je bilo rođeno, a Elizabeth, prilično skršena zbog propalog braka, počela se osjećati ponešto bolje.

Od tada se mnogo toga dogodilo: prema Gilbertičinoj knjizi snimljen je film s Julijom Roberts u naslovnoj ulozi, napisala je nastavak romana kojeg je nazvala “Sudbonosno da”, a vratila se i vjera u ljubav, pa se udala po drugi put, za šarmantnog Brazilca Felipea. Spaghetti je pak i sam odlučio postati pisac, pa su od svibnja u prodaji njegovi memoari, “Un Amico Italiano: Eat, Pray, Love, in Rome” (Talijanski prijatelj: Jedi, moli, voli, u Rimu), koje je, ni više, ni manje, objavio američki Penguin, a prodaju se po cijeni od 15 dolara. Knjiga ima dvije naslovnice, a na obje se Elizabeth i Luca voze na vespi.

Spaghetti, koja ima 40 godina, otkriva kako se pomalo bojao upoznati Elizabeth, kad mu je prijatelj iz Amerike poslao mail da spisateljica dolazi u Rim na tri mjeseca. Strahovao je da će stići intelektualka koja će popodneva htjeti provoditi uz čaj, no umjesto toga stigla je “cura” koja je, bez ikakvih problema, urlala na nogometnim utakmicama kao prava Talijanka, uživala voziti se na skuteru rimskim ulicama, a goveđi rep je jela rukama.

“Nakon prvog zajedničkog obroka pašte, otkrio sam da je ona anđeo”, povjerio se Luca novinarima. Gilbert, godinu dana starija od Luce, otkriva pak kako Spaghetti ima “izvanredan talent za prijateljstvo”. Postali su toliko bliski da su ih ljudi u Italiji ispitivali nisu li možda ipak nešto više od prijatelja. “Kažem im da je ona moja drugačija vrsta ljubavi”, objašanjava Spaghetti i dodaje kako je često i plakao i smijao se dok je pisao svoju knjigu, jer je bilo veoma emotivno pisati o njihovom prijateljstvu.

Kako su se upoznavali, u tih tri mjeseca, Gilbert se sve više otvarala, pa mu je i ispričala o svom bolnom razvodu. “Otvorila mi se. Bila je, na neki način, naga sa mnom”, objašnjava. “To je metafora”, pojašnjava Gilbert. Smiju se. Lucina supruga, Giuliana, kaže pak kako su Spaghetti i Gilbert jako slični: ona je zaljubljena u Italiji, on u Ameriku. U Sjedinjene Države dosad je otputovao nekih desetak puta, a engleski je naučio uz pomoć pop pjesama.

Knjiga koju je Luca Spaghetti napisao zanimljiva je nova književna vrsta, iako mu to sasvim sigurno nije bila namjera. Zapravo nije riječ o memoarima, nego meta-knjiškim memoarima; memoarima unutar memoara, odnosno metamoarima. Luca Spaghetti piše o tome kako je to bilo dok je Elizabeth Gilbert pisala o njemu. “Teško mi je procijeniti je li u pitanju hommage, prikrivena radikalna kiritika, ili možda čak otkačeni izum same Elizabeth Gilbert”, tim je riječima opisao knjigu urednik knjiške sekcije New York Timesa novinaru Samu Andersonu.

Sam baš nije bio oduševljen kad je knjigu dobio na recenziju. Što se više ima napisati o bilo kojim memoarima na ovome svijetu? Svaka je šala već potrošena, svaka je riječ već napisana stotinu tisuća puta u proteklih deset godina, koliko je pisao kritike. Jedan pogled na memoare u izlogu knjižare, i Sam se već osjećao kao da je star barem 300 godina i da se utapa u pudingu. No, ipak, obećao je da će ju pročitati.

Lucin spinoff, piše Anderson, nije, naravno, rijetka pojava; često su takve memoare pisali članovi obitelji poznatih pisaca memoara. No, Gilbertičina metastaza ponešto je ipak drugačija; već time što su njezini memoari u startu bili drugačiji od bilo kojih drugih memoara na svijetu – Elizabeth Gilbert nije bila nikakva slavna osoba, nije postigla ništa iznimno, nije zadužila ili zeznula svijet svojim postupcima, nije, prije prvog romana, zapravo postigla išta bitno što bi opravdalo pisanje memoara. Usprkos tome, njezina memoarska forma potakla je žene diljem svijeta da se okušaju u istome. I dosad niti jednoj nije uspjelo ponoviti njezin uspjeh, iako su, vjerojatno, milijuni žena na ovome svijetu podjednako izgubljeni kao što je bila i Elizabeth prije pisanja “Jedi, moli, voli”.

U usporedbi s Elizabeth, Luca Spaghetti je, očekivano, piše Anderson, dosadan, nespretan, netalentiran pisac amater. Njegova se knjiga ponekad čita kao prvi nacrt televizijske reklame za Rim ili serija nemuštih postova na Wikipediji o rimskim spomenicima. Ponekad je to dnevnik, u kojem Spaghetti, primjerice, navodi svoju top-listu najbolje pašte, ili pak itinerer putovanja po Americi gdje je nesretni Talijan isključivo jeo užasnu pizzu. Tu i tamu mu se omakne doista briljantna rečenica, poput one o baki (“Bila je, više-manje, jednake visine kao E.T., a imala je i jednak pogled od kojeg ti se rastapa srce.”).

No, njegov je pogled na cijelu priču, nastavlja Anderson, nekako i osvježavajuć, svojevrsni antipod “Jedi, moli, voli”. Ne pokušava intelektualizirati, spasiti svijet, pronaći samoga sebe. Cijela knjiga zapravo vrišti jednom mišlju: “Hej, ljudi, dogodila mi se luda stvar kad me jedna cura strpala u knjigu, a ovo je moja priča! Pašta, pašta, pašta!” I, zapravo, knjigu je, što uopće ne skriva, napisao samo iz jednog razloga: Luca Spaghetti, naime, obožava Jamesa Taylora, američkog country pjevača, i nada se da će mu knjiga pomoći da ga bolje upozna. Koga to ne bi osvojilo?!

To mu je, zapravo, i uspjelo. Godine 2009., nakon megauspjeha “Jedi, moli, voli”, Spaghetti je donio potpisani primjerak knjige na Taylorov koncert u Rimu. “Ja sam lik u ovoj knjizi, a moje je ime Luca Spaghetti”, napisao je. Zahvaljujući knjizi ušao je u backstage i svjedočio najdivnijoj tonskoj probi na svijetu, piše u knjizi, što Sam Anderson komentira riječima: “Molim te, svemire, ako slušaš, da sljedeći album Jamesa Taylora bude trosatna country opera o njegovom susretu s Lucom Spaghettijem”. Lucina knjiga završava opisom susreta s Julijom Roberts, koja dolazi u Rim snimati “Jedi, moli, voli”.

Marljivi Anderson otišao je i na promociju Lucine knjige. Elizabeth Gilbert izgledala je točno onako kako je samu sebe opisala u knjizi – ta bi se sprijateljila i s mrtvacem. Luca Spaghetti izgledao je kao model za donje rublje. Atmosfera je bila topla, obiteljska. Gilbert je najavila da će njezina sljedeća knjiga biti roman, a Spaghetti da će napisati još jedne memoare, u kojima će opisati kakvu mu je patnja bila što se preziva Spaghetti. Andersonov urednik, Adam Sternbergh, u duhu ovih metamemoara, odlučio je napisati meta-kritiku na Andersonovu kritiku. Počinje rečenicom: “Nikad neću zaboraviti dan kada sam prvi put pročitao članak Sama Andersona o memomarima Luce Spaghettija…”
 

Novo u katalogu

 • Bog podzemlja

  Ursula Poznanski
  Bog podzemlja

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Takve se stvari događaju ljudima

  Stanislava Nikolić Aras
  Takve se stvari događaju ljudima

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Treći Reich

  Roberto Bolaño
  Treći Reich

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Kuća Wittgenstein

  Alexander Waugh
  Kuća Wittgenstein

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Indeks straha

  Robert Harris
  Indeks straha

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Delikatnost

  David Foenkinos
  Delikatnost

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Labirint: Nemogući bijeg

  James Dashner
  Labirint: Nemogući bijeg

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Empatija

  Roman Krznaric
  Empatija

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Zašto muškarci šute?

  Iaia Caputo
  Zašto muškarci šute?

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Intuicija

  Sonia Choquette
  Intuicija

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Komplicirana dobrota

  Miriam Toews
  Komplicirana dobrota

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Pismovnik

  Mihail Šiškin
  Pismovnik

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Mrtvo more

  Jorge Amado
  Mrtvo more

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Anatomija jedne pobune

  Javier Cercas
  Anatomija jedne pobune

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Aida

  Sami Michael
  Aida

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Privid 1938.

  Kjell Westö
  Privid 1938.

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Čovječuljak

  Aleksandar Prokopiev
  Čovječuljak

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Knjiga prozorâ

  Semezdin Mehmedinović
  Knjiga prozorâ

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Vršenje dužnosti

  Emir Imamović Pirke
  Vršenje dužnosti

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Pouzdan izvor

  Merita Arslani
  Pouzdan izvor

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Sakupljač očiju

  Sebastian Fitzek
  Sakupljač očiju

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Do neba i natrag

  Mary C. Neal
  Do neba i natrag

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • E2

  Pam Grout
  E2

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Crvena kao krv

  Salla Simukka
  Crvena kao krv

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Javne tajne

  Alice Munro
  Javne tajne

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Fantastični mačak Bob

  James Bowen
  Fantastični mačak Bob

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Jedno ljeto u internatu

  Anton DiSclafani
  Jedno ljeto u internatu

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Posljednji ples leptira

  Kristin Hannah
  Posljednji ples leptira

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • U visokom društvu

  Jan Guillou
  U visokom društvu

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi
 • Čarobna kost

  C. J. Sansom
  Čarobna kost

  Novo u katalogu!

  Detaljnije o knjizi